Press "Enter" to skip to content

FYLKESMANNENS RAPPORT OM VALLERHJEMMET FORELIGGER – KOMMUNEN FÅR STERK KRITIKK

I Fylkesmannens tilsynsrapport får Bærum kommune sterk kritikk for organiseringen av virksomheten ved Vallerhjemmet og for at håndteringen ikke var forsvarlig ved pandemiutbruddet. Rapporten konkluderer med at pasientene på Vallerhjemmet ikke fikk forsvarlig hjelp under starten av koronapandemien. 

Vallerhjemmet

Rapporten er tydelig på at ansatte ikke fikk tilstrekkelig opplæring og oppfølging. Fylkesmannen oppsummerer videre at de ansatte opplevde tiden etter at de første pasientene ble smittet som kaotisk. De opplevde stress, fortvilelse og redsel, en frykt for selv å bli smittet og å smitte andre både beboere og egen familie. Det var flere som sa de gruet seg til å gå på jobb i følge rapporten.

Ansatte Fylkesmannen har snakket med, forteller om kaotiske tilstander rundt organiseringen.  De opplyser at det var lite planlagt hvem som skulle jobbe hvor og reagerte også på at personalet jobbet på tvers av flere avdelinger, altså avdelinger med og uten smitte. Det fremkommer i rapporten at ansatte opplevde at ledelsen var lite tilgjengelig for dem og at de så lite til ledelsen.

Fylkesmannen konkluderer med at kommunen har brutt plikten til å tilrettelegge tjenestene slik at helsepersonell kan overholde sine lovpålagte plikter, ved å ikke sikre at de ansatte fikk tilstrekkelig opplæring og oppfølging.

Kommunaldirektør Kristin Nilsen skriver i en pressemelding om Vallerhjemmets rapport at «Fylkesmannen retter kritikk mot Bærum kommune for brudd på plikten til å organisere sin virksomhet forsvarlig.  Dette er en alvorlig konklusjon, som preger oss alle».

Fagforbundet er svært fornøyd med rapporten som viser at de ansatte ikke har noe skyld i denne tragedien. Dette har vi aldri vært i tvil om, men det er godt å nå ha dette bekreftet av et eksternt tilsyn.

Les hele Fylkesmannens rapport om Vallerhjemmet her…

Les Bærum Kommunes pressemelding om rapporten her…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.