Press "Enter" to skip to content

Forslag til handlingprogram 2012-2015

 

HØRINGSSVAR FRA FAGFORBUNDET BÆRUM

 

Forslaget til handlingsprogram for 2012-2015 foreslår betydelige budsjettreduksjoner for perioden.  Bare i 2012 er det lagt opp til reduksjoner på 150 millioner kroner.  Disse kan deles i tre grupper:  30 millioner er brukerrelaterte kutt, 50 millioner reduksjon på avdragstid på lån og 70 millioner besparelser ved intern effektivisering, forenkling, omstilling og bruk av ny teknologi i administrative funksjoner.  Fagforbundet stiller spørsmål om de økonomiske beregningene av de interne tiltakene er korrekte.  Beløpet synes svært høyt.

Vi vil i vårt høringssvar kommentere kapitlene administrasjon og medarbeidere, samt noen sentrale forslag på andre områder.

TRANSPORT

Rådmannen har tidligere foreslått å selge kommunens personbilpark for så å lease tilbake tilsvarende antall biler.  Samtidig som verkstedet skulle reduseres til et minimum.  Det er ikke fremlagt noen økonomiske beregninger som gir grunnlag for et slikt forslag.  Dette ble også omtalt da saken var oppe til politisk behandling.   Da saken siste gang ble behandlet i Formannskapet i desember 2010 skriver Rådmannen i sitt saksfremlegg: ”Rådmannen legger derfor opp til å gjennomføre en prosess med et realistisk tilbud/anbud av leasing på personbiler.  Denne prosessen vil gi svar på de fleste av kommunestyrets spørsmål.  Det vil bli fremmed ny sak med svar på samtlige spørsmål når disse svar foreligger.”

Dette for at det skulle kunne foretas en realistisk vurdering til de to alternativene: eie eller lease.

Fagforbundet er derfor svært forbauset over at forslaget om leasing gjentas i handlingsprogramet.  Vi hadde forventet at Rådmannen etter vedtaket i Formannskapet, hadde kommet tilbake med resultatet av undersøkelsene i en egen sak.  Fagforbundet har ovenfor administrasjonen etterlyst, men ikke mottatt, nye beregninger i saken.  Det er derfor nærliggende å anta at det politiske vedtaket ikke er fulgt opp.

Som kjent ønsker alle arbeidstakerorganisasjonene at kommunen skal eie sin egen bilpark.  Dette ut i fra økonomiske vurderinger.  I budsjettet for 2012 er det lagt inn en besparelse på 2 millioner.  Det opplyses at det er usikre prognoser og at den økonomiske besparelsen ligger i nedbemanning av verkstedet ved den overtalligheten som den foreslåtte leasing løsning medfører.

Transport og verkstedet sin virksomhet i Bærum kommune er bygget opp gjennom svært mange år.  Det fungerer i dag utmerket og yter svært god service til de kommunale brukere.  Det er for Fagforbundet uforståelig å legge om noe som fungerer meget bra og som i beste fall vil gi en ubetydelig usikker gevinst.

Etter vår oppfatning er det klart uansvarlig å fatte en slik viktig avgjørelse uten at det er foretatt sikre økonomiske beregninger som kan danne et forsvarlig beslutningsgrunnlag.  En slik avgjørelse lar seg ikke reversere uten store kostnader.  Dette er å spille hasard med kommunale midler.

BISTAND OG OMSORG

Innen pleie og omsorg legges det opp til økt effektivitet i psykisk helse, ambulerende tjenester og til redusert tidsbruk til praktisk bistand i boliger for utviklingshemmede.  Dette gjelder spesielt svake grupper.  Forslaget om å redusere bemanningen med 8 stillinger i ambulerende tjenester er basert på usikre dataregistrert ATA tid.  Det må være brukerens behov som må være avgjørende for det tidsforbruk ansatte bruker hjemme hos den enkelte bruker på dette området.  Etter Fagforbundets oppfatning vil forslagene gi et dårligere tilbud til brukere, samt økt arbeidsbelastning for ansatte i tjenesten, og kunne føre til ytterligere sykefravær.

Da det gjelder akutthjelp til barnefamilier foreslås det at deler av dagens akutthjelp overføres til den frivillige organisasjonen Home-start.  Fagforbundet er av den oppfatning at denne tjenesten bør være en ren kommunal tjeneste.  Det har vært enighet om at frivillighet ikke skulle tre i stedet for, men være et supplement til de kommunale tjenestene.  Det har en valgt å se bort fra i dette forslaget.  Noe som er uakseptabelt.

Under administrative tiltak innen PLO som ikke krever politisk behandling er budsjettet i handlingspramperioden redusert med over 41 millioner kroner.  Ett av tiltakene som er nevnt er effektivisering av turnus.  Fagforbundet er opptatt av at arbeidsgiver følger arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.  Vi kan ikke forstå at annen lovlig turnus vil medføre reduserte lønnsutgifter, såfremt ikke bemanningen blir redusert.  Det fremkommer ikke i budsjettforslaget hva de enkelte tiltak vil medføre av innsparing, noe som gjør det vanskelig å kunne vurdere konsekvensene av forslagene.

Det legges opp til en outsourcing av tolketjenesten med en årlig innsparing på 0,2 milloner.  Fagforbundet advarer mot dette forslaget da det gir dårligere kvalitetssikring av tjenesten og dermed større risiko for brukere.  Helsedirektoratet understreker at fremmøtetolking passer bedre enn telefontolking i helsesituasjoner, da telefontolking øker risikoen for misforståelser og dermed feilbehandling.  Telefontolking er mest brukt ved store geografiske avstander der oppmøtetolking er umulig.   Dette er ikke situasjonen i Bærum.

For øvrig kan nevnes at flere store offentlige institusjoner, bl.a. domstolene, som hovedregel benytter fremmøtetolking fremfor telefontolking.  Dette begrunnes med rettssikkerheten for den tiltalte. 

BARN OG UNGE

Rådmannen foreslår midlertidig å redusere bemanningsnormen for assistenter i barnehagene, ved å redusere lønnsbudsjettet med 20 millioner.  Det er et stort sykefravær i barnehagene, uten at det gjøres bruk av nødvendige vikarer.  Dette har medført at ikke alle budsjetterte lønnsmidlene er brukt.  Etter Fagforbundets oppfatning fører budsjettforslaget til redusert grunnbemanning, noe som tidligere ikke har vært politisk akseptert.  Det kan også medføre at sykefraværet i barnehagene øker ytterligere.

Det foreslås at prosjekt språksenter avvikles, med en besparelse på 0,5 millioner.  Tilbudet er i dag rettet mot barn med språkhemming og språkvansker.  Det fremgår at språk er et av de viktigste fagområdene i barnehagene og at forskerne anbefaler at språk i barnehagene styrkes.  Tilbudet til denne gruppen bør derfor heller styrkes enn reduseres.

Det samme gjelder forslaget om å redusere budsjettrammen for barn med særlige behov i SFO.

Rådmannen foreslår å redusere budsjettet på Haug skole med 4 millioner i de neste årene, noe som vil medføre færre lærere og assistenter ved skolen.  Forslaget vil føre til et svekket tilbud og faglig kvalitet for brukere og til økt belastning for de ansatte.  Haug skole er et tilbud for en svak gruppe som det er viktig å skjerme.  Fagforbundet mener det er viktig å opprettholde dagens tilbud på Haug både av hensyn til brukere og ansatte.

ADMINISTRASJON/MEDARBEIDERE

Det ble tidligere i år vedtatt ny arbeidsgiverstrategi.  I motsetning til tidligere fulgte det ikke noen tiltak med planen.  Det skulle komme i budsjettene fremover.

Handlingsplanen gir heller ingen nye tiltak av betydning, noe som er svært skuffende. 

Unntaket er opprettelsen av Kunnskapssentret i Sandvika.  Fagforbundet er svært godt fornøyd med at vi nå får et utdanningssenter hvor ansatte gis mulighet for ytterligere kompetanseheving.  Samtidig som det vil gi kommunen tilgang til kvalifisert personell som det i dag er mangel på.  Forslaget vil også medføre mer aktivitet i Sandvika øst.

Rådmannen legger opp til å vurdere outsourcing/interkommunalt samarbeid av flere administrative funksjoner.  Blant oppgavene er regnskap og lønn.  Fagforbundet er forundret over at disse oppgavene igjen skal vurderes.  Kommunen har nylig investert i et nytt lønns- og personalsystem, samtidig som interkommunalt samarbeid ble vurdert bare noen år tilbake. Da var konklusjonen entydig.  Oppgavene skulle forbli i egen regi.

Vi er av den oppfatning at en organisasjon på Bærum kommunes størrelse bør ha egen kompetanse på de områdene Rådmannen skisserer.  Ut i fra tidligere vurderinger er Fagforbundet av den oppfatning at kjøp av slike tjenester ikke vil gi noen økonomiske besparelser.  

Til felles arbeidsgivertiltak foreslår Rådmannen å redusere budsjettet i 2012 med 0,7 millioner.  Det vil blant annet føre til reduserte tiltak til flerkulturelle arbeidsplasser og til lærlingordningen.  Vi er opptatt av at disse to tiltakene ikke reduseres, men derimot økes.  15 % av de ansatte er fremmedspråklige og det er viktig å stimulere denne gruppen til videreutdanning.  Det er også et stort behov for flere lærlingplasser.  Inneværende år ble mange lærlinger avvist på grunn av manglende lærlingplasser, noe som er uakseptabelt.

Fagforbundet er svært godt fornøyd med at Rådmannen følger arbeidstakerorganisasjonens samstemte anbefaling om å videreføre dagens seniortiltak.  Dette gir en årlig besparelse på 4,5 millioner kroner.  Vi har imidlertid ingen forståelse for forslaget om at det ikke skal gjelde for ansatte over 67 år.  Alternativet for denne gruppen er da å ta ut kommunal tjenestepensjon.  Dette alternativet er vesentlig dyrere for kommunen.  Faktisk er ansatte over 67 år den gruppen i ordningen som i dag gir arbeidsgiver størst økonomisk gevinst. 

Samfunnet ønsker at eldre arbeider lengst mulig og de sentrale politiske partier oppfordrer til dette bl.a. gjennom endringene i pensjonsreformen.  Det vil derfor være overraskende hvis lokale politikere går i motsatt retning.  Samtidig er forslaget aldersdiskriminerende og må anses som ulovlig. 

I handlingsprogramet finnes ingen tiltak for økt heltidsansettelse.  I pleie og omsorg er det i dag 34 % deltidsansatte.  Mange av disse ønsker å utvide sin stillingsprosent.  Fagforbundet er opptatt av at de som ønsker må tilbys heltidsstilling.  Dette er stillingsgrupper det er vanskelig å rekruttere.  Det bør gjeninnføres øremerkede midler til dette arbeidet.

Fagforbundet er som Rådmannen opptatt av å redusere sykefraværet.  I Rådmannens målekart er målet å redusere sykefraværet kommende år til 8 %.  Målet er oppnålig, men vi mener at det kreves oppfølging med konkrete tiltak.  Det bør derfor avsettes budsjettmidler til dette formålet.

Fagforbundet Bærum

Bjørn M Johnsen

leder