Press "Enter" to skip to content

Måned: mai 2013

Lærlingene garanteres lærlingeplass

 

 

Etter at det fremkom at flere lærlinger sto i fare for å ikke få lærlingeplass i Bærum kommune, har Fagforbundet engasjert seg sterkt i saken.  Fagforbundet har krevd at alle som søker må få plass fra høsten 2013.  Vi har formidlet dette både gjennom media, til administrasjonen og til politikerne.  Etter disse utspillene har mange politikere kommet på banen og støttet kravet.

 

I dagens møte i Kommunestyret opplyste Rådmannen at alle lærlinger som har søkt og er kvalifisert garanteres lærlingeplass fra kommende høst.

 

Fagforbundet er svært godt fornøyd med at dette nå er avklart og at elevene trygt kan få videreført sin påbegynte utdannelse. Etter det politiske engasjementet som nå har funnet sted, forutsetter vi at budsjettene for kommende år økes slik at det ikke oppstår usikkerhet om lærlingeplasser i fremtiden.  Dette er svært viktig for rekrutteringen til disse yrkesfagene.

 

Les mer…

 

 

Comments closed

Tid for handling

Lærlinger. I en reportasje i Budstikka rett før pinse fremkom det at ikke alle kvalifiserte elever ved Bærum-skolene var sikret lærlingeplass til høsten.

Tid for handling

Frustrert: Elever ved Rosenvilde videregående skole er frustrert over
mangel på lærlingeplasser.        Foto: Trude Blåsmo

 

 

DETTE ER lærlinger innen helse og oppvekst. Etter avsluttet utdannelse ville disse enten være helsefagarbeidere eller barne- og ungdomsarbeidere.

Fra sentralt hold er kommu­nene blitt anmodet om å opp­rette minst 1 lærlingeplass per 1.000 innbyggere. Det vil si at Bærum kommune burde ha minst 110 lærlinger for å fylle sin kvote. Det var også kommu­nens intensjon i sin tid. Senere har dette blitt justert ned til 70 lærlingeplasser.

Budsjettposten til lærlingene har over flere år blitt redusert. Dette har Fagforbundet gjen­tatte ganger advart mot. I vårt omfattende høringssvar høs­ten 2011 til Bærum kommunes Handlingsplan for 2012-2015, en uttalelse som gikk til utvalg for samarbeid og fulgte saken til kommunestyret, skriver Fagfor­bundet følgende til budsjettpos­ten Felles arbeidsgivertiltak:

«Til felles arbeidsgivertiltak foreslår Rådmannen å redusere budsjettet i 2012 med 0,7 mil­lioner. Det vil blant annet føre til reduserte tiltak til flerkultu­relle arbeidsplasser og til lærlin­geordningen. Vi er opptatt av at disse to tiltakene ikke redu­seres, men derimot økes. 15 % av de ansatte er fremmedspråk­lige og det er viktig å stimulere denne gruppen til videreutdan­ning. Det er også et stort behov for flere lærlingeplasser. Inne­værende år ble mange lærlinger avvist på grunn av manglende lærlingeplasser, noe som er uak­septabelt.»

Problemstillingen skulle såle­des være kjent for både adminis­trasjonen og politikerne.

 

DET ER MANGEL PÅ fagarbeidere både innen pleie- og omsorgssek­toren og i barnehage og SFO. I en artikkelserie om barnehagene i Budstikka for noen måneder siden fremholdt både Bærum kommune og de private barne­hageeierne at det var svært van­skelig å rekruttere fagarbeidere. Det ble sagt at «de finnes jo nesten ikke».

Samtidig er det innen pleie og omsorg konstatert at helse-fagarbeidere vil være det yrket det i fremtiden vil være størst etterspørsel etter. Vi kjenner alle utrykket «vi trenger flere varme hen­der».

Vi ser nå at mange flotte ungdommer har påbegynt en utdannelse hvor de skulle ende opp som fagarbeidere. Dette er elever som er engasjerte i et yrke som samfunnet trenger og som opp­fyller alle krav til å få gå to år i lære.

Hvis disse ikke skulle få den lærlingeplass de etter min mening har krav på, hvilken signaleffekt vil det være til Bærums ungdommer? Hvem vil tørre å satse på en utdannelse som kanskje må avsluttes halv­veis? Derfor må det nå oppret­tes flere nye lærlingeplasser fra høsten av. Det skulle være upro­blematisk. Det er nok av dyktige ansatte i barnehagene som kan være veiledere. Samtidig er lær­lingene en arbeidsressurs i prak­sisperioden.

Bjørn M. Johnsen

 

BEHOVET PÅ 10 NYE lærlingeplas­ser vil for inneværende år ha en kostnadsramme på under 500.000 kroner. Fagforbundet vil ta saken opp i utvalg for sam­arbeid, som er sektorutvalget for denne type saker, med krav om en tilleggsbevilgning. Dette utvalget har behandlet rekruttringsutfordringene flere ganger, og det er mitt inntrykk at det er enighet om viktigheten av rekruteringen til disse yrkesgruppene.

Administrasjonen er nå i avslutningen av behandlingen av handlingsplanen for kommende år. Her vil Fagfor­bundet kreve at neste års budsjett til lærlingene blir økt tilsvarende den nasjonale nor­men som utgjør 110 lærlinge­plasser for Bærum kommune.

Det er viktig at vi får en rask avklaring. Dette for de elevene det nå gjelder.

Samtidig har mange av de elevene som nå har gått første året på videregående blitt usi­kre på fremtiden. Det er også opptak av nye kull som må få en klar tilbakemelding.

 

MED DEN USIKKERHET denne saken har medført mener Fag­forbundet at Bærum kommune allerede nå må gå ut og garan­tere fremtidige elever som søker en slik utdannelse lærlingeplass.

Det er fremtiden for Bærumsamfunnet det gjelder

 

 

Budstikka, Torsdag 23. mai 2013.

 

Comments closed

Fagforbundet krever at elevene får fullføre fagbrevet

 

At ikke alle kvalifiserte elever er sikret lærlingeplass i høst, får Fagforbundet til å se rødt. Nå lover Bærums-politikerne å ta opp saken på nytt.

0168-(0)-3-(1.2.3) (21.05.13) - Fagforbundet krever at elevene får fullføre fagbrevet - 3393083506

UROLIGE: : – Jeg skjønner at dere er urolige og føler dere lurt hvis dere ikke få ta fagbrev i utdanningen dere har startet på, sier Bjørn M. Johnsen, leder for Fagforbundet i Bærum til førsteklassingene Emilie Bjerke (t.v.) og Solveig Torgersen ved Rosenvilde videregående skole. Her sammen med studieleder Ingunn Lyngstad.  (FOTO: KARL BRAANAAS)

 

 

– Det er helt uhørt at ikke Bærum kommune har lærlingeplass til alle elever som ønsker det, sier Bjørn M. Johnsen, leder for Fagforbundet i Bærum, som har 3.500 medlemmer.

Som Budstikka skrev torsdag før pinse, fortviler elever som tar barne- og ungdomsarbeiderfag i Bærum over at det er færre lærlingeplasser enn søkere innen nettopp deres fag til høsten. 30 nye lærlingeplasser opprettes totalt fordelt på en rekke fag i Bærum. Barne- og ungdomsarbeiderfaget har høyest antall søkere, men ikke høyest prioritet.

Kommunen gir helse og omsorg topprioritet, dermed kan ikke administrasjonen garantere at det er plass til alle som vil ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere, selv om elevene er aldri så skikket og oppfyller alle krav for å få gå to år i lære.

 

Vil ha dobbelt så mange

 

– Det er mangel på fagarbeidere både innen helse og oppvekst, det går ikke an å holde de to yrkesgruppene opp mot hverandre, sier Johnsen.

Han mener problemet er at det opprettes for få lærlingeplasser i Asker og Bærum.

– I forhold til folketallet burde vi hatt dobbelt så mange lærlingeplasser, sier Johnsen.

Han forteller at kommunen har redusert antallet gjennom lengre tid med den begrunnelse at få unge søker seg til yrkesfag. Fagforbund-lederen mener imidlertid det ikke gjøres nok for å få opp søkingen til disse linjene.

– Alle sier de ønsker flere faglærte, men få gjør noe med det. Når det er mange som ønsker seg til et fag vi trenger, må vi i alle fall sørge for at elevene får lærlingeplass, sier Fagforbundet-lederen, som organiserer de fleste fagarbeiderne i barnehager og SFO.

 

Politikerne vil se på saken

 

– Jeg kjenner ikke alle detaljene i denne saken, men skjønner at elevene blir fortvilte hvis de ikke får fullført utdannelsen sin. Jeg kommer til å ta opp saken med de andre skolepolitikerne neste uke, sier Anne Lene W. Hojem (H), leder for sektorutvalg barn og unge i Bærum.

Hun innrømmer at barne- og ungdomsarbeiderfag er en kompetanse Bærum trenger.

– Derfor er det hyggelig at mange ønsker å utdanne seg for å kunne jobbe med barn og unge, vi må ta vare på denne interessen. Jeg håper vi kan finne en løsning ved å se på budsjettet, sier Hojem. Bjørn M. Johnsen mener det dreier seg om småpenger å opprette nok plasser. Han forteller at en lærling får 8.800 kroner i måneden.

– Bærum kommune har råd til å bevilge ekstra midler for å løse situasjonen, det kommer jeg til å ta initiativ til i neste møte med kommunen. Jeg er opprørt på vegne av elevene, de har absolutt grunn til å føle seg lurt hvis de ikke få ta fagbrev i utdanningen de har startet på, sier han.

 

Fagforbundet krever at elevene får fullføre fagbrevet

 

Comments closed

Brudd i kap 4A2 forhandlingene mellom Fagforbundet og Bærum kommune

 

Det ble brudd i de lokale lønnsforhandlingene i kap 4A2 mellom Fagforbundet og Bærum kommune.

Tvisten vil nå bli brakt inn for en lokal nemnd.  Nemndens leder vil bli oppnevnt av kretsmeglingsmannen, det er derfor usikkert når nemndbehandlingen vil starte.  Bruddet vil ikke ha noen konsekvenser for forhandlingenes virkningsdato.

 

Gjennom tidligere år har vært tradisjon her i Bærum at partene har søkt å unngå brudd og funnet frem til omforente løsninger.  Fagforbundet har aldri tidligere vært i brudd på individuelle krav.  Det var svært lite som skilte partene og det var tydelig i det siste forhandlingsmøte at arbeidsgiver la opp til brudd.

 

Etter hovedavtalen skal dette være forhandlinger mellom likeverdige parter.  Arbeidsgiver mener tydeligvis at det gjelder en regel for dem og annen for organisasjonene.

 

Som et eksempel på dette er at Fagforbundet skriftlig må begrunne lønnskravene i forkant av forhandlingene, mens arbeidsgiver nekter å skriftliggjøre begrunnelsen for sine arbeidsgiverkrav.

 

Fagforbundet har derfor følgende protokolltilførsel i bruddprotokollen:

”I det forhandlingsmøtet hvor første tilbud ble overlevert, fremsatte Fagforbundet krav om at arbeidsgiver skulle skriftlig begrunne de tilbudene som var ensidige arbeidsgiverkrav.

Dette kravet har Fagforbundet gjentatt i hvert forhandlingsmøte, uten at arbeidsgiver har etterkommet kravet.  Kravet ble skriftliggjort i brev datert 19.4.2013.

Brevet følger protokollen.”

 

Det har siste året blitt en helt annen forhandlingsatmosfære under lønnsforhandlingene her i Bærum kommune, noe som alle de store fagforeningene meddelte arbeidsgiver i siste evalueringsmøte.

Som kjent ble det i høst en rekke brudd i lokale lønnsforhandlingene.  Både Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet brøt forhandlingene med Bærum kommune.  Det kan synes som om det nå var Fagforbundet som sto for tur.

 

Så gjenstår det å se om arbeidsgiver vil fortsette med den nye bruddlinjen, eller om siste år var et markeringsår og dermed et unntak.

 

Comments closed

Sentrale lønnsoppgjøret er avsluttet – partene enige

 

Det ble oppnådd enighet i det sentrale mellomoppgjøret mellom Fagforbundet og Kommunenes Sentralforbund.

 

Resultatet for hovedtariffavtalens kapittel 4 ble:

  • Det ble gitt et generelt tillegg på 0,75 % av den enkeltes grunnlønn pr. 30. april 2013, dog minst kr. 3.100,-.
  • Laveste grunnlønn ved 20 års lønnsansiennitet
  • Arbeidstakere med minimum 20 års lønnsansiennitet skal ikke ha lavere grunnlønn enn kr. 350.700,- i 100 prosent stilling.
  • Lønnstillegget gjøres gjeldende med virkning fra 1. mai 2013.

 

Comments closed

Seminar – 27-28. mai 2013

fagforbundet_logo

INVITERER TIL

SEMINAR FOR PLASSTILLITSVALGTE OG SEKSJONSSTYRENE

 

Tid:   27. og 28. mai 2013 

Sted:  Laholmen Hotell, Strømstad

 

Tema: Opplæring for tillitsvalgte

            Handlingsplan

            Lønnsforhandlinger/særavtaler

 Agenda ettersendes.

 Vedlagt følger permisjonssøknad.

  

 Påmelding til Christina Paulsen, tlf 67 50 31 27 eller

 e-post christina.paulsen@baerum.kommune.no innen 10. mai

 

Felles transport. Avgang fra Rud kl 0800 og kl 0815 fra Rådhuset (nedsiden). De som vil være med bussen gir beskjed om dette ved påmelding.

 

Vel møtt.   

              

Comments closed