Press "Enter" to skip to content

Måned: april 2025

TORSDAG STARTER KOMMUNEOPPGJØRET

MYE AV LØNNSRAMMEN ER ALLEREDE BRUKT

Årets mellomoppgjør for kommuneansatte starter torsdag 24. april, og fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er natt til 1. mai.

De ansatte i kommunene kan vente seg et lønnsoppgjør med en økonomisk ramme på rundt 4,4 prosent som i oppgjøret mellom LO og NHO. Lønnsoppgjøret i kommunene gjelder ca. 460.000 ansatte, hvor rundt 170.000 er medlemmer i Fagforbundet.

En god del av pengene er allerede brukt opp i overheng og glidning, som er beregnet til 2,3 og 0,2 prosent. Det betyr at det er under halvparten av den økonomiske rammen som det er igjen å forhandle om.

Siden det er en stor glidning og overheng fra fjoråret, vil dette oppgjøret ikke gi det lønnstillegget som mange forventer. Dette kan bli en utfordring å formidle ut til de kommuneansatte.

Comments closed

FEM RÅD FOR ARBEID PÅ HJEMMEKONTOR

STAMI HAR OPPSUMMERT ALL RELEVANT FORSKNING OM HJEMMEKONTOR OG ARBEIDSMILJØ

I anledning fem år siden koronapandemien, har Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) publisert fem råd for arbeid på hjemmekontor.

I mars 2025 er det fem år siden Norge stengte ned, og hjemmekontor ble den nye normalen for mange. Bruk av hjemmekontor er fortsatt svært utbredt, og derfor er det viktig å belyse potensielle utfordringer og tiltak for best mulig bruk av løsningen. Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) skriver at moderat grad av hjemmekontor kan virke positivt på helse og arbeidsmiljø, men for høy bruk kan knyttes til negative effekter på samme områder. 

Her er STAMIs fem råd til bruk av hjemmekontor: 

  1. Bruk kontor som er tilpasset arbeidsoppgavene
  2. Bruk hjemmekontor når arbeidsoppgavene passer til det
  3. Sørg for at alle alltid kan komme til en fullt fungerende arbeidsplass
  4. Skap klare retningslinjer for arbeid på hjemmekontor
  5. Arbeidsmiljø gjelder også på hjemmekontor
Comments closed

LOKALE SÆRAVTALER ER IKKE LENGER PENSJONSGIVENDE

BÆRUM KOMMUNE HAR BESTEMT AT LOKALE SÆRAVTALER IKKE LENGER ER PENSJONSGIVENDE. FAGFORBUNDET DYPT UENIG.

Forhandlingsenheten har i drøftingsmøte med alle fagforeningene informert om at lokale særavtaler ikke lenger blir pensjonsgivende i Bærum kommune.

Helt fra det forrige århundre har lokale særavtaler i Bærum kommune vært pensjonsgivende. Dette har aldri vært et diskusjonstema, før arbeidsgiver før nyttår innkalte til drøftingsmøte. Derfor kom informasjonen om at alle særavtaler i kommunen fra 1.1.2025 ikke skulle være pensjonsgivende som «lyn fra klar himmel» på de tillitsvalgte. Fagforbundet protesterte kraftig, uten å bli hørt.

Kommunen henviser til Hovedavtalens § 4-5 som ikke sier noe om at særavtaler er pensjonsgivende. Det har den heller ikke gjort tidligere og den har vært uforandret i årevis. Bærum kommune og KS mener nå at slike avtaler ikke er pensjonsgivende. Dette medfører at verdien av særavtaler forringes betydelig for mange av kommunens ansatte som gjør en stor innsats utenfor ordinær arbeidstid.

Fagforeningen argumenterte også med at selv om Hovedavtalen på dette området ikke sier noe spesifikt om pensjon, er det helt uproblematisk for kommunen å videreføre dagens årelange praksis. Noe som arrogant ble avvist.

Fagforeningen har tatt problemstillingen opp med forbundet sentralt. Vårt krav er at Fagforbundet i de kommende hovedforhandlingene setter frem krav om at lokale særavtaler også skal være pensjonsgivende. Kravet gjelder også for variable tillegg som i dag heller ikke er pensjonsgivende. Dette er tillegg for arbeid på helligdager.

Comments closed

FAGSKOLENE ER FREMTIDSRETTET

REGJERINGEN VARSLER OPPTRAPPING AV BEVILGNINGER TIL FAGSKOLENE

Arbeidslivet har stort behov for kvalifisert arbeidskraft. Fagskolesektoren har vokst de senere årene, og det planlegges for videre vekst. En klar overvekt av studentene får opptak til fagskole på grunnlag av fag- eller svennebrev. Dette gjør at fagskolene er den typen høyere utdanning som er best plassert til å gi videreutdanning til fagfolk. 

Siden 2017 har antallet nye fagskolestudenter blitt doblet. Fagområdene Helse og velferd, og Tekniske fag er fortsatt de største fagområdene, men veksten har vært størst innen Økonomi og administrasjon. Fagskolenes egenart er den nære koblingen til arbeidslivet. Utdanningene skal gi kvalifikasjoner som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. 

Skiftende stortingsflertall har trappet opp bevilgningene til nye studieplasser ved fagskolene, og regjeringen varsler nå i en ny stortingsmelding at dette vil fortsette. De varsler også at tilskuddet vil øke med 14 prosent per produserte studiepoeng. Regjeringen legger opp til at fylkeskommunene skal beholde og videreutvikle dette ansvaret. Det inkluderer at tilskuddsordningen for fagskoleutdanning fortsatt skal forvaltes av fylkeskommunene.

Fagforeningen støtter fullt opp om den videre satsingen på Fagskolene. Dette er en videreutdanning som helsefagarbeidere, barne- og ungdomsarbeidere, driftsteknikere, renholdere med flere bør søke på og nyttiggjøre seg. Det er viktig at også Bærum kommune støtter opp om utviklingen – det bør legges opp til standardiserte ordninger for ansatte som ønsker å benytte seg av denne utdanningen.

Comments closed

ORDNINGEN FOR SLUTTPAKKER VEDTATT

NEDBEMANNINGEN I KOMMUNEN ÅPNER FOR SLUTTPAKKER

I medbestemmelsesmøte hos kommunedirektøren siste uken i mars, ble den endelige ordningen for sluttpakker besluttet.

Som vi tidligere har skrevet på denne nettsiden gjelder det sluttpakker både for de som går av med pensjon og etterlønn for de som slutter i Bærum kommune.

Vilkårene for å få et tilbud om sluttordningsavtale gjelder for arbeidstakere med stilling i en kategori som ikke skal videreføres eller som skal reduseres. Disse kan tilbys sluttordningsavtale. Dette gjelder selv om arbeidstakeren ikke er definert som overtallig. Ordningen har ikke tilbakevirkende kraft. Det er Direktører og Kommunalsjefer som har fullmakt til å inngå sluttordningsavtale med arbeidstakere på vegne av Bærum kommune.

Ta kontakt med fagforeningskontoret hvis du har behov for å diskutere tilbudet eller noe synes uklart.

Comments closed