Press "Enter" to skip to content

HELSEPERSONELLKOMMISJONS RAPPORT KOM I DAG

Helsepersonellkommisjonen anbefaler å satse mer på helsefagarbeidere for å løse bemanningskrisen i helsesektoren

Helse og omsorg i store deler av Norge kan være på vei mot et fullstendig sammenbrudd, anslår Helsepersonellkommisjonen. Derfor foreslår de blant annet et milliardløft for oppgavedeling, strengere prioritering mellom pasienter og storinvesteringer i infrastruktur.

Kommisjonen legger til grunn at helse- og omsorgstjenestene må bygges nedenfra. Dette er inspirert av prinsippet om oppgaveløsing på lavest effektive omsorgsnivå (LEON). Dersom man bemanner tjenestene ved å bygge oppgaver nedenfra, sikrer man både utnyttelse av kompetanse og utvikling for alle.

Kommisjonen sier «Ett konkret eksempel er å utvide bruken av helsefagarbeidere, både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. Helsefagarbeiderutdanningen er både tilgjengelig og attraktiv for mange, men samlet sett er det for lav etterspørsel etter denne arbeidskraften, og for få hele stillinger. En god rekruttering av helsefagarbeidere og bruk av kompetansen deres vil redusere den opplevde sykepleiermangelen betydelig».

Fagforeningen har lenge hevdet at oppgavefordeling er viktig og at helsefagarbeidere kan gjøre mange av de oppgavene sykepleierne gjør i dag. Dette vil avhjelpe mangel på sykepleiere. Det blir spennende å se hvordan denne rapporten blir fulgt opp av myndighetene, både sentralt og lokalt.

Les mer her…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.