TINGRETTEN FASTHOLDT DISKRIMINERINGSNEMDAS VEDTAK. KOMMUNEN MÅ BETALE SAKSOMKOSTNINGER PÅ OVER 400 000 KRONER.

En kvinnelig ansatt ved en institusjon i Bærum kommune varslet om kritikkverdige forhold på tjenestestedet. Hun mente hun var blitt utsatt for gjengjeldelse fra arbeidsgiver i etterkant av dette. Etter varslingen opplevde hun både kritikk, utfrysing og omplassering.
Den ansatte klaget deretter saken inn for Diskrimineringsnemnda. Nemda konkluderte med at Bærum kommune hadde brutt forbudet mot gjengjelding, og tilkjente kvinnen kr 30 000 i oppreisning. Bærum kommune ville ikke akseptere vedtaket og anket saken inn for Tingretten.
Nå har saken vært til behandling i Tingretten, hvor Bærum kommune igjen tapte. Det medfører at ansatte som brakte saken inn for Diskrimineringsnemda har krav på en erstatning på 30 000 kroner som kommunen må betale. Samtidig ble kommunen dømt til å betale saksomkostningene for tingrettsbehandlingen på kr 415 514. I tillegg kommer kommunens egne saksomkostninger.
Det er skremmende at Bærum kommune ikke ville akseptere Diskrimineringsnemdas avgjørelse, men tok saken inn i rettssystemet. Det må være legitimt å spørre «hvem behandler slike saker og hvilken kompetanse har de?» Her har kommunen fått en avgjørelse mot seg som viser at kommunen har et varslingssystem som fungerer slik det skal.
Dette har medført at varsler er blitt påført betydelige personlige belastninger. Her må det ryddes opp. La oss håpe at kommunens store omkostninger ikke er bortkastet, men at det fører til en nødvendig systemevaluering. De ansatte må være trygge når de varsler.