Press "Enter" to skip to content

DEN KRAFTIGE PRISØKNINGEN FORTSETTER

Matvareprisene fortsetter å vokse kraftig. Lønnstilleggene er allerede spist opp.

Uvanlig høy vekst i matvareprisene og drivstoffprisene har ført til en økning i konsumprisindeksen på 6,3 prosent de siste tolv månedene. Fra mai til juni steg matvareprisene med 2 prosent. Ved forrige tolvmånedersendring var prisveksten på 5,7 prosent. Det er den høyeste prisveksten siden 1988. Fra mai til juni i år steg prisene på drivstoff med 12,8 prosent. Sammenlignet med juni 2021 var de 56,4 prosent høyere i juni i år. Samtidig øker rentene i rekordfart og flere rentehevinger er annonsert.

Disse økte prisene på matvarer, strøm, bensin og høyere renteutgifter har allerede spist opp det lønnstillegget som ble gitt i våres. Da var prisveksten for inneværende år beregnet til 3,6 % og lønnstillegget i offentlig sektor var på 3.84 %. Siden den tid har denne rekordstore prisøkningen medført en kraftig reduksjon av kjøpekraften for våre medlemmer.

Fagforeningen mener at dette må kompenseres ved neste års lønnsforhandlinger. Fortsetter denne prisøkningen må det bli betydelige lønnskrav ved mellomoppgjøret til våren.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.