Press "Enter" to skip to content

Måned: februar 2024

KOMMUNEN VURDERER JOBB-GARANTI FOR LÆRLINGER

POLITIKERNE STØTTET FAGFORENINGENS FORSLAG

I Utvalg for Samarbeid tirsdag 27.02, foreslo Zlata at administrasjonen skulle utrede jobb-garanti for fagarbeiderlærlinger i Bærum kommune. Dette forslaget ble støttet av representantene fra de politiske partiene og ble enstemmig vedtatt.

Nylig innførte Alver kommune i Vestland en garanti om fast fulltidsjobb for helsefagarbeidere etter endt læretid. Formannskapet i Stavanger vedtok nå tidligere i februar at en jobbgaranti for fagarbeiderlærlinger skal utredes av kommunen.

Fagforeningen er svært fornøyd med at vårt forslag om jobb-garanti nå skal utredes også her i Bærum kommune. Det er stor etterspørsel etter både helsefagarbeidere og barn- og ungdomsarbeidere her i kommunen. Vi forventer nå en positiv sak i løpet av våren, slik at de lærlingene som starter opp til høsten, får en slik jobb-garanti. Så snart en slik garanti blir kjent blant ungdommen, vil det kunne være med på å øke rekrutteringen til fagarbeideryrkene.

Comments closed

FORBUNDSLEDEREN KOMMENTERER KOMMENDE LØNNSOPPGJØR

I FORRIGE UKE VEDTOK LO SIN TARIFFPOLITISKE UTTALELSE

I et langt intervju i Dagsavisen lørdag kommenterer forbundsleder Mette Nord vårens tariffoppgjør.

Hennes forventinger til lønnsoppgjøret er mer penger og økt kjøpekraft til medlemmene, uten at hun eksakt kan si hvor mye. Det skal det forhandles om. Hun er opptatt av at oppgjøret skal treffe hele laget og at de som har minst skal få mest. Hun mener det handler om god fordeling og at vi må forholde oss til en ramme i prosent, som vi må regne om til kroner og øre. Mette Nord er tydelig på at de som har de laveste inntektene merker prisøkningen mest, og må få en kompensasjon som står i stil til det. Derfor må vi sørge for å få løftet laget fra bunnen av.

Andre forbund har flere ganger, seinest i år, vært ute og kritisert frontfagsmodellen. Til det svarer forbundsleder Mette Nord: Frontfaget garanterer at offentlig ansatte får samme lønnsutvikling som privat sektor, altså de som tjener penger inn til landet. Den treffer bra, og bidrar til en koordinert lønnsdannelse som også sikrer arbeidsplasser. Det er jo bra, også for sykepleiere og lærere. Det handler også om å sikre en fordeling som gjør at ingen grupper stikker fra. Også lærere er avhengige av andre yrkesgrupper for å få gjort jobben sin. Det skaper dårlig stemning og dårlig arbeidsmiljø hvis det blir for store lønnsforskjeller på en arbeidsplass.

Fagforeningen støtter frontfagsmodellen. Samtidig er det viktig at kommunesektoren i år må få et godt oppgjør slik at det blir økt kjøpekraft. Etter at vi nå har fått beregninger, bør dette oppgjøret for kommunene ende med godt over 5 % lønnsøkning.

Comments closed

FAGFORENINGEN VISER SITT SOSIALE ENGASJEMENT

BEVILGET 135 000 KRONER TIL VELDEDIGE FORMÅL

På Fagforbundet Bærum sitt årsmøte ble det som tidligere år bevilget betydelige beløp til veldedige formål.

Som tidligere ble det bevilget 70 000 kroner til Fagforbundets barneby i Angola. Det ble gjentatt bevilgninger på 15 000 til juletilstelning for flyktninger og innvandrere i samarbeid med Flyktningkontoret og 10 000 til Frelsesarmeens varmestue her i Sandvika. Til Norsk Folkehjelp sitt humanitære arbeid i Gaza og Ukraina ble det bevilget 40 000 kroner. Utover disse bevilgningene har fagforeningsstyret også fullmakt til å delta i andre lokale tiltak. 

Med disse bevilgningene viser medlemmene i fagforeningen et stort sosialengasjement som er noe på siden av ordinært fagforeningsarbeid. Sammen ivaretar vi motto vårt om Omtanke, Solidaritet og Samhold. Her har andre fagforeninger noe å streke seg etter.

Comments closed

ARBEIDSTILSYNET TRUER KOMMUNEN MED BØTER

ARBEIDSTILSYNET KREVDE AT BÆRUM KOMMUNE SKULLE RETTE  ÅTTE AVVIK, BARE FIRE AV DE ER RETTET. NÅ TRUER DE MED BØTER PÅ 4 000 KRONER PR DAG.

Arbeidstilsynet viser til tilsyn med BÆRUM KOMMUNE NATTJENESTEN PSYKISK HELSE-RUS og kommunens tilbakemelding fra november 2023. I det tilsynet fant de forhold som ikke er i samsvar med regelverket. Opprinnelig fikk kommunen åtte pålegg som måtte rettes opp. Nå skriver Arbeidstilsynet at bare fire av disse åtte er rettet. De gjenværende må være rettet innen 30. april. Mottar ikke Arbeidstilsynet dokumentasjon om at pålegget er oppfylt innen denne dato, vil det påløpe dagbøter på kr 1 000 for hvert pålegg som ikke er rettet. 

Dette gjelder blant annet pålegg som gjelder vold, trusler om vold og uheldige belastninger, kartlegging, risikovurdering, tiltak og plan. Det gjelder også pålegg om opplæring av ansatte om vold og trussel om vold.

Dette er svært alvorlige pålegg som fremdeles ikke er lukket. Dette bekymrer Fagforbundet. Ved ettersynet konkluderte Arbeidstilsynet med at det var grunnleggende mangler ved det systematiske HMS-arbeidet ved denne tjenesten. Vi hadde forventet at kommunen hadde tatt tak og rettet disse omgående. Slik kan det ikke fortsette. Nå må det gjøres noe øyeblikkelig.

Comments closed

NÅ STARTER ARBEIDET MED LØNNSOPPGJØRET

E24 HAR SATT OPP TIDSLINJEN FOR ALLE FORHANDLINGSOMRÅDENE I DETTE HOVEDOPPGJØRET

Vårens lønnsoppgjør er et hovedoppgjør. Da skal det forhandles ny tariffavtale som omhandler mye mer enn bare lønn. For de fleste er imidlertid lønnen det viktigste i oppgjøret. 

Årets lønnsoppgjør blir viktig for lommeboken til veldig mange. Og det er viktigere i år, i og med at mange opplever at de har fått dårligere økonomi, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard om det kommende oppgjøret til E24.

For de ansatte kommunesektoren starter Fagforbundet forhandlingene med KS den 15. april. Men allerede den 20. februar starter LO forberedelsene. Da vedtar LOs representantskapsmøte de overordnede kravene i årets lønnsoppgjør.

Fagforeningen forventer et betydelig lønnsløft for våre medlemmer og en reallønnsøkning som dermed gir en økt kjøpekraft.

Comments closed

HELSEFAGLÆRLINGER FÅR JOBB-GARANTI

ALVER KOMMUNE GARANTERER FAST STILLING DA LÆRETIDEN ER OVER

Lærlinger i helsefag i Alver kommune garanteres nå et tilbud om 100 prosent fast stilling når læretiden er over. Vi trenger helsefagarbeidere. Når vi har lærlinger hos oss, så investerer vi i dem og ønsker at de skal bli værende, sier Hilde Bognøy Kleivdal, prosjektleder for Heiltidskultur i Alver til Fagbladet. Det er viktig at nyansatte blir rekruttert rett inn i en 100 prosent fast stilling. Kommunen blir mer attraktiv som arbeidsgiver, og vi gir unge som velger en yrkesvei en trygghet om at de får jobb etter læretiden, mener Kleivdal.

Kleivdal opplyser at kommunen ønsker seg helsefagarbeidere i fulle stillinger. Jobbgarantien er et virkemiddel og vil være en mulighet også for å få flere til å ville bli helsefagarbeidere.

Her går Alver kommune foran og viser vei. Vi trenger helsefagarbeidere og dette er et flott tiltak for å rekruttere ungdommen til å velge dette yrket. Fagforeningen har foreslått jobbgaranti for lærlinger i Utvalg for Samarbeid flere ganger uten å få gjennomslag. Vi gir ikke opp og vil gjenta forslaget.

Comments closed

KRIG MOT KRIGEN

JONAS BALS SETTER KRIGEN I UKRANIA INN ET HISTORISK PERSPEKTIV.

Historiker og LO rådgiver Jonas Bals spør i en god og informativ artikkel i Dagsavisen; «Krig kan være et instrument som hjelper ledere å klore seg fast ved makta, eller det kan hevne en forestilt ydmykelse og gjenreise tapt storhet. Hvordan skal man som fredsvenn forholde seg til det?»

Vi i fagforeningen kjenner Jonas Bals fra flere av hans foredrag på våre seminarer og hans bøker «Streik» og «Våre kamper, mot rasisme og fascisme». I denne artikkelen om Putins krig i Ukraina trekker han linje tilbake til fascismen i mellomkrigsårene og nazistenes krigføringer. Jonas Bals har stor kunnskap om fascismens herjinger, noe som fremkom i hans siste bok. 

Han avslutter innlegget med at «noen ganger må man faktisk kjempe for freden – også med våpen».

Comments closed

ZLATA BLIR PENSJONIST

ÅRSMØTET VALGTE SNJEZANA RAKANOVIC TIL NY FAGFORENINGSLEDER

Tirsdag 30.januar holdt fagforeningen sitt årsmøte på Oslofjord hotell i Sandvika med over hundre deltagere. Fagforeningsleder Zlata åpnet årsmøtet og opplyste samtidig at hun hadde meddelt valgkomiteen at hun ikke stilte til gjenvalg som leder, da hun skulle bli pensjonist i løpet av våren.

Deretter gikk Zlata grundig gjennom den fyldige årsberetningen med både regnskap, budsjett og handlingsplan, samt forslag til bevilgninger. De forskjellige postene ble enstemmig vedtatt. Det ble også valgkomiteens forslag til de vedtektsfestede tillitsverv.

Som ny leder ble Snjezana Rakanovic valgt. Hun har tidligere vært PTV i seks år, før hun ble valgt i sitt nåværende verv som HTV i 2023. Hun er utdannet sykepleier og har arbeidet som helsefagarbeider siden hun kom til Norge for 16 år siden.

Årsmøtet avsluttet med å takke Zlata for hennes store innsats for Fagforbundet. Hun ble valgt som HTV allerede i 2006. Fra 2011 var hun nestleder i 13 år før hun overtok som fagforeningsleder. Hun har nedlagt et imponerende arbeid for fagforeningen og skal spesielt ha æren for fagforeningens store økning av fremmedspråklige medlemmer. Med sin juridiske kompetanse har hun også vært en stor ressurs for kontoret i arbeidet med å følge opp medlemmenes rettigheter opp mot arbeidsgiver.

Etter årsmøtet ble det sosialt samvær hvor det ble servert middag med tilbehør og god underholdning.   

Comments closed

TRUKKET FEIL FAGFORENINGSKONTINGENT I JANUAR

LØNNINGSKONTORET RETTER FEILEN OG TILBAKEBETALER

For de fleste av Fagforbundets medlemmer som er ansatt i Bærum kommune ble det i lønnen for januar trukket for mye i fagforeningskontingent. Dette har fagforeningen blitt gjort kjent med og har tatt det opp med lønningsenheten.

Lønn arbeider nå med å rette feilen og de opplyser at pengene vil bli tilbakebetalt i løpet av februar.

Etter hva lønnsenheten opplyser er systemfeilen nå rettet, slik at kontingenttrekket for februar skal bli riktig.

Comments closed

FOREDRAG OM OPPVEKST I FAMILIER MED RUSPROBLEMER

GRATIS FOREDRAG I SANDVIKA BIBLIOTEK

Tematikken i foredraget er oppvekst i familie med rusproblematikk og hvordan voksne kan/bør respondere på barn og unge som har en utfordrende atferd. Foredraget er i regi av Mestringsverktøy AS i Sandvika bibliotek torsdag 8. februar og foredragsholder er Lise Sørnskog.

Dette er en god mulighet til å få med seg nyttig kunnskap og verktøy om et vanskelig tema. Anbefales å sjekke ut.

Comments closed