Press "Enter" to skip to content

Måned: mars 2025

ENIGHET I LØNNSOPPGJØRET MELLOM LO OG NHO

RESULTATET I DETTE MELLOMOPPGJØRET GIR EN SAMLET LØNNSVEKST PÅ 4,4 %

Med hjelp av Riksmeglingsmannen ble det i dag enighet i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO, også kjent som frontfagsforhandlingene.  I år er det et mellomoppgjør og da ble det det bare forhandlet om lønn.

Oppgjøret gir 5 kroner i generelt tillegg til alle medlemmer, samt 2 kroner i lavlønnstillegg til overenskomster hvor de ansatte i snitt tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. 47 prosent av økningen skal skje gjennom sentrale tillegg til alle, mens 53 prosent skal tas ut i lokale forhandlinger. Det betyr at en med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn med årslønn på 606.600 kroner, får 26.690 kroner i gjennomsnittlig lønnsøkning.

«Vi er fornøyde med det oppgjøret som vi nå har fått i havn. Vi har avtalt et høyt sentralt tillegg og et ekstra tillegg for de med lav inntekt. Dette blir et lønnsoppgjør som merkes i lommeboken til våre medlemmer», sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Lønnsveksten som LO og NHO ble enige om på 4,4 %, blir også retningsgivende for alle andre forbundsvise lønnsforhandlinger.  De andre hovedorganisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden skal utover våren forhandle om lønnstilleggene på sine områder.

Fagforbundene i stat og kommune er de neste som skal forhandle.  I kommunal sektor starter forhandlingene 4. april med frist til å bli enige innen 30. april. Deretter følger de andre områdene utover våren.

Fagforeningen forventer et oppgjør i kommunal sektor som minst er på linje med oppgjøret som nå er oppnådd for frontfagene. Innretningen i kommuneoppgjøret må sikre en lønnsutvikling for alle grupper og at det blir et størst mulig sentralt kronetillegg.

Comments closed

SISSEL SKOGHAUG TREKKER SITT KANDIDATUR TIL LEDERVERVET I LO

HUN TAR HELLER IKKE GJENVALG SOM LO-NESTLEDER.

Sissel Skoghaug er i dag 1. nestleder i LO. I slutten av februar lanserte seg selv som mulig LO-leder. Da hadde LO-leder Peggy Hessen Følsvik annonsert at hun ikke tar gjenvalg på LO-kongressen i mai.

På Facebook i ettermiddag skriver Skoghaug følgende: En torsdag i februar fortalte jeg valgkomiteen at jeg gjerne ville bli vurdert som lederkandidat i LO. Dette delte jeg også med media noen dager senere. Etter utspillet har jeg fått mye støtte, men når jeg teller opp er det også åpenbart at mitt kandidatur ikke vil føre frem. Derfor gav jeg i dag beskjed om at jeg ikke stiller til valg på Kongressen. Til noen posisjon. Det er ingen dramatikk i dette. Planene var ambisiøse og så gikk det ikke. Hun fortsetter: «Det var vel Kari Traa som en gang sa at det er bedre å satse alt og krasje enn å få en kjedelig tredjeplass».

Nå må alle de tre topp posisjonene i LO velges på Kongressen etter at både LO-leder og de to nestlederne ikke tar gjenvalg. Valgkomiteen som ledes av Mette Nord får dermed en svært viktig oppgave med å finne nye ledere som skal overta disse viktige lederposisjonene. Som ny leder tror de fleste at Fellesforbundets Jørn Eggum stiller først i køen. I så fall må det ventes at valgkomiteen kommer til å fylle nestlederplassen etter Skoghaug med en annen representant fra Fagforbundet. Her er det ingen opplagt kandidat.

Alt tyder på at Sissel Skoghaug ikke har fått den støtten hun hadde forventet siden hun nå trekker seg som kandidat til ledervervet. Heller ikke ledelsen i hennes eget forbund har gitt uttrykk for å støtte hennes kandidatur – noe som må ha vært skuffende. Til høsten er det Landsmøte i Fagforbundet, hvor det også skal velges ny forbundsleder. Stiller hun som kandidat der eller trekker hun seg helt ut av det fagpolitiske arbeide?

Comments closed

DYKTIGE RENHOLDERE TAR VIDEREUTDANNING

FEMTEN RENHOLDERE I BÆRUM KOMMUNE PÅ VEI MOT FAGBREV

Gjennom videreutdanning i regi av Akademiet Videreutdanning høsten 2024, startet femten renholdere på et etterutdanningsløp. Denne utdanningen avsluttes med eksamen i november, hvor de vil motta fagbrev i renholdsyrket.

Alle disse renholderne har rikelig med arbeidserfaring med minst fem års praksis som renholdere. Elevene går på skolen fire timer i uken i 42 uker på kveldstid, ved siden av at de jobber 100 % som renholdere i Bærum kommune. Etter at de har bestått den teoretiske eksamen, kan de melde seg opp til den praktiske eksamen som er i november.

Fagforeningen har besøkt klassen. Dette ble et nyttig besøk både for de tillitsvalgte og for elevene. Her fikk elevene innføring i arbeidslivets regler og nyttigheten av å være organisert. De stilte mange relevante spørsmål og det ble gode samtaler om viktige arbeidslivssaker. For de tillitsvalgte ble det en god læring om hvilke saker som elevene er opptatt av.  

Besøket viser at det er viktig å legge til rette for videre- og etterutdanning på alle nivåer i kommunen. Fagforeningen vil følge opp disse elevene og samtidig påvirke til at det blir flere slike klasser i fremtiden.

Comments closed

BRUDD I LØNNSOPPGJØRET MELLOM LO OG NHO

PARTENE INNKALT TIL RIKSMEGLINGSMANNEN

Etter fire dagers forhandlinger ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO. I år er det et mellomoppgjør og da blir det det bare forhandlet om lønn.

LO opplyser at partene sto for langt fra hverandre og at de derfor må be Riksmekleren om bistand. LO og NHO møtes til mekling hos Riksmekleren 31. mars. Blir de ikke enige der, blir det streik fra 2. april.

LO har allerede varslet plassoppsigelse for 200.000 arbeidstakere. Helt konkret hvem og hvilke bedrifter som blir tatt ut i streik, blir først klart ved starten av meklingen.

På forhånd hadde både LO og NHO signalisert at det denne gangen var mulighet for å komme til enighet uten bruk av meklingsmannen. Det viste seg tydeligvis ikke å være mulig. Vi får håpe at partene blir enige med hjelp av Riksmeklingsmannen, slik at vi unngår en storstreik dette året.

Comments closed

KONTORLANDSKAP ØKER RISIKO FOR SYKEFRAVÆR OG UFØRETRYGD

ANSATTE SOM JOBBER I ÅPENT LANDSKAP HAR DOBBELT SÅ HØY RISIKO FOR Å BLI UFØR SOM KOLLEGER MED EGET KONTOR, IFØLGE STATENS ARBEIDSMILJØINSTITUTT.

Forskning ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) viser hvordan ulike kontorløsninger påvirker helse og sykefravær. Her fremkommer det at det er bedre for helsen å ha et eget kontor, framfor å sitte i åpent landskap.

Studier viser at åpne kontorløsninger gir økt risiko for sykefravær og uføretrygd. I tillegg kommer lavere trivsel. En grunn er at man opplever mer kontroll over sin egen arbeidshverdag på et eget kontor enn i et åpent landskap. Det er også færre forstyrrelser og mindre støy som påvirker dagen.

Stress, trøtthet, irritasjon, mistrivsel og nedsatt konsentrasjonsevne og oppmerksomhet kan være konsekvenser av et støyete arbeidsmiljø, ifølge Stami.

Fagforeningen har aldri vært noen tilhenger av åpne kontorlandskap. Men her har vi snakket for døve ører. Nå er det snart ikke annet enn kontorlandskap i Bærum kommune og sykefraværet øker.  Tilbakemeldingene fra medlemmene er tydelige på at de ønsker egne kontorer. Begrunnelsen er mange av de samme som fremkommer i forskningen fra Statens arbeidsmiljøinstitutt. 

Comments closed

AREIDSTILSYNET MELDER OM TILSYN VED LEGEVAKTEN

KOMMUNEN HAR FÅTT MELDING FRA ARBEIDSTILSYNET OM ET TILSYN VED LEGEVAKTEN I ULTIMO MARS MÅNED

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at virksomhetene følger kravene i arbeidsmiljøregelverket.

Arbeidstilsynet skriver i meldingen til kommunen at muskel- og skjelettplager og psykiske plager er alvorlige utfordringer i norsk arbeidsliv. Arbeidstakere i din næring er særlig utsatt for slike plager. Hensikten med tilsynet er å kontrollere hvordan dere jobber systematisk forebyggende for å unngå at arbeidstakerne får arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager og psykiske plager.

Tema i tilsynet er:

 Systematisk HMS-arbeid (kartlegging, risikovurdering, handlingsplan, rapportering og avvikshåndtering) knyttet til forhold i arbeidet som kan bidra til     

  • Ergonomiske, organisatoriske og psykososiale forhold i arbeidet som kan påvirke risikoen for at arbeidstakere kan få muskel- og skjelettplager, og psykiske plager
  • Ledelse og medvirkning, samarbeid med arbeidstakere og verneombud
  • Informasjon og opplæring knyttet til risikoforhold i arbeidet
  • Aktiv og forebyggende bruk av bedriftshelsetjenesten

Det har gjennom mange år vært store utfordringer ved Legevakten. På den bakgrunn er det fornuftig at Arbeidstilsynet nå foretar et tilsyn.

Comments closed

STOR TURNOVER I BÆRUM KOMMUNE

KS ANALYSE VISER STØRRELSEN PÅ TURNOVER I LANDETS KOMMUNER

Arbeidsgiverforeningen KS har analysert turnover i kommune Norge. I tidsrommet fra 1.12.23 til 1.12.24 viser at den gjennomsnittlige turnover for kommunene er på 14 %.

Analysen viser at turnoveren henger tett sammen med alder. Den er høy for de yngste og eldste, men lav for de midtre aldersgruppene. Blant ansatte under 20 år er turnoveren over 60 prosent. Her er det trolig mange som ennå ikke har valgt hvilket yrke de ønsker seg, og de yngste har nok en mindre stabil livssituasjon enn øvrige ansatte.

Turnoveren synker deretter jevnt med alder. En mulig tolkning er at andelen ferdigutdannede øker utover i 20- og 30-åra. Når man har utdannet seg til et yrke har man tatt et valg om at man ønsker å jobbe i yrket og investert mye i dette. Likevel er jobb-byttene litt hyppigere enn for eldre ansatte.  Senere i karrieren er det få som bytter jobb. Blant kommunalt ansatte som var mellom 55 og 60 år i desember i 2023, var det bare 5,3 prosent som ikke var ansatt i kommunesektoren i desember i 2024. 

Bærum kommune hadde i perioden 1.12.23 til 1.12.24 en turnover på 18 %. Av de som sluttet, er 16,5 % ikke lenger ansatt i kommunal sektor, mens 1,5 % gikk over i jobb i en annen kommune.

Vi har i dag en pågående omorganisering og nedbemanning her i Bærum kommune. Med en så stor årlig turnover på 18 %, som tilsvarer rundt 2 000 ansatte, burde det være uproblematisk å finne ny jobb til de som eventuelt blir overtallig.  

Comments closed

SOMMERAVTALEN FOR 2025 ER NÅ SIGNERT

AVTALEN GJELDER DIREKTØROMRÅDENE ALDRING OG MESTRING, OG HELSE OG VELFERD

Det har vært drøftinger med arbeidsgiver om videreføring av sommeravtalen for helsepersonell. Det er nå enighet om en avtale for 2025.

Ordningen gjelder for fast ansatte sykepleiere, vernepleiere, paramedicmedarbeidere, miljøterapeuter og helsefagarbeidere ved døgnkontinuerlige tjenestesteder i direktørområdene Aldring og mestring og Helse og velferd. Ordningen omfatter ikke ledere.  Fagforeningen ønsket også en sommeravtale for pleiemedarbeidere, men det ble avvist av arbeidsgiver.

Tjenesteleder beslutter hvorvidt tjenestestedet skal innlemmes i ordningen eller ikke, og hvilke ansatte som skal inkluderes i sommerturnusen. Ordningen forutsetter også at det  inngås skriftlig avtale om høyere helgebelastning og/eller merarbeid på helg innen iverksettelse av tjenestestedets sommerturnus. Avtale om inngått sommerturnusavtale skal være levert Lønnsenheten senest fredag 13.juni 2025.

Fagforeningen er godt fornøyd med at sommeravtalen nå er i havn. Dette er en god ordning både for ansatte og tjenestestedene. Ordningen gjelder for perioden 16.6. til 30.9.2025

Comments closed

LO-LEDEREN PEGGY HESSEN FØLSVIK ØNSKER IKKE GJENVALG

PEGGY GÅR AV PÅ LANDSMØTE I MAI. LO-NESTLEDER SISSEL SKOGVANG ER KANDIDAT SOM NY LEDER

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har gitt beskjed til valgkomiteen om at hun ikke ønsker gjenvalg som LO-leder.


Peggy Hessen ble 10. mars 2021 konstituert som LO-leder etter at daværende leder Hans-Christian Gabrielsen døde brått. Hun ble valgt som LO-leder på representantskapet 6. mai 2021, og gjenvalgt på LO-kongressen i 2022.

Ny LO-leder vil nå bli valgt på Landsmøte i mai. Fellesforbundets leder Jørn Eggum har blitt sett på som en sterk kandidat til ledervervet. Nå har imidlertid nåværende LO-nestleder og tidligere nestleder i Fagforbundet Sissel Skogvang meldt seg på i kampen om å bli LOs nye leder. 

Sissel Skoghaug er født og oppvokst i Nordreisa i Troms og har bakgrunn som både hjelpepleier og sykepleier. I 2013 ble hun valgt som nestleder i Fagforbundet, og det var hun fram til hun ble nestleder i LO i 2022.

Det kan bli en spennende lederkamp på LO-Landsmøte, hvis begge disse kandidatene står løpet ut. Vervet som LO leder har ofte gått på omgang mellom offentlig og privat sektor. Offentlig sektor har ikke hatt ledervervet siden Fagforbundets tidligere nestleder Gerd Kristiansen gitt av som LO-leder i 2017.  Det burde således ligge til rette for at ny leder i LO kommer fra offentlig sektor. 

Fagforbundet er det største forbundet i LO, men har bare hatt toppvervet én gang – da Gerd Kristiansen ledet LO mellom 2013 og 2017. Det burde være tid for en ny LO-leder fra Fagforbundet.

Comments closed