Press "Enter" to skip to content

Måned: juli 2021

DET VIKTIGSTE TIÅRET SIDEN KRIGEN

Vi er utvilsomt på vei inn i det viktigste politiske tiåret siden 2. verdenskrig. Vi skal løse både en ulikhetskrise og en klimakrise. Det er like mye et norsk og nordisk problem som det er et globalt problem, sier Trygve Svensson, leder for Tankesmien Agenda, til FriFagbevegelse.

Youngstorget er også utgangspunktet for denne artikkelen. Trygve Svensson skuer utover folkene som beveger seg over brosteinen. Han lar blikket falle på Folkets Hus og hovedkvarteret til LO.

Les hele artikkelen her…

Comments closed

MINNEMARKERING FOR 22.JULI I SANDVIKA

Torsdag 22. juli 2021 skal hele landet markere at det er ti år siden terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya.  

Den offisielle markeringen i Asker og Bærum vil finne sted torsdag klokken 17:30, ved minnesmerket «Menneske som mangler» på Kjørbo i Sandvika.

Markeringen er åpen for alle og fagforeningen anbefaler alle som har anledning til møte opp

Comments closed

GOD FERIE – MEN DET HAR IKKE ALLTID VÆRT SLIK

Du kan takke fagbevegelsen for ferien.

De første som fikk en avtale om ferie i Norge, var typografene i Oslo. Tre dagers sommerferie ble framforhandlet på slutten av 1890-tallet.

Fagbevegelsen gikk stadig foran i kampen for ferie til alle. De ønsket at retten til sammenhengende fri skulle slås fast i loven, og kampen gikk i takt med den økende industrialiseringen i Norge. Resultatet var at flere yrkesgrupper etterhvert fulgte etter typografene. I 1915 ble en ukes ferie innført i trykkeriene, i bokbinderiene, i kjemigrafisk industri, og hos baker- og konditorfaget.

I 1916 ble retten til fire dagers ferie med lønn lovfestet. Statens tjenestemenn fikk lovfestet rett til to ukers ferie i 1918. Den første ferieloven kom 1947, den ga rett til tre ukers ferie, minst to uker skulle være sammenhengende. Etter hvert økte kravet om enda lengre ferie og i dag har vi 5 ukers ferie, med en ekstra uke for de over 60 år.

Les den historiske utvikling av ferieordningen her…

Comments closed

ÅPENT FOR Å BOOKE LEILIGHET I ELVIRIA

Det er nå igjen mulig å søke om tid i Fagforbundets leilighet i Elviria. Her vil «først til mølla» prinsippet gjelde så langt det lar seg gjøre ut året, og medlemmer bes ta kontakt direkte med bookingansvarlig på epost:
fagforbundetbaerum@gmail.com

Vi minner om at det er gjeldende nasjonale retningslinjer som følges, og dersom det oppstår noen endringer i disse så er dette noe medlemmer må være forberedt på. Medlemmer reiser også på eget ansvar, da dette ikke er noe forbundet kan legge seg opp i.

Vi ber dere være trygge og ikke ta unødvendige risikoer. Utover dette håper vi dere forsiktig kan kose dere litt i varmere strøk.

Comments closed

BRAKSEIER FOR FAGFORBUNDET I LAGMANNSRETTEN

Viktig sak – viktig seier for Fagforbundet. Millionutbetalinger til de ansatte.

Borgarting lagmannsrett har gitt de 22 omsorgsarbeiderne i Stendi medhold i at de hele tiden har vært arbeidstakere, til tross for at de har blitt behandlet som selvstendige næringsdrivende/oppdragstakere.

Fagforbundet har kjørt saken for de ansatte og forbundsleder Mette Nord sier i en uttalelse at «dette er en brakseier for våre medlemmer som har kjempet denne kampen i to rettsinstanser. Men det er også en uhyre viktig seier for Fagforbundet og andre som arbeider for et anstendig og regulert arbeidsliv«.

De 22 omsorgsarbeiderne mottar betydelige etterbetalinger, og avslutningen av deres kontrakter er satt til side som ugyldig. Borgarting lagmannsrett utmåler også erstatning og oppreisningserstatning. Stendi blir dømt til å betale omsorgsarbeiderne 24,1 millioner kroner, pluss betydelige forsinkelsesrenter. De tilkjennes også sakens omkostninger, på 17,5 millioner kroner.

Les Fagforbundets uttalelse i saken her…

Les omtale av saken i Aftenposten/NTB her…

Comments closed