EN BOK OM FASCISMEN FRA BEGYNNELSEN AV 2. VERDENSKRIG OG FREM TIL I DAG
I fjor kom historikeren Jonas Bals, som har bakgrunn i fagbevegelsen, ut med boken «Våre kamper» om kampen mot fascismen fra 1865 frem til 1940. En bok som også var utgangspunkt for hans foredrag på fagforeningens HTV seminar i fjor høst. I år følger han opp med «Kampen fortsetter». Denne boken er kampen mot fascismen fra krigens dager og frem til i dag.
Boken starter 9. april 1940, da fascistene kommer til makten i Norge. Bals skriver en litt annen historie om krigen enn det folk allerede kjenner. Det handler om de kvinnene og mennene som gjorde motstand på et antifascistisk grunnlag og som hadde mye kontakt med sine fagforeningskamerater i Sverige.
Han skriver om 1970 årene, da den høyreekstreme terroren vender tilbake til Europa, dette sammen med fremmedfrykt. Den ble møtt av en rik, antirasistisk motkultur som vokste frem, med massemønstringer, organisering og en kamp om det offentlige rommet.
Han bruker mye av seg selv og sine opplevelser da han skriver om 1990 årene. Da var Bals i tenårene, men likevel en aktiv antifascist. Da sloss antifascister og innvandrerungdom med nynazister i mange norske byer, noe forfatteren opplevde på nært hold.
Jonas Bals skriver at boken er et forsøk på å minne om at hvis vi er mange nok som står sammen og finner ut hva som forener oss, så kan vi slå ned fascismen og skape et bedre samfunn.
«Våre kamper» er et nytt stort verk av en engasjert forfatter. Jonas Bals har skrevet en «murstein» av en bok som er en imponerende dokumentasjon om fascismens farer og hvor raskt den kan blomstre hvis vi ikke tar den på alvor. Dette er en bok som alle, men ikke minst den oppvoksende generasjon bør lese.