Press "Enter" to skip to content

Måned: november 2014

Seminar for plasstillitsvalgte

 

Fagforeningen har avholdt to dagers seminar for plasstillitsvalgte.  Nærmere 100 PTV var til stede på Klækken 17. og 18. november.

Denne gangen var det mye informasjon fra leder Bjørn M Johnsen om de sakene foreningen arbeider med.  Hovedsaken var bruddet i lønnsforhandlingene med Bærum kommune.  Her ble det gitt en grundig fremstilling av kommunes handlinger.  Dommen fra Lagmannsretten ble gjennomgått og kommentert.  Kontrollutvalgets behandling av hvilende nattevakter og valg av hovedverneombud ble også grundig omtalt.  PTV ble minnet om årets pågående vervekonkurranse som avsluttes ved nyttår og med premie utdeling på årsmøtet.

Andre saker som ble omtalt var ansiennitetsberegning, pensjonskassen, pågående organiseringen i administrasjonen og alle direktøransettelsene m.m.

Tilstede første dag var rådgiver Jan Tore Skjelbak fra forbundet sentralt som gikk gjennom Fagforbundets internettportal og viste hva som der finnes.  Han var for øvrig imponert over vår lokale internettside som han omtalte som svært informativ og med mulighet for videre annen informasjon i Fagforbundet.  Det likte vi å høre.

Vi hadde også besøk av Sparebank 1 som fortalte om forandringene i LO favør og det banktilbudet som de hadde for våre medlemmer.  De gikk svært langt i å love at det skulle mye til om våre medlemmer ikke skulle få et bedre lånetilbud hos dem enn det de allerede hadde i andre banker.  Vi anbefaler dere derfor å ta kontakt med banken for en gjennomgang av både forsikring og lån.  Vi får opptil 25 % rabatt ved å samle forsikringene der.

Første kveld ble avsluttet med flott middag og etterfølgende hyggelig samvær.

Annen dag kom også Dagfinn Enerly og holdt et gripende foredrag om sin situasjon fra ulykken som skjedde i hans avslutnings kamp i Kristiansand og frem til i dag.  Det gav oss alle en anledning til å stoppe opp og reflektere egen situasjon.  Han formidlet hvor viktig det er å ikke gi opp og ha delmål frem til det endelige målet.

Se bilder fra seminaret i galleriet..

Comments closed

Fikk sparken og ble politianmeldt – får 250.000 kroner i erstatning

 

Fagbladet 17.11.2014

En ansatte i Bærum kommunen fikk sparken og ble politianmeldt av arbeidsgiveren for grovt bedrageri i fjor vår. Nå har han vunnet mot kommunen i lagmannsretten.

Jeg håper at dette er en lærepenge for Bærum kommune. Det skal ikke være slik at kommunen kan avskjedige folk på så tynt grunnlag, sier Bjørn M Johnsen, leder av Fagforbundet i Bærum etter at han har fått dommen fra Borgarting lagmannsrett

Les resten av reportasjen her

Comments closed

Medlemsmøte med stor oppslutning

 

Det var stort fremmøte på fagforeningens medlemsmøte torsdag 13.11.  Det var tydelig at alle diskusjoner opp mot arbeidsgiver engasjerer medlemmene.  Det kom også frem under møtet.

I første del av møtet orienterte fagforeningsleder Bjørn M Johnsen om den siste tidens viktigste saker som foreningen arbeidet med.  Han la ikke skjul på at samarbeidet med administrasjonen nå var problematisk.  Det gjenspeilte seg også i hans orientering av de fire hovedsakene han presenterte.

Den første og viktigste saken var bruddet i lønnsforhandlingene. Her støttet medlemsmøtet med akklamasjons fagforening styrets uttalelse i saken.  Det var helt klart at kommunens fremferd i denne saken opprørte medlemmene.  Flere gav også uttrykk for det i intervju med tilstedeværende journalist.

Den andre saken var orientering om vår varatillitsvalgt som fikk en helt ubegrunnet avskjed. Fagforbundet tok saken til retten og fikk fullt medhold av Lagmannsretten.  Avskjeden ble kjent ugyldig og fikk rett til å få jobben tilbake.  Det ønsker han imidlertid ikke. Han fikk også en erstatning på kr 250.000 og Fagforbundet ble tilkjent saksomkostninger på nærmere kr 300.000.  Vi får håpe at kommunen har fått seg en lærepenge. For vårt medlem har dette vært en svært vond sak. Medlemsmøtet var sjokkert over kommunens behandling av en tillitsvalgt.  De trodde ikke dette kunne være mulig i Bærum kommune.

Det ble også orientert om valg av hovedverneombud og diskusjonen rundt dette og det samarbeidet som var inngått mellom Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet.  Tidligere i år la HRdirektøren frem forslag i AMU som ville frata fagforeningene muligheten til å utpeke HVO.  Noe som også ville være brudd på arbeidsmiljøloven. Saken er utsatt, men dette vil arbeidstakerrepresentantene i AMU aldri akseptere.  Det er tydelig at arbeidsgiver også vil forsøke å påvirke valget av HVO, noe de ikke har noe med.

De to nye utpekte HVO Guro Skaare og Anne Kari Baarli ble presentert. Guro er av de andre HVOene også valgt til koordinerende HVO, et verv hun forøvrig også har hatt tidligere og hvor hun løste oppgavene svært godt.  Arbeidsgiver var nok ikke så fornøyd med hennes klare tale.

Lønnsproblematikken rundt de hvilende nattvaktene som har fått feil lønn, ble også tatt opp.  Denne saken startet allerede lenge før sommerferien.  Kontrollutvalget har behandlet saken etter henvendelse fra Fagforbundet og konstatert at ansatte har fått feil lønn. Brev er sendt både til kommunalsjefen og rådmannen, men noe svar har de ikke funnet å ville gi oss. Heller ikke er lønnet rettet.  Tilhørerne ristet på hode, er det mulig.

Siste del av medlemsmøtet tok pensjonsrådgiver Steinar Fuglevaag oss med på reise som viste ansattes pensjonstap ved virksomhetsoverdragelse.  På en glimrende måte synliggjorde han mulige pensjonstap.  Det var ikke små beløp det var snakk om, opp mot kr 900.000.

Se bilder fra medlemsmøtet i galleriet…

Comments closed

Kommunen sparket lydtekniker, men tapte i retten

 

Budstikka 15.11.2014

En lydtekniker i Bærum Kulturhus ble avskjediget av kommunen. I retten ble han tilkjent erstatning på 250.000 kroner.

En stygg sak                                                                                                           

Lederen av Fagforbundet i Bærum kommune, Bjørn M Johnsen, forteller at mannen som ble sparket, hadde vært aktiv som tillitsvalgt og hadde bistått fagforeningen i drøftinger med arbeidsgiver om arbeidstidsordninger.                                                                          

Les hele Budstikkas reportasje her

Comments closed

Kommunalsjefen for kultur bør beholdes

 

Budstikka har i dagens utgave 14.11 en stor reportasje om kultursjefstillingen i Bærum kommune under tittelen «Mener kultur nedprioriteres».

Fagforbundet finner derfor riktig å informere om vår oppfatning om organiseringen av kulturarbeidet i kommunen.  I medbestemmelsesmøte hos Rådmannen den 6. oktober ble saken «Nytt kommunalsjefsområde – Plan, kultur og miljø» behandlet.

I møtet var Fagforbundet sterkt kritisk til Rådmannens håndtering av prosessen. Kritikken ble også protokollført og var tredelt.

Det hadde ikke vært noe involvering av de hovedtillitsvalgte som er et alvorlig brudd på kommunens medbestemmelsesordning. I saken var det også forslag om å ansette en Prosjektdirektør.  Dette var ikke en lederstilling med personalansvar, men en stilling i stab. Fagforbundet mente at dette ikke nødvendiggjør at det ansettes enda en med direktørtittel. Kommunalsjefen for kultur bør opprettholdes.

For å synliggjøre sine synspunkter hadde Fagforbundet følgende protokolltilførsel til saken:

«Forslaget vi i dag behandler ble allment kjent ved at det ble lagt på intranett. Saken og forslaget var da helt ukjent for de HTV. Saken hadde ikke vært behandlet i Rådmannens MBM. Dette har medført at organisasjonene har fått flere spørsmål fra ansatte om hva som skjer, uten å kunne gi noen forklaring på det. Det er et svært alvorlig brudd på Bærum kommunes medbestemmelsesordning. Dette kan ikke oppfattes som annet enn sabotering av dagens ordning, noe som er helt uakseptabelt.

Det er også kommet forslag om å ansette enda en direktør som skal rapportere til en annen direktør. Vi er uenige i at det ansettes flere direktører. Her bør det brukes en annen tittel. Etter vår oppfatning bør tittel direktør bare brukes av de tre direktører med rådmannens fullmakter. Dagens ordning med direktører på flere nivåer virker forvirrende.

Med den satsingen det nå legges opp til både på bibliotekene og kulturhuset, mener Fagforbundet at kommunalsjefen for kultur bør opprettholdes. Dette er også ønsket av den konstituerte kommunalsjef for kultur og hennes enhetsledere.»

Protokolltilførsel ble støttet av UNIO og vernetjesten.

 

Comments closed

Styret behandlet bruddet i lønnsforhandlingene

 

Styret i Fagforbundet Bærum hadde møte 12/11 2014 hvor også fylkeslederen var tilstede. Der var bruddet i lønnsforhandlingene en av sakene som var til behandling og det ble vedtatt følgende uttalelse til saken:

Styret i Fagforbundet er sjokkert over Bærum kommunes opptreden i de lokale lønnsforhandlingene. De har i denne saken valgt ikke å innfri en avtale de selv inngikk i 2012. Å bryte den inngåtte avtale med Fagforbundet viser mangel på etterrettelighet.  Begrunnelsen som er gitt er også helt uforståelig.  Styret kan ikke lenger ha tillit til kommunens forhandlingsledelse.  De har både vist uforstand og mangel på redelighet.

Redelighet er også første punkt i Bærum kommunes etiske standard. Det er Rådmannen som kommunens øverste leder som har ansvar for å påse at de nylig vedtatte regler følges.  De gjelder også for hans nærmeste ledere.  Det kan ikke være unntak for noen.  Fagforbundet venter på Rådmannens tiltak.

Styret i Fagforbundet Bærum

 

Comments closed

Fagforeningene har utpekt nye hovedverneombud

 

Det er nå utpekt nye hovedverneombud for perioden 2015/16. Vernetjenesten har frikjøp på 250 % stilling som er fordelt som følger:

Anne Kari Baarli, Fagforbundet i 40 % stilling

Jan Olof Sjolander, Fagforbundet i 20 % stilling

Guro Skaare, Fagforbundet i 20 % stilling

Elin Brathagen, Sykepleierforbundet i 80 % stilling

Halldis Stenhamar, Utdanningsforbundet i 40 % stilling frem til 31/7 2015, deretter

Jan Harald Eek fra 1/8 2015 til 31/12 2016.

Hovedverneombudene har valgt Guro Skaare til koordinerende hovedverneombud i 50 % stilling, hun frikjøpes således i til sammen 70 %.

 

Comments closed

Fagforbundet vant rettsak mot Bærum kommune avskjed kjent ugyldig – fikk erstatning

 

En av våre medlemmer ble forrige sommer avskjediget fra sin stilling i Bærum kommune. Zlata som hadde saken hos oss, mente dette var en usaklig avskjed og vi bisto han i flere møter med arbeidsgiver.

Medlemmet hadde vært aktiv som tillitsvalgt og hadde bistått fagforeningen i drøftinger om arbeidstidsordninger opp mot arbeidsgiver. I disse møtene var det store motsetninger og vedkommende var den aktive på tjenestestedet for å få til en akseptabel arbeidstidsordning.  Dette ble tydelig mislikt av tjenesteleder som ikke ville akseptere noen av de forslagene Fagforbundet la frem.

Uten for angående samtaler fikk NN et brev med varsel om avskjed. Fagforeningen mente at det ikke var grunnlag for avskjed og at denne var usaklig. Vi bisto han i drøftingsmøtene mot tjenesteleder og advokat.  I disse møtene hevdet vi at hans aktive holdning som tillitsvalgt var den bakenforliggende årsak til avskjeden.  Møtene førte ikke til noe resultat og han ble avskjediget.  Vi tok deretter kontakt med forbundsadvokatene som tok ut stevning mot Bærum kommune.

I dom fra Lagmannsretten den 7. november i år ble avskjeden kjent ugyldig. Kravet fra Bærum kommune om at arbeidsforholdet skal opphøre ble ikke tatt til følge.  Bærum kommune ble dømt til å betale en erstatning på kr 250.000.  Kommunen ble også dømt til å betale saksomkostninger til Fagforbundet på kr 288.600.

NN har fått ny jobb og ønsker ikke å komme tilbake til Bærum kommune. Det har vi stor forståelse for. Saken har vært til stor belastning for NN og hans familie.  Fagforeningen er svært glad over at saken nå har fått en riktig avslutning.

Sett fra et fagforeningssynspunkt er dette en stygg sak. Etter vår oppfatning fikk arbeidsgiver på grunnlag av uklare retningslinjer et påskudd til avskjed. Nå har dommen slått fast at det ikke var grunnlag hverken for avskjed eller oppsigelse.

Dette viser også hvor viktig det er å ha et strekt forbund i ryggen, både lokalt og sentralt. Uten en slik bistand, ville denne saken kunne fått et helt annet og katastrofalt utfall.

 

Comments closed

Kommunen bryter inngått avtale – Fagforbundet brøt de lokale lønnsforhandlingene

 

For første gang i historien har Fagforbundet i Bærum brutt de lokale pottforhandlingene. Bruddet kom ikke på grunnlag av uenighet om kroner og øre, men som følge av brudd på inngått avtale.  Under pottforhandlingene i 2012 hadde Bærum kommune og Fagforbundet en enighetsprotokoll som arbeidsgiver nå ikke vil oppfylle.  Bærum kommune holder ikke det som avtales.

Bakgrunnen til denne protokollen i 2012 var et av Fagforbundets prioriterte krav ved disse forhandlingene. Alle i turnus med 33,5/35 timers arbeidsuke skulle ha et turnustillegg, et såkalt ubekvemstillegg.  Noen hadde det allerede, men vårt krav var at det skulle gjelde alle grupper.

Da vi kom mot slutten av forhandlingene i 2012, var det tilbud om turnustillegg til flere grupper, men det gjensto noen høyskole- og fagarbeidergrupper samt de uten fagbrev, som miljøarbeidere og pleieassistenter. Fagforbundet sto imidlertid fast på at dette tillegget skulle gis til alle i turnus.

Før vårt siste forhandlingsmøte i 2012 hadde Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet allerede brutt lønnsforhandlingene. Det var ikke tvil om at kommunen ville unngå enda et brudd, og da med kommunens største fagforening.  Det ble samtidig opplyst fra arbeidsgiver at nesten hele den lokale potten var brukt opp, slik at kravet ikke kunne innfris.  For ikke å bryte forhandlingene krevde da Fagforbundet at denne gruppen skulle prioriteres ved neste pottforhandlinger.  Det ble deretter skrevet en enighetsprotokoll på dette. De gruppene som skulle prioriteres i 2014 omtales som helsepersonell i avtalen.

Kommunen forsøker nå å vri seg unna avalen ved å påstå at ordet «helsepersonell» bare gjelder de med autorisasjon.  Det er uomtvistelig hvem vårt krav i 2012 skulle omhandle.  Det var alle turnusansatte på alle nivåer i Bærum kommune som har stilling med turnusarbeidstid i Pleie og Omsorg, Helse og Sosial og Barnevern. Slik det står i avtalen.

Vårt forhandlingsutvalgs medlemmer, som også var til stede under inngåelsen av avtalen i 2012, er av den klare oppfatning at det på signeringstidspunktet ikke kunne være noen tvil om hva partene var enige om. Turnustillegget skulle gjelde for alle grupper.   Fagforbundet kan ikke oppfatte arbeidsgivers begrunnelse på annen måte enn at det er fremsatt mot bedre vitende, et forsøk på å unndra seg en avtalt forpliktelse.

Fagforbundet her i Bærum har aldri tidligere opplevd en slik omgåelse av sannheten som det kommunen nå forsøker seg på. Fagforeningens forhandlingsutvalg er målløs over motpartens etiske standard.  Dette kan ikke oppfattes som annet enn uredelig.  Fagforbundet må tenke seg lenge og vel om før nye avtaler med Bærum kommune inngås. Her er det ikke mye tillit igjen.  Er vi nå på vei til å få en kultur i Bærum kommune hvor vi sa noe i går og gjør noe annet i dag.  Det er en farlig utvikling.

For ordens skyld konfererte fagforeningen med Fagforbundet sentralt før vi brøt forhandlingene. Dette er noe vi tross alt aldri har gjort før.  Bruddprotokoll og dokumenter er nå sendt over til forbundet som fører saken videre i samarbeid med oss.

Dette medfører at lønnstilleggene som fremforhandles for våre medlemmer ved disse forhandlingene ikke kommer til utbetaling før forhandlingene blir ferdigforhandlet sentralt. Dette vil ta noe tid.  Fristen for anke er 15. november, da blir den overlevert Kommunens Sentralforbund.

Ingen av medlemmene vil tape noe på bruddet, da tilleggene vil gjelde fra 1. juli 2014 og etterbetales fra denne dato.

Fagforeningens forhandlingsutvalg hadde ikke noe valg ved disse forhandlingene. Det går en grense.  Den var ikke bare trådd over; det er foretatt et 7 mils hopp fra kommunens side.

Vi har medlemsmøte torsdag 13. november kl. 18.00 på Kunnskapssenteret (ved siden av Skatten hus ved jernbanestasjonen i Sandvika).  Her vil det bli gitt mer informasjon om alt rundt forhandlingene.  Der vil også forbundets pensjonsspesialist, Steinar Fuglevaag, komme for snakke om pensjon.

 

Comments closed

Besøk hos Bærum kommunale pensjonistforening

 

Fagforeningsleder Bjørn M Johnsen var onsdag kveld invitert til medlemsmøte hos Bærum kommunale pensjonistforening. Foreningen som ble startet av avdelinger i Norsk Kommuneforbund for over 40 år siden, er nå en pensjonistforening åpen for alle tidligere ansatte i Bærum kommune.

Det var rundt 50 medlemmer til stede som hørte Johnsen orienterte om arbeide med opprettelsen av Bærum kommunes nye pensjonskasse og de forandringene dette ville medføre for pensjonistene med bytte av pensjonsleverandør.

Ellers på møtet var det underholdning med sang og musikk fra en profesjonell underholder og servering av kaffe og smørbrød. Pensjonistene koste seg i møte med gamle kollegier.

De ønsket også å formidle at foreningen gjerne så at flere av kommunens pensjonister deltok på de månedlige møtene som holdes den første onsdagen i måneden. Onsdag 3. desember arrangeres årets julebord.  De som ønsker å delta kan ta kontakt med sekretæren Ragnhild Måkestad.  De arrangerer også pensjonisturer for medlemmene.

Gå til galleriet for å se bilder fra møtet.

 

Comments closed