Press "Enter" to skip to content

LO FRYKTER MER LEDIGHET ETTER RENTEHOPP

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO er kritisk til avgjørelsen fra Norges Bank om å heve styringsrenten.

Foto: Henry Mai

Norges Bank har nå satt styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Jeg er bekymret for at internasjonal kostnadsvekst og renteøkninger her hjemme, vil snu den etterlengtede oppturen vi har vært inne i etter pandemien til en bratt nedtur og ny økning i ledigheten, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til FriFagbevegelse.

Han tar til orde for at høyere rente ikke er det riktige virkemiddelet mot en altfor høy inflasjon.  Oppgang i norsk økonomi taler for renteøkningen, men det er ikke riktig å bruke renteøkninger til å drive norsk økonomi inn i en nedgang på grunn av den importerte prisveksten, sier Bjørnstad.

Her har sjefsøkonomen et godt poeng som det bør tas hensyn til ved fastsettelsen av styringsrenten. Den store prisveksten her i landet skyldes dyrere importvarer. Det er motsatsen til for noen år tilbake da prisveksten var ekstremt lav. Den gang skyldes det reduserte importpriser, spesielt grunnet lave priser på varer fra Kina. Det bør være prisveksten innlands som bør vektlegges i større grad enn det synes å være tilfelle i dag.

Les mer om saken her…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.