Arbeidsforholdene i helse- og omsorgssektoren har stått sentralt i samfunnsdebatten de siste ukene. Det har vært avdekket en rekke brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid, overtid og hviletid. Debatten i kjølvannet av de enkelte hendelsene er betimelig og nødvendig. Hensynet til pasienter og beboere og deres behov og sikkerhet må alltid veie tyngst. Selvsagt. Samtidig må lovverket og lokale avtaler tillate løsninger som er ønsket av de ansatte og som ofte er nødvendig for å sikre fleksibilitet og tilstrekkelig bemanning. Forutsetningen må naturligvis være at driften av de enkelte tjenestesteder er forsvarlig og forenlig med hensynet til pasienter og beboere. Med et slikt utgangspunkt synes vi tiden er moden både for en gjennomgang av arbeidsmiljøloven og lokale avtaler i de enkelte kommuner og helseforetak.
Inntil videre må naturligvis gjeldende lover og avtaler følges, uansett hva man måtte mene om dem. Det derfor skuffende å måtte registrere at vi også lokalt har hatt grove brudd på arbeids- og hviletidsbestemmelsene. Nylig ble det kjent at Bærum sykehus, Blakstad sykehus og de psykiatriske sentrene i Asker og Bærum er verstingene i Vestre Viken helseforetak. Sist uke ble det også kjent at det skal ha forekommet grove brudd på arbeidsmiljøloven ved en kommunal bolig i Bærum. Innleide svenske hjelpepleiere skal over langtid ha jobbet doble vakter på stedet. Enkelte skal ha jobbet 30 timer i strekk og 40 timer i løpet av en helg. De har ikke fått overtidsbetalt og skal ha sovet på feltsenger på kontoret i tilknytning til boligen.
Forholdene er avdekket og dokumentert av Fagforbundet i Bærum, og hovedtillitsvalgt Bjørn M. Johnsen sier han er rystet over det han opplever som ulovlige vaktordninger satt i system. Spesielt reagerer han på at dette har kunnet pågå over såpass lang tid som et halvt år-kanskje lengre, ikke minst etter all oppmerksomheten rundt arbeids- og hviletidsbestemmelsene den siste tiden. Det ulovlige turnusarbeidet pågikk så sent som helgen for en uke siden.
Johnsen har mildt sagt noen gode poenger. Rådmann Marit Langfeldt Ege lover å gripe fatt i saken og forsikrer at det skal ryddes opp. Det skulle egentlig bare mangle. En stor og profesjonell organisasjon som Bærum kommune kan ikke fremstå som en systematisk lovbryter. At det blir satt i verk tiltak og at den ulovlige vaktordningen opphører umiddelbart, er imidlertid bare én side av denne saken. Et annet og like viktig spørsmål er faktisk hvordan dette kunne skje. Vi regner med at rådmannen sørger å finne årsaken. Vel så viktig er det likevel at det blir etablert rutiner -både ved denne kommunale boligen og alle andre kommunale tjenestesteder-som hindrer at det kan skje på ny.
En stor og profesjonell organisasjon som Bærum kommune kan ikke fremstå som en systematisk lovbryter.
Budstikka, Mandag 11.april 2011. side 2