Press "Enter" to skip to content

Måned: mai 2011

Usant om ukultur

Fagforbundets svar på Frp nestsleder Espeliens beskyldninger i Budstikka 26.5.2011.  Nedenstående svar kom i Budstikka 28.5.2011. på side 2.
 

I sitt innspill i Budstikka torsdag 26. mai påstår nestleder i Bærum Frp Torbjørn Espelien at det er en ukultur i Fagforbundet Bærum og begrunner det med at vi har sittet på informasjon om brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Bærum kommune i flere år uten å bringe det videre til Rådmannen.

 Dette er direkte usant.

Da hovedtillitsvalgte i Fagforbundet fikk henvendelser om brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved et av kommunens tjenestesteder, ble saken raskt undersøkt.  Det var svært alvorlige påstander som var fremsatt.  Vi fikk i løpet av en uke verifisert og dokumentert opplysningene.  Jeg tok da omgående kontakt med rådmann Ege og ba om et møte.  I dette møtet var også Kommuneadvokaten til stede.  Her fikk Rådmannen dokumentert lovbruddene og at Fagforbundet forventet at dette omgående ble stoppet.   

Det tok således bare en uke fra vi ble kjent med forholdet til Rådmannen ble orientert.  I etterkant har det vist seg at disse lovbruddene har pågått i flere år. 

Riktignok er Fagforbundet for kommunal drift, fordi vi mener at det er det beste både for brukere og ansatte, men vi aksepterer ikke brudd på arbeidsmiljøloven verken av kommunen eller av private aktører.

Frp anser seg selv som et seriøst parti og vil at vi andre også skal gjøre det samme.  Da må det forventes at det ikke fremsettes slike grunnløse påstander som i dette tilfelle. Jeg håper vi i fremtiden slipper flere slike grove overtramp.

I samme artikkel påstår Espelien at det er og har vært en betydelig ukultur i Bærum kommune i mange år.  Hvis det er slik, hvorfor har ikke Frp forsøkt å gjøre noe med det.  De har jo vært representert i kommunestyret i lange tider.

Det å fremstille, som nestelederen i Frp. gjør, flere av våre kommunale ledere som illojale er ikke slik jeg kjenner de.  Tvert imot.  Dette er ansatte som gjør en god jobb, til det beste for kommunens innbyggere.  

Jeg har også vanskelig for å forstå at det i de siste årene skulle være behov for opprydding i Bærum kommune, slik Espelien påstår.  Da vår tidligere rådmann sluttet, kom det unisont fra ordføreren og andre sentrale politikerne at hun etterlot seg en veldrevet og godt organisert kommune.  Også fra Fremskrittpartiet.

                                                                   Bjørn M Johnsen

                                                                   Leder av Fagforbundet Bærum

        »  Rådmannens lederstil

 

Comments closed

Høyre skuffet de ansatte. Skaper usikkerhet om seniortiltakene i Bærum kommune

EN FULLSTAPPET FORMANNSKAPSSAL KLAPPET ETTER OPPOSISJONENS INNLEGG

 

Hele opposisjonen støttet arbeidstakerorganisasjonenes forslag om at dagens seniortiltak skulle opprettholdes da saken ble behandlet i Formannskapet i kveld.  Høyreflertallet fikk imidlertid igjennom at seniortiltakene skulle vurderes i prosjekt 2012.  Dermed er det skapt stor usikkerhet rundt tiltakenes fremtid.

Fagforbundet er enig med opposisjonen (AP, SV, Kr.F og V) som i Formannskapet mente at dette ikke var noe kutt forslag og dermed ikke hadde noe i Prosjekt 2012 å gjøre.  Høyres flertall sendte saken tilbake til Rådmannen for en ny gjennomgang.

Siden saken ble behandlet i Utvalg for Samarbeid har Rådmannen hatt ett år på seg til å forberede saken for Formannskapet.  Fagforbundet mener at det ikke er behov for ytterligere utredninger.  I Rådmannens saksfremlegg fremgår det at tiltakene gir et årlig overskudd på over 2 millioner kroner.  Dermed har tiltaket ikke noe å gjøre i kuttprosjektet 2012.  

De ansatte har i lengre tid gått og ventet på en avgjørelse.  Den kom ikke.  De eldre har også  krav på en forutsigbar fremtid.  Det ville ikke flertallet gi oss, selv om forslag gir økonomisk gevinst for Bærum kommune.  Forstå det, den som kan.

Det var en skuffet forsamling ansatte som forlot rådhuset i kveld.  Leder av Fagforbundet Bærum lovet i en kort tale på rådhustrappen å fortsette kampen for å beholde dagens seniortiltak.

Fullsatt Formannskapssal

Fagforeningsleder Bjørn M Johnsen taler fra rådhustrappen

 

Comments closed

For lite utbetalt overtidsgodtgjørelse

I en redegjørelse fra Rådmannen datert 12.05.2011 til Utvalg for Samarbeid fremgår det at kommunen har foretatt kontroll på overtidsbetaling innen pleie- og omsorg.  Kontrollen gjelder bare de siste tre månedene.  Det er funnet feil på rundt 30 % av tjenestestedene.  Fagforbundet er rystet over at det er feilutbetalinger på så mange steder.  Ingenting tyder på at dette ikke har pågått i flere år.

Vi må være sikre på at ansatte får utbetalt den lønnen de skal og Fagforbundet har derfor i brev til Rådmannen datert 24.05.2011 krevet at kontrollen utvides til å gjelde de siste tre år. 

 

       »  Rådmannes redegjørelse av 12.5.2011.

       »  For lite utbetalt overtid
 

Comments closed

Dagsavisen : Turnus tynger


 
 
 
 
 
 
 
Fagforbundets leder Jan Davidsen slår ring om arbeidsmiljøloven. Foto: Arne Ove Bergo

 
 
 Turnuser, lange vakter og skiftarbeid sliter på både helsa, ekteskapet og barna.

Det kommer fram i en rapport som Fafo har utarbeidet for Fagforbundet. Fafo har her gjort en bred oppsummering av mange enkeltundersøkelser om konsekvensene av ubekvem arbeidstid. Konklusjonen er at turnuser og arbeid utenfor normalarbeidsdagen påvirker både helse og privatliv negativt. Både kreft, hjerteproblemer, depresjon, og skilsmisser kan følge av en ubekvem arbeidstidssituasjon. 

Krevende arbeid

– Funnene bekrefter og synliggjør sammenhengen mellom når og hvordan vi arbeider og helsen vår. Og dessuten det sosiale livet for oss selv og våre nærmeste. Det viser hvor viktig arbeidet med et inkluderende arbeidsliv er – og ikke minst hvor viktig det er…   Les mer    Turnus tynger : Dagsavisen.

Comments closed

Seminar – 14-15. juni 2011

 

INVITERER TIL

   

SEMINAR FOR PLASSTILLITSVALGTE OG SEKSJONSSTYRENE

 

Tid: 14. og 15. Juni 

Sted: Sundvolden Hotel, Krokkleiva 

Tema: Opplæring av plasstillitsvalgte 

Agenda ettersendes  

Vedlagt følger: 1. Permisjonssøknad

                                2. Invitasjon til seminar

Påmelding kan skje til Elisabeth Flaten – helst på e.post adr:
elisabeth.flaten@baerum.kommune.no

Vel møtt.

 

Comments closed

Dette er grove lovbrudd

Bærum. Ved 30 prosent av kommunens tjenestesteder i pleie og omsorg har ansatte jobbet doble vakter uten å få overtidsbetalt.

– Svært alvorlig, mener Fagforbundet.

En gjennomgang av alle tjenestestedene i pleie- og omsorg viser flere brudd på arbeidsmiljøloven. Blant annet er det kommet frem at ved 8 av 36 tjenestesteder har ekstravakter jobbet mer enn 35,5 timer i uken, uten at det er blitt utbetalt overtidstillegg. Ved 30 % av tjenestestedene er det jobbet doble vakter uten at det er utbetalt overtidstillegg.

– Jeg ble svært overrasket over at det er brutt lover og regler så mange steder i kommunen. Innbyggerne må kunne ha tillit til at kommunen forholder seg til regelverket. Hvis ikke det offentlige gjør det, hvem vil da gjøre det? spør leder for Fagforbundet i Bærum, Bjørn M. Johnsen.

 

Asklia ikke eneste stedet

I april skrev Budstikka om ekstrahjelper ved en kommunal bolig i

Bærum som jobbet mer enn 40 timer i løpet av en helg uten overtidsbetaling. Bruddene på arbeidsmiljøloven skjedde ved avdelingen Asklia, som er en del av tjenestestedet Emma Hjorth. Asklia er en samlokalisert bolig for mennesker med psykisk utviklrngsheniming og behov for helsehjelp, hvor brukergruppen er eldre og multifunksjonshemmede. Etter kommunens gjennomgang av sektoren, viser det seg at saken fra Asklia er langt fra den eneste.

– Dette er store brudd på arbeidsmiljøloven. Ansatte har jobbet for mye og ikke fått den betalingen de har krav på. Vi har fått informasjon om at det har foregått slike brudd i helse- og omsorgssektoren i flere år, sier M. Johnsen.

 

Skal granskes

De ulovlige forholdene er kommet frem gjennom en egenkontroll gjort av kommunalsjefen. Resultatene ble i går kveld lagt frem for Utvalg for samarbeid. Under det politiske møtet ble det enstemmig vedtatt at det også skal gjøres en uhildet granskning.

– Det mener vi at både brukerne og resten av befolkningen i Bærum har krav på. Det skal ikke være bukken som passer på havresekken, sier Fagforbundslederen.

Timeslistene til alle ansatte i pleie- og omsorgssektoren de siste tre månedene er gjennomgått i kontrollen.

– Dette er for lite. En må gå tre år tilbake, ikke tre måneder. Avvikene kan dreie seg om store beløp for de ansatte. Kommunen må vise innbyggerne at dette er en sak de tar på alvor, mener M. Johnsen.

 

Vil bedre rutinene

– Vi må erkjenne at vi burde hatt bedre oversikt over dette. Det som er viktig er at en er blitt oppmerksom på at det har vært avvik, og at det er satt i gang tiltak. I fremtiden vil vi sørge for bedre internkontrollrutiner, sier arbeidsgiverdirektør, Gunvor Erdal.

Hun mener at avvikene ikke har gått ut over brukerne.

– Det handler i stor grad om at tjenestelederne er opptatt av at en skal ha forsvarlige tjenester for beboerne, og at det har kommet foran oppfølging av arbeidstidsbestemmelsene. Vi sliter med rekruttering flere steder, og det har vært gjort noen midlertidige løsninger som ikke er gode nok. I tillegg har det vært mange ansatte som ønsker å jobbe mye. Vi. må bare si at en har vært for fleksible for til å få kabalen til å gå opp, sier hun. Innen 14. mai hadde alle tjenesteledere dokumentert og lukket avvikene ved sitt tjenestested, skriver rådmannen i et internt notat.

 

Opplæring

– Jeg oppfatter at det er stort fokus på dette nå, og at det vil fortsette å være det fremover hos kommunalsjefen. Det vil lages bedre rutiner for internkontroll og det vil bli flere internrevisjoner. Vi har også iverksatt opplæringstiltak knyttet til turnuslegging, sier arbeidsgiverdirektøren.

Linn Foyn Therkelsen

     Budstikka, Fredag  20.mai 2011.   side 10

Comments closed

Bærum kommune har hatt ulovlige turnuser

Ved hver tredje pleie- og omsorgsinstitusjon i Bærum kommune har ansatte jobbet doble vakter uten å få overtidsbetalt

Det er ikke bare Adecco som har operert med ulovlige turnuser. En gjennomgang av alle kommunens tjenestesteder i pleie- og omsorg viser flere brudd på arbeidsmiljøloven.

Blant annet er det kommet frem at ekstravakter ved 8 av 36 tjenestesteder har jobbet mer enn 35,5 timer i uken uten at det er blitt utbetalt overtidstillegg. Ved hvert tredje tjenestested er det jobbet doble vakter, uten at de ansatte har fått overtidsbetalt.

– Jeg ble svært overrasket over at det er brutt lover og regler så mange steder i kommunen. Innbyggerne må kunne ha tillit til at kommunen forholder seg til regelverket. Hvis ikke det offentlige gjør det, hvem vil da gjøre det? spør leder for Fagforbundet i Bærum, Bjørn M. Johnsen.

Jobbet 40 timer på en helg

I april skrev Budstikka om ekstrahjelpere ved en kommunal bolig i Bærum som jobbet mer enn 40 timer i løpet av en helg uten overtidsbetaling.

Bruddene på arbeidsmiljøloven skjedde ved avdelingen Asklia, som er en del av tjenestestedet Emma Hjorth. Asklia er en samlokalisert bolig for mennesker med psykisk utviklingshemming og behov for helsehjelp, hvor brukergruppen er eldre og multifunksjonshemmede.

Etter kommunens gjennomgang av sektoren, viser det seg at saken fra Asklia er langt fra den eneste.

– Dette er store brudd på arbeidsmiljøloven. Ansatte har jobbet for mye og ikke fått den betalingen de har rett på. Vi har fått informasjon om at det har foregått slike brudd i helse- og omsorgssektoren i flere år, sier Johnsen.

– Burde hatt bedre oversikt

– Vi må erkjenne at vi burde hatt bedre oversikt over dette. Det som nå er viktig er at en er blitt oppmerksom på at det har vært avvik, og at det er satt i gang tiltak. I fremtiden vil vi sørge for bedre internkontrollrutiner, sier arbeidsgiverdirektør Gunvor Erdal.

Hun mener at avvikene ikke har gått ut over brukerne.

– Det handler i stor grad om at tjenestelederne er opptatt av at en skal ha forsvarlige tjenester for beboerne, og at det har kommet foran oppfølging av arbeidstidsbestemmelsene. Vi sliter med rekruttering flere steder, og det har vært gjort noen midlertidige løsninger som ikke er gode nok. I tillegg har det vært mange ansatte som ønsker å jobbe mye. Vi må bare si at en har vært for fleksible for til å få kabalen til å gå opp, sier hun.

Bærum kommune har hatt ulovlige turnuser – Nyheter – Budstikka.

Comments closed

Kritiserer omorganisering

Bærum. Leder for Fagforbundet, Bjørn M. Johnsen, mener lederansvaret i helse- og sosialtjenesten vil bli pulverisert.

I fjor gjorde rådmannen en gjennom­gang av organiseringen, kostnadene og kvaliteten på kommunens helse- og sosialtjenester. Med utgangspunkt i fun­nene som ble gjort, ble det bestemt at sektoren skulle omorganiseres. For å øke effektiviteten og spare penger, samles tjenestestedene i større og færre virk­somhetsområder. Det skal også oppret­tes et nytt ledernivå.

-Sektoren vil bli langt mer toppstyrt. Det blir flere mellomledere å forholde seg til. Dette er ikke noen positiv end­ring. Det blir for stor avstand mellom brukerne og de ansatte som har myndig­het til å ta endelige avgjørelser, mener leder for Fagforbundet i Bærum, Bjørn M. Johnsen.

 

– Ugunstig

Det skal opprettes et nytt ledernivå, med avdelingsledere som har ansvar for mel­lom 20 og 30 årsverk.

-Vi hadde denne organisasjonsfor­men for ti år siden. Så ble den endret til en mer flat struktur. Nå er vi tilbake til der vi var for ti år siden. For meg vir­ker det som om de tror de kan omor­ganisere seg bort fra problemene. Men det er fremdeles de samme oppgavene som skal løses. Vi er skeptiske til at hver gang det kommer en ny leder, skal det omorganiseres og gjøres nye grep, sier Johnsen.

-De nye avdelingslederne får både budsjett- og personalansvar. Det skaper også en del utfordringer. Det er ugunstig med for mange ledernivåer, fordi lederansvaret blir pulverisert, mener han.

 

Fra 19 til 10

19 virksomhetsområder er redusert til 10. Målet er at det skal bli en mer helhetlig og samlet ledelse med et tydeligere strategisk fokus. Kommunen håper på å spare 3 millioner kroner i året på den nye modellen.

– Det setter jeg spørsmålstegn ved. Disse 10 nye lederne skal ha høyere lønn, og det skal ansettes en mengde nye avde­lingsledere. Samlet sett er vi svært skep­tisk til at omorganiseringen i seg selv vil gi reduserte kostnader, sier lederen for Fagforbundet i Bærum.

Johnsen er bekymret for at omorgani­sering skjer i forkant av prosjekt 2012.

-I den prosessen har helse- og sosial en mengde forslag til kutt. Dette burde vært sett i sammenheng med omorgani­seringen. De svakeste brukergruppene ligger stort sett under helse- og sosial­sektoren i kommunen. Jeg håper politi­kerne vil skjerme de svakeste gruppene, sier han.

Linn Foyn Therkelsen

     Budstikka, Torsdag 19.mai 2011.  side 14

Comments closed

Utvalg for samarbeid vedtok å videreføre seniortiltakene inntil videre

Et enstemmig Utvalg for Samarbeid vedtok i møte å videreføre seniortiltakene inntil videre.  Forslaget som ble vedtatt var et fellesforslag fra alle de politiske partiene og arbeidstakerorganisasjonene.  Saken skal opp til endelig behandling i Formannskapet 25. mai.

Fagforbundet er fornøyd med forslaget som ble vedtatt og at alle politikerne i utvalget var enige.  Det gjør at mye av usikkerheten er borte og at senioransatte nå kan begynne å planlegge sine kommende arbeidsår.

Comments closed

Utvalg for samarbeid sak 019/11 Seniortiltak i Bærum kommune Forslag fra LOK, UNIO, YS og AKAD

Seniortiltakene ble sammen med andre personaltiltak enstemmig vedtatt av kommunestyret våren 2007. Siden den tid har alle de øvrige vedtatte tiltakene blitt fjernet med begrunnelse i kommunes økonomiske situasjon.

Seniortiltakene er det eneste gjenstående tiltak fra 2007. I henhold til saksframlegget, har seniortiltakene ført til en faktisk årlig besparelse på 2 millioner kroner for Bærum kommune.

Arbeidstakerorganisasjonene registrerer med stor tilfredshet at seniortiltakene har ført til redusert uttak av AFP, redusert sykefravær, samt medført at vi har greid å beholde viktig kompetanse. Vi er enige med Rådmannen i at dette er viktige tiltak for Bærum kommune.

Forenklet viser kostnadene av dagens ordning følgende tall: (2.1.7 tabell side12)
 

Kostnad seniortiltak                                                               kr 25 075 857

– Redusert uttak AFP               kr 17 092 258

– Redusert sykefravær              kr 10 000 000                           kr 27 092 258

Faktisk innsparing for Bærum kommune                             kr   2 016 401

 

I tillegg gir seniorordningen ytterligere økonomiske besparelser for kommunen ved redusert uttak av uføretrygd som ikke er medtatt i beregningen. 

Arbeidstakerorganisasjonene har ingen forståelse for Rådmannens forslag om å redusere dagens seniortiltak som faktisk gir en økonomisk gevinst for Bærum kommune.

I Rådmannens saksfremlegg vises en kostnadsoversikt hvor det antas at man vil ha den samme innsparingen av redusert sykefravær som dagens ordning, selv om man først setter i gang ordningen fra fylte 63 år.  Dette finner arbeidstakerorganisasjonene ikke bare usikkert, men helt usannsynlig.  Dagens ordning har medført at gruppen +60 år har et betydelig lavere sykefravær enn yngre arbeidstakere.

Arbeidstakerorganisasjonene vil på det sterkeste fraråde å forandre en ordning som er et positivt bidrag til kommunens økonomi og som i tillegg oppfyller samfunnets ønske om at arbeidstakerne skal stå lengre i arbeid.

 Forslag til vedtak:                 

 Dagens seniortiltak opprettholdes.

  

       »  Seniortiltak i Bærum kommune – Forlengelse og endring av seniortiltakene

       » Seniorordningen – må beholdes 

Comments closed

Fagforbundet og Sykepleierforbundet tilbake i Prosjekt 2012.

   Fagforbundet og Sykepleierforbundet har siden starten av prosjekt 2012 vært opptatt av at lokale tillitsvalgte og verneombud skulle involveres i prosessen.  I BIOM la ikke kommunalsjefene til rette for at lokale tillitsvalgte skulle kunne komme med innspill når konsekvensvurderingen ble foretatt.  Vurderingene ble bare foretatt av tjenesteledere med bistand fra støtteenhetene.

Dette har vært tatt opp med administrasjonen ved flere tilfeller, uten at det påvirket saksbehandlingen.  Fagforbundet og Sykepleierforbundet meddelte derfor Rådmannen i brev 2. mai at vi ikke så noen hensikt å delta i det videre arbeidet med Prosjekt 2012.

På bakgrunnen av disse brevene ble det 11. mai avholdt et møte mellom Fagforbundet og Sykepleierforbundet og administrasjonen.  Formålet var å finne en omforent løsning for vårt videre deltagelse i prosjekt 2012.

Det ble her oppnådd enighet om at det skal settes i gang en lokal prosess for å konsekvensvurdere tiltakene i BIOM.  Rådmannen har utsatt fristen for evalueringen for disse programområdene til 31. mai. 

Fagforbundet har innkalt sine plasstillitsvalgte som skal delta i prosessen til møte mandag kl 13.00 eller onsdag kl 12.00.

Det er Zlata som leder arbeidet fra vår side og hun kan kontaktes hvis noen av dere har spørsmål.

  

       » Se våre brev om saken 

Comments closed

Fagforbundet vant frem i Ankeutvalget

    Anken ble behandlet i ankeutvalget , og det ble enstemmig besluttet at Zlata innvilges permisjon slik det er søkt om. Det medfører at Zlata for permisjon fra sin fast stilling i sin valgte periode.

 

    

Comments closed

Seniorordningen – må beholdes

  For fire år siden ble den nåværende seniorordningen vedtatt av kommunestyret.  Da hadde vi i Fagforbundet i mange år jobbet aktivt for å få til en slik ordning med 80 % arbeid til 100 % lønn, d.v.s. en fridag i uken, for de over 62 år.  Vi hadde frontet saken både ovenfor den daværende rådmann og politikerne.

Evalueringen viser at det har vært en god ordning både for arbeidsgiver og de ansatte.  De ansatte er svært godt fornøyd og arbeidsgiver har fått store gevinster av tiltaket med lavere sykefravær og færre uttak av uføretrygd, samt redusert bruk av AFP.  Dette uten kostnader for kommunen.

Selv med slike positive resultater tyder mye på at administrasjonen nå vil forsøke å redusere eller avslutte seniorordningen. Den kommer til politisk behandling i mai/juni.

Fagforbundet vil gjøre alt som er mulig for at ordningen skal fortsette slik som den er i dag.  Selv om rådmannen skulle foreslå å avslutte tiltaket håper vi at politikerne har en større forståelse for de positive effektene som en slik seniorordningen kostnadsfritt gir.

Det er helt uforståelig i disse spare og kutt tider å nedlegge et slik tiltak som faktisk gir et bidrag til å bedre tilstanden til vår kommunale økonomi.

Forstå det den som kan.  Så får vi håpe at den politiske forstanden er like god i år som for fire år siden, da politikerne enstemmig klappet inn forslaget og som medførte at mange kommuner rettet blikket mot Bærum kommune.

Comments closed

Nektes permisjon

   Det vises til søknad om permisjon av 31.01.11 fra Ljubicic, og vedtak inntatt i brev av 21.02.11 underskrevet kommunalsjef helse og sosial Trine E. Bakkeli.

Personalhåndboken kap. 7 gir under «regler for øvrige permisjoner» under pkt 5.13 adgang til å anke. Vedtaket i nevnte brev ankes med dette.

Ljubicic har søkt om permisjon fra sin stilling for å arbeide som hovedstillitsvalgt. For ordens skyld nevnes at Ljubicic’ stilling i henhold til hennes arbeidskontrakt av 05.04.00 er tolkeleder, kode 7451.02 ved Flyktninge – og innvandrerkontoret. Ljubicic har tidligere fått innvilget to tilsvarende søknader om permisjon i 2007 og 2009. Ved begge anledninger ble positivt svar meddelt uten ytterligere presiseringer.

Ved vedtaket av 21.02.2011 forbeholder kommunen som arbeidsgiver seg en adgang til å omplassere Ljubicic etter endt permisjon. Vedtaket nevner ikke hennes stilling som tolkeleder som den stilling hun får permisjon fra, men et mer vagt og uspesifisert «Programområde 33/32/35/36». Dertil kommer også presiseringen av at hun ikke har noen absolutt rett til å gå tilbake til tidligere stilling. Disse to forhold sett i sammenheng med at tidligere innvilging av permisjon har blitt meddelt uten ytterligere presiseringer eller forbehold, etterlater et klart inntrykk av at kommunen har planer om å forsøke å omplassere Ljubicic etter endt permisjon. Dette er i strid med hovedtariffavtalen del B § 3-3 m) hvor det følger at tillitsvalgte etter endt oppdrag “skal såfremt det er mulig, gå tilbake til den stilling vedkommende hadde før permisjonen.” Det er ikke anført fra kommunens side at det ikke er mulig for Ljubicic å gå tilbake til stillingen som tolkeleder etter endt permisjon. Tvert i mot har kommunen konstituert en av de underordnende i enheten i denne stillingen som tolkeleder for de fire årene Ljubicic allerede har vært hovedtillitsvalgt, og det er etter Fagforbundets oppfatning uproblematisk, og i hvert fall ikke noen umulighet, å fortsette denne praksisen med konstitusjon i stillingen også for den kommende perioden. Videre kan vedtaket om permisjon på samme måte anses som en endringsoppsigelse, som i tilfellet må følge arbeidsmiljølovens regler vedrørende oppsigelse. Fagforbundet bemerker at det ikke er saklig grunn for noen slik ensidig endring fra arbeidsgivers side.

En eventuell omplassering etter endt permisjon vil også slå særlig uheldig ut for Ljubicic da hun har tatt spesiell etterutdanning med tanke på den stillingen hun er ansatt i, samtidig som det kun finnes en stilling av den aktuelle typen i kommunen.

Det er etter vår oppfatning i strid med hovedavtalen om arbeidstakere skal få permisjon til å arbeide som tillitsvalgte på særskilte betingelser.

Det følger av hovedavtalen del B § 3-3 a) at «tillitsvalgtordningen må utformes slik at den gir tillitsvalgte, medlemmene de representerer og arbeidsgiver forutsigbarhet.» Videre følger det av § 3-4 at «tillitsvalgte har rett til tjenestefri for å utføre sine oppgaver». Når kommunen gir en betinget permisjon er det i strid med begge de nevnte bestemmelser. Den tillitsvalgte mister forutsigbarhet dersom hun ikke vet hvilket arbeid hun har etter endt permisjon. Den retten tillitsvalgte har etter § 3-4 må også være uten betingelser, i motsatt fall måtte dette fremkommet av bestemmelsen.

I tillegg er det prinsipielt uheldig om en tillitsvalgt får permisjon, men risikerer å bli forflyttet når hun kommer tilbake i ordinært arbeid. Dette skaper usikkerhet rundt den tillitsvalgtes uavhengighet ettersom hun da er avhengig av arbeidsgiveren for å kunne gå tilbake til sin ordinære stilling. Følgelig kan man risikere at en tillitsvalgt bevisst eller ubevisst vil ta hensyn til sin egen situasjon under utøvelsen av sitt verv.

Vedtaket om betinget permisjon er også i strid med den praksis Bærum kommune har fulgt i en årrekke. Tillitsvalgte har tidligere fått innvilget permisjoner uten at det er knyttet særskilte betingelser til permisjonen. Kommunen har ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor man ikke i dette tilfellet velger ikke å følge kommunens innarbeide praksis på område. Vedtaket innebærer også en usaklig forskjellsbehandling idet Ljubicic får et for henne mer ugunstig vedtak enn det andre tillitsvalgte har fått. Eksempelvis kan nevnes at det noenlunde samtidig ble søkt om permisjon for 4 tillitsvalgte. Tre av disse fikk permisjoner i tråd med vanlig praksis, mens man altså for Ljubicic valgte en betinget permisjon.

Fagforbundet aksepterer ikke at tillitsvalgt Ljubicic gis permisjon med forbehold og vi krever at hun gis ordinær permisjon.

Vi påpeker også at kommunen i behandlingen av denne saken ikke har fulgt de gjeldende interne saksbehandlingsregler. Fagforbundet har ikke tidligere sett en så forvirrende og uryddig behandling av en så enkel sak som i dette tilfelle, og finner det derfor nødvendig å gi en kort redegjørelse av kommunens behandling av permisjonssøknaden.

  • På Fagforbundets årsmøte i januar 2011 ble Ljubicic gjenvalgt som hovedtillitsvalgt for en ny periode på 2 år. Den 31.01.2011 sendte hun søknad om ytterligere permisjon til sin tjenesteleder og brukte da skjemaet som personalhåndboken anbefaler, se vedlegg 1.
  • Den 21.02.2011 mottar hun et brev fra kommunalsjef Trine Bakkeli hvor hun ikke blir gitt permisjonen fra sin stilling, se vedlegg  2.
  • Fagforbundet ber i brev av 24.02.2011 om at saken behandles i medbestemmelsesmøte, se vedlegg 3. Hvoretter kommunalsjefen i e-post av samme dag gir Ljubicic en midlertidig permisjon fra sin stilling frem til 30.4. for at tjenesteleder skulle få behandlet søknaden, se vedlegg  4.
  • Den 02.03.2011 mottar imidlertid Fagforbundet en e-post fra tjenesteleder hvor han opplyser at permisjonssøknaden allerede var behandlet den 17.02.2011, men at referatet fra medbestemmelsesmøtet fremdeles ikke var skrevet, se vedlegg 5.
  • Fagforbundet sendte den 06.03.2011 et nytt brev til kommunalsjefen, hvor det vises til brudd på personalreglementet, se vedlegg 6.
  • Den 09.03.2011 mottas en ny e-post fra tjenesteleder som bekrefter kommunalsjefens midlertidige permisjon og videre at det beklages at det tok noe tid å besvare søknaden og samtidig opplyses det om at søknaden vil bli endelig behandlet på et senere tidspunkt, se vedlegg 7.

 Som det fremgår av vedlegg 5 er permisjonssøknaden allerede behandlet. 

Under henvisning til ovennevnte krever Fagforbundet at Ljubicic gis permisjon fra sin faste stilling. Vi ber om at saken blir behandlet i ankeutvalgets første møte.     

 
Fagforbundet Bærum

Bjørn M Johnsen

leder

Comments closed

Medlemsmøte – 09. juni 2011

 

INVITERER TIL

 

MEDLEMSMØTE

 

TID:     9. Juni  kl. 18 00 – 20 00

STED: PKS – kurs og konferansesenter, Elias Smiths vei 14,

             Sandvika

TEMA: Orientering om:

  • nye pensjonsregler
  • seniorsaken
  • kommunevalget
  • Prosjekt 2012

Enkel bevertning

Vel møtt.

 

Comments closed

Medlemsmøte – 18. mai 2011

 

 

INVITERER TIL

 

MEDLEMSMØTE

 

for våre medlemmer ved Emma Hjort Vest og Øst

TID:     18. Mai,  kl. 14 30 – 16 00

STED:  Emma Kafè/Galleri

TEMA: Arbeidsforhold 

Enkel bevertning

 

Comments closed

Godt resultat i KS-oppgjøret

 

Mandag 2. mai

Minimum 7000 til alle

  • Et generelt tillegg på 1,72 %minimum kr 7 000 til ansatte som omfattes av hovedtariffavtalen kap 4 med virkning fra 1. mai 2011.
  • Minstelønnssatsene heves tilsvarende det generelle tillegget fra samme dato.
  • Alle som tjener inntil 407000 får ett generelt tillegg på kr 7000
  • De som tjener over 407000 får da ett tillegg på 1.72%

Kapittel 3 og 5 blir fremforhandlet som vanlig til høsten.

I tillegg skal det arbeides i partssammensatte utvalg om videreutvikling av lønns- og avtalesystemet, blant annet «flyte-oppå-problematikken» etter lokale forhandlinger, samt innleie av arbeidskraft og sosial dumping.

LO Kommunes krav til kompetanse vil bli tatt opp igjen i hovedtariffoppgjøret 2012.

Comments closed

Invitasjon til turnuskurs

 

INVITERER TIL  

T U R N U S K U R S

Tid : 24. og 25. mai, kl. 08:00-14:00

 

Sted: Bærum Sportsklubb, Kadettangen

 

Foredragsholdere: Jorunn Iversen og Bente Stokker Knutsen,

Fagforbundet Akershus

  

Vedlagt følger: 1. Permisjonssøknad

                         2. Invitasjon til turnuskurs 

 

Vel møtt.
 

Comments closed