Press "Enter" to skip to content

Måned: september 2024

BLE SAGT OPP FOR MANGEL PÅ KOMPETANSE

VANT RETTSSAK MOT ARBEIDSGIVER

En nyansatt fikk to måneder på å lære seg en «svært omfattende» ny jobb, så ble han sagt opp. Den ansatte mente derimot at oppsigelsen var usaklig og gikk til sak mot arbeidsgiver med bistand av LO-advokatene, skriver FriFagbevegelse i en artikkel om saken.

Terskelen for å si opp en ansatt er høy, har Høyesterett tidligere avgjort. Det kom til fordel for en arbeidstaker på Sørlandet, da hans oppsigelse ble tatt opp i Agder tingrett i sommer. Mangel på kompetanse og HMS-brudd var hovedårsakene til at mannen fikk oppsigelse, argumenterte arbeidsgiver. Den ansatte mente derimot at oppsigelsen var usaklig og gikk til sak mot arbeidsgiver, med hjelp av LO-advokatene.

Etter tre dager i retten, fikk den ansatte medhold i at oppsigelsen var usaklig. Tingretten mente at opplæringsplanen hans var svært omfattende, og at det derfor var urealistisk at han skulle nå alle målene på to måneder, slik arbeidsgiver krevde. Arbeidsgiver ble dømt til å betale mannen 144.000 kroner i erstatning og alle saksomkostninger.

Vi er veldig fornøyd med resultatet og er blitt hørt på alle punkter, sier LO-advokat Faruk Resulovic, som representerer arbeidstakeren. Han ønsker ikke å kommentere ytterligere før dommen er rettskraftig.

Comments closed

BØR ALDERSGRENSEN I KOMMUNENE OGSÅ BLI 72 ÅR?

KS ÅPNER NÅ FOR AT ANSATTE KAN STÅ LENGER I JOBB

Nå som staten har fått en aldersgrense på 72 år, er det naturlig at dette også blir aldersgrensen i kommunesektoren.

Det er fordi partiene på Stortinget er blitt enige om å heve aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år, gjennom pensjonsforliket. Dette åpner KD for å se på aldersgrensen i kommunal sektor.

Kommunenes bestemmelser følger stort sett staten. Vi vil drøfte dette med våre medlemmer, kommunene og arbeidstakersiden, sier Tor Arne Gangsø, områdedirektør for arbeidsliv i KS. De opplyser også at de ønsker å legge til rette for at ansatte kan stå lenger i jobb.

Endring av aldersgrensen er bare mulig å gjøre i et tariffoppgjør fordi grensen er nedfelt i tariffavtalen. Fagforeningen antar at dette blir et tema ved kommende sentrale tarifforhandlinger.

Comments closed

SLIK KAN ASSISTENTER NÅ BLI HELSEFAGARBEIDERE

VEIEN TIL FAGBREV SOM HELSEFAGARBEIDER MED NYTT LÆRINGSNETTVERK

Bemanningsutfordringene i helse- og omsorgstjenestene krever at kommunene må utvikle ansatte de allerede har. Ingen grunn til å gå over bekken etter vann.

Hvilke muligheter finnes for å oppnå et fagbrev, og hvordan kan man styrke kompetansen innen helse- og omsorgstjenesten?  Det er flere veier til målet. En av mulighetene som nå finnes, er et nytt prosjekt Læringsnettverket «fra assistent til helsefagarbeider». Det har som mål å hjelpe kommunene med å øke kompetansen til sine ansatte som ikke har fagbrev innen helse og omsorg. Dette nettverket fungerer som en samarbeidsarena for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling, med det overordnede målet om å forbedre kvaliteten på tjenestene gjennom læring og utvikling.

Kongsberg er én av seks kommuner som har deltatt i læringsnettverket «fra assistent til helsefagarbeider», i regi av de KS-ledete prosjektene Tørn og Jobbvinner. Dette er en modell som disse seks kommunene anbefaler og frem til i dag er det 750 personer som har tatt fagbrev gjennom denne modellen, fremkommer det i et notat fra KS.

Dette ser ut til å være et flott prosjekt. Derfor vil fagforeningen ta dette prosjektet opp med Kommunalsjefen, med spørsmål om ikke Bærum kommune også burde tilslutte seg prosjektet. Etter hva vi forstår er det her også en tilskuddsordning for kommunene som deltar.

Comments closed

TORGE RAILO KONSTITUERT SOM KOMMUNEDIREKTØR

KOMMUNESTYRET FORETOK EN KONSTITUERING FREM TIL NY KOMMUNEDIREKTØR ER PÅ PLASS

I slutten av september slutter Geir Aga som Kommunedirektør her i Bærum kommune. Stillingen blir nå utlyst. Det forventes at stillingen blir besatt i løpet av høsten og at ny Kommunedirektør tidligst er plass fra nyttår. Det har derfor vært nødvendig for Kommunestyret å foreta en konstituering for denne perioden.

I møte i Kommunestyret i går ble direktør for bymiljø og eiendom, Torge Railo, konstituert som Kommunedirektør frem til ny Kommunedirektør kan tiltre stillingen. Foruten sin egen direktørstilling er Railo også for tiden konstituert både som direktør for kommunens økonomi og direktør for samfunn- og byutvikling.

Fagforeningen ønsker Railo lykke til i stillingen som KD. Fagforbundet noterer at Torge Railo, etter denne konstitueringen som Kommunedirektør,  innehar hele fire direktørstillinger. Selv i disse omstillings- og nedbemanningstider må vel det antas å være i meste laget.

Comments closed

POLITISK MARKERING I BORGGÅRDEN

FORELDREUTVALGET FOR BARNEHAGENE I BÆRUM (FUB) ARRANGERER EN MARKERING FORAN RÅDHUSET

FU Bærum arrangerer en politisk markering utenfor rådhuset i Sandvika førstkommende onsdag fra 17.30-18.00 for å gjøre alle politikerne mer bevisste på hvor kritisk det er i barnehagene nå.

Markeringen holdes før Kommunestyremøte onsdag, og det blir også deltagelse med appeller fra Fagforbundet og Utdanningsforbundet. Fagforbundet har gjentatte ganger tatt opp den umulige arbeidssituasjonen som de ansatte har i barnehagene og støtter fullt opp om initiativet til denne politiske markeringen.

Fagforeningen henstiller til alle som har anledning til å møte opp til markeringen i Borggården.

Comments closed

AGA: KOMMUNEN I ØKONOMISK KRISE – NÅ MÅ DET SPARES

LIKEVEL REISER 21 POLITIKERE OG TOPPLEDERE I KOMMUNEN PÅ JOBBTUR TIL SPANIA.

En alvorsfylt Kommunedirektør Aga orienterte Formannskapet onsdag om den vanskelige økonomiske situasjonen kommunen var kommet i og at det nå måtte spares på alle nivåer. Han opplyste at det skulle settes inn strakstiltak som stillingsstopp, innkjøpsstopp, vikarstopp, overtidsstopp, omstilling og nedbemanning og mye mer. Ordføreren fulgte opp og proklamerte at nå måtte vi alle stå sammen.

Samtidig skriver Budstikka at en delegasjon av 21 politikere og toppledere reiser på en tredagers befaring til kommunens rehabiliteringssenter i Altea. Utvalgsleder Espelien forsvarer reisen og sier til avisen:  Det er viktig at de folkevalgte har et godt innblikk i tjenesten og om verdien er stor nok til at tilbudet kan forsvares i den omstillingen vi står overfor.

I dagens teknologiske verden burde en videokonferanse og teammøter kunne dekke politikernes behov for kunnskap om Altea og driften og fasilitetene på rehabiliteringssenteret. Samtidig har jo flere av de reisende vært der tidligere og burde være godt kjent med området. Det ville spart kommunen for rundt 300 000 kroner.

HTV til NSF sier til Budstikka at dette er umusikalsk og at de ikke bør reise. Det er fagforeningen helt enig i. Forstår ikke politikerne hvilke signaler dette sender til innbyggere og ansatte? Dette kan oppfattes som en arrogant holdning som skaper et inntrykk av at sparetiltak ikke gjelder dem, men alle andre.

Les turdeltagerne her…

Comments closed