Press "Enter" to skip to content

Måned: oktober 2011

Tviler på spareeffekt

Bærum. Tillitsvalgte tviler på om de foreslåtte tiltakene vil gi de besparelser rådmannen forespeiler i budsjettforslaget.

 
 
        Bjørn Johnsen, som er leder av Fagforbundet i Bærum kom­mune, mener budsjettforslaget i realiteten innebærer en reduksjon grunnbemanningen i barnehagene.

          Bakgrunnen er at rådmannen i budsjettforslaget foreslår «mid­lertidig redusert lønnsbudsjett» på 20 millioner kroner. Dette begrun­nes med at barnehagene i dag har rekrutteringsproblemer, noe som fører til at lønnsbudsjettet ikke benyttes fullt ut.

          -Reduksjonen er et midler­tidig tiltak, og kommunen skal fortsatt ha som mål å oppnå fast bemanning for førskolelærere i pedagogiske lederstillinger og fagarbeidere i assistentstillinger, forsikrer rådmannen i budsjett­forslaget.

          Johnsen påpeker at lønnsmid­lene ikke er brukt opp fordi man har latt være å ansette vikarer når noen er blitt syke i mange barne­hager. Bemanningsbehovet er imidlertid like fullt til stede.

          -Dette er en reduksjon i grunn­bemanningen, bare sagt på en annen måte.

 

          -Politikerne må reagere

Lederen av Fagforbundet i Bærum kommune er også misfornøyd med at rådmannen nok en gang fremmer forslag om at kommu­nen skal lease biler fremfor å ha egen bilpark og verksted.

          -Dette har vært egen sak i kommunestyret, som ba om en sammenligning av kostnadene ved alternativene. I budsjettfor­slaget benyttes imidlertid samme begrunnelse som tidligere. Råd­mannen dokumenterer ikke at det er rimeligere å lease. Her må politikerne reagere, oppfordrer Johnsen.

          Han påpeker at kompetansen ved transportenheten og verkste­det er bygd opp over en årrekke. De regnes for å fungere svært godt.

          -Og om man skulle oppnå noen få små millioner i besparelser, vil jeg likevel stille spørsmål det er riktig å gjennomføre så store omveltninger for å spare småkro­ner. Velger man leasing er det en beslutning som ikke kan reverse­res i ettertid. Man kutter begge bena uten å ha prøvd ordningen på noen områder, fortsetter John­sen.

          Han påpeker at budsjettforsla­get legger opp til at veldig mye skal gjennomføres. På mange områder skal prosesser forenkles. Omstilling skal også skje ved at medarbeiderne tar i bruk ny tek­nologi. Det antas at tiltakene vil gi besparelser.

          -Er det virkelig muligheter for besparelser iden størrelsesorden rådmannen legger opp til. Selv er jeg usikker, avslutter Bjørn Johnsen.
 
 

Budstikka, Torsdag 20.oktober 2011. side 12

Comments closed

Orientering fra Fagforbundet om helgeturnus – målet er heltid

Ufrivillig deltid er ett av arbeidslivets største problemer. Du mangler forutsigbarhet for jobb, inntekt og fritid. Pleie – og omsorgssektoren har utviklet et a- og b-lag.  A-laget jobber hver tredje helg, eller sjeldnere og har fast stilling, ”hullene” dekkes opp av ansatte i diverse brøker og som er i stadig jakt på ekstravakter. Det er dette diskusjonen om jobbing i helgene egentlig handler om.

Dersom punktene under gjennomføres og det fortsatt ikke er mulig å gi heltid til dem som ønsker det, må det sees på om løsningen er at alle bidrar og jobber en til fem helger mer i året. Fem helger kan høres mye ut, men det må da gjelde dem som i dag jobber sjeldnere enn hver tredje helg. 

 Hva kan gjøres? 

  1. Det må være en rettferdig skift- og helgebelastning på alle som jobber på        arbeidsplasser som er i gang 24 timer i døgnet, sju dager i uka. 
  2. Grunnbemanningen må opp, arbeidstida ned.  
  3. Det må ansettes faste, kompetente vikarer. Viktig at vikarene får god opplæring        og blir en ressurs, ikke blir en belastning. 
  4. Kompensasjonen for helgearbeid må økes. 
  5. Det må lages system for kompetanseheving, alle må kunne jobbe på alle skift.

  

Kari-Sofie Jenssen

Info Fagforbundet

14. oktober 2011

Comments closed

Styret i Fagforbundet Bærum har bevilget kr. 10 000

Styret i Fagforbundet Bærum har bevilget kr. 10 000 til TV- aksjonen NRK.

Pengene går til Norsk Folkehjelp og arbeidet med å fjerne miner og klasebomber som ligger igjen etter krig og konflikt.

Ønsker du å bli bøssebærer 23. oktober kan du registrere deg på www.blimed.no eller ringe 02025 eller sende SMS: TVA til 2080.

Comments closed