Press "Enter" to skip to content

Måned: november 2017

Vernetjenesten varsler brudd på AML – Rådmannen svarer med privatisering

 

Vernetjenesten hadde ettersyn av driften ved en bolig i Bærum kommune. Etter dramatiske funn knyttet til vold og trusler, samt ekstreme feil og mangler knyttet til det systemiske  og organisatoriske arbeidet, varslet vernetjenesten om en stenging av driften, med begrunnelse med fare for liv og helse.

Rådmannen innkalte vernetjenesten til møte hvor han kom med forslag til løsning i fem punkter. Varselet om stenging ble dermed opphevet og arbeidet med utbedringen ble startet umiddelbart i overenstemmelse med Rådmannens forslag.
En uke senere ble tillitsvalgte og vernetjenesten innkalt til et hastemøte hvor det av kommunens ledelse ble meddelt at det var bestemt at driften ved boligen skulle privatiseres og at Aleris skulle fra påfølgende dag overta driften.
De ansatte ble deretter innkalt til personalmøte og fikk beskjed om at de allerede fra neste morgen ikke skulle møte på jobb. Det var over 20 ansatte som inntil videre fikk permisjon uten arbeidsplikt fra påfølgende dag. Etter informasjonsmøtet satt de ansatte rystet tilbake, med svært mange ubesvarte spørsmål.
Rystet var også fagforeningene over Rådmannens beslutning og også over den manglende involveringen før beslutningen ble fattet.

I sitt brev til Rådmannen fra vernetjenesten og alle fagforeningene avslutter de med at det er svært alvorlig og helt uakseptabelt at et pålegg fra vernetjenesten resulterer i at Rådmannen privatiserer tjenesten.
Hvem tør å melde avvik til vernetjenesten i fremtiden, da konsekvensene kan bli at arbeidsplassene forsvinner.

Les hele brevet til Rådmann fra vernetjenesten og fagforeningene her…

Comments closed

Over 100 plasstillitsvalgte deltok på vårt seminar

Fagforeningen arrangerte 13. og 14. november to-dagers plasstillitsvalgtsamling på Sundvolden hotell hvor over 100 tillitsvalgte deltok. 

 

 

 

Første dag orienterte fagforeningslederen om nytt fra forbundet og lokale saker.  Her ble resultatet fra de lokale lønnsforhandlingene utførlig gjennomgått. Det ble også den nye arbeidstiden, hvor kommunens forslag om «sosial dumping» ble kommentert. Blant de andre sakene var også referat fra AMU møter, vernetjenesten og stab/støtte prosjektet m.m.

Deltagerne ble av kommunens rådgivere i PLO presentert den Digitale vaktboken, det nye Avvikssystemet og registreringssystemet Profil. Dette var en nyttig informasjon om morgendagens systemer som nå vil bli tatt i bruk.

Mye av annen dag ble bruk til konkurranseutsettingen i Bærum kommune. Her hadde fagforeningslederen en innledning.  Hovedforedraget ble holdt av Idar Helle fra De facto som holdt et informasjonsrikt foredrag om konsekvensene ved konkurranseutsetting. Den siste delen av foredraget ble viet Renovasjonssaken. I etterkant av foredraget siterte fagforeningslederen dagens Budstikka, hvor det var en reportasje hvor Bærum Ap meddelte at de ville be Rådmannen utrede kommunal renovasjonsdrift. Dette ble applaudert av salens tillitsvalgte. Det ble ikke Høyres svar om at det ville medføre høyere pensjonskostnader.

Dagen ble avsluttet med at Jan Grenaker fra Sparebank1 Østlandets gjennomgikk tilbudene som ligger i LO Favør og nyhetene som kommer i 2018.

 

Se flere bilder fra seminaret i galleriet…

Comments closed

Samtlige fagforeninger og vervetjenesten ber Rådmannen stoppe omorganisering av BUT

 

 

Samtlige fagforeninger og vernetjenesten har i et felles brev bedt Rådmannen stoppe omorganiseringen av barne- og ungdomstjenester (BUT).          

I brevet uttrykkes det at det fremdeles er svært uklart for organisasjonene hva rådmannen ønsker å oppnå ved en avvikling av kommunalområdet BUT. Vi etterlyser et bredere grunnlag før man fatter en beslutning som oppleves som så dramatisk for mange av de ansatte. Vi ønsker en bred evaluering av barne- og ungdomstjenestene.

 

Organisasjonene er svært bekymret over omorganiseringstakten i velferdsområdet. Vi ser en økende «omorganiseringstrøtthet» som vil svekke gevinsten ved en omorganisering betraktelig.

 

Brevet avsluttes med at Rådmannen bes stille prosessen i bero inntil evalueringen foreligger og at vi inntil videre opprettholder kommunalområdet barne- og ungdomstjenester slik det er i dag.

 

Les hele brevet fra fagforeningene her…
Comments closed

Kommunalsjefens ukontrollerte og skremmende oppførsel i et møte med arbeidstakerrepresentanter

Etter en voldsepisode hvor en ansatt var blitt fysisk angrepet hadde hovedverneombudene (HVO) blitt kontaktet.  Ettersom HVO var blitt avvist i sitt forsøk på å få klarhet i saken, ble AMU leder Bjørn M Johnsen kontaktet. 

For å få frem fakta i saken tok AMU lederen da kontakt pr. telefon med kommunalsjef Mundal og siden begge er medlemmer av AMU ble det avtalt et møte 6.11. i etterkant av den dagens AMU møte.

I møte var også BHT sjef Robert Rustad, HVO Guro Skåre og HTV Zlata Ljubicic til stede.  I møtet var det uenighet om graden av vold og det fremkom at kommunalsjefen ikke kjente til kommunens regler om vold og trusler. Regler han selv hadde vært med å vedta.

Møtet hadde inntil da foregått i eksemplariske former. Ingen hadde vært høyrøstet eller ufine. Plutselig reiser kommunalsjef Mundal seg brått opp og slår nevene kraftig i bordet så kopper hvelver og kaffe søles utover bordet.  Han vifter rasende med armene og kommer truende mot AMU lederen og skriker at nå må han faen ta å gi seg og holde kjeft.  Etter dette skremmende utbruddet, ble møtet avbrutt.

AMU leder Johnsen tok umiddelbart kontakt med Rådmannen og informerte om kommunalsjef Mundals ukontrollerte utbrudd.  Han ba også BHT sjef Rustad gi en skriftlig beskrivelse av møtet.  På grunnen av sakens alvorlighet fant AMU lederen det nødvendig med en skriftliggjøring av saken som er sendt Rådmannen.

I brevet skriver AMU lederen at en slik oppførsel fra en av kommunens øverste ledere mot tillitsvalgte i deres vervs arbeid, er skremmende og helt uakseptabelt.  Han er svært bekymret over hvilke signaler dette gir ned i organisasjonen og ber om Rådmannens forsikring om at dette ikke skal gjenta seg. 

Han vedlegger også BHT sjefens møtebeskrivelse og HVOs notat fra møte med tjenesteleder

Les brevet til Rådmannen her… 

Les møtebeskrivelsen fra BHT sjef Rustad her…

Les notatet fra HVO Stein Wiik her…

 

 

 

Comments closed

Rådmannen tok til fornuften og snudde- sjåførene får også 7,5 timers arbeidsdag

Først vedtok Rådmannen/kommunaldirektør at alle dagarbeidere skulle ha 7,5 timers arbeidsdag. Noen uker senere bestemte kommunaldirektøren i sitt MBM at det skulle ikke gjelde sjåfører. Dette protesterte Fagforbundet kraftig på og anket vedtaket. Før ankeutvalget fikk anledning til å behandle anken, snudde ledelsen igjen og bestemte at også sjåførene skulle ha 7,5 timers dag. 

Fagforbundet skjønner ikke hvilke samfunnssyn som ligger bak en beslutning om at lavtlønnede sjåfører skulle ha lengre arbeidsdag enn andre i kommunen. Vi var de eneste som protesterte mot vedtak, noe som forundret oss, siden vedtaket også hadde en prinsipiell side. 

Hadde ikke vedtaket blitt omgjort, var Fagforbundet forberedt på å ta ut stevning mot Bærum kommune.  En rettssak som helt sikkert ville ha ført til stor forundring blant innbyggerne og som kommuneledelsen ville hatt store problemer med å få forståelse for. Rettferdighetssansen er stor i Bærumssamfunnet. Det vet vi som bor her.  

 

 

Comments closed