Press "Enter" to skip to content

Måned: juni 2022

KOMMUNEOPPGJØRET VEDTATT AV ALLE, MED UNNTAK AV LÆRERNE

Forsker om lærerkonflikten: Historisk sett lite å tjene på streik.

De streikende lærerne kan trolig vente seg magert utbytte – enten de klarer å tvinge KS tilbake til forhandlingsbordet eller staten griper inn med lønnsnemnd. Historisk sett oppnår man lite, sier forsker Kristine Nergaard ved Fafo.

Utdanningsforbundet sluttet seg til streiken 20. juni, og dermed har 48 lærere lagt ned arbeidet. De skal holde kampgløden i live til over sommerferien. Da skal antatt massive opptrappinger gjøre lærerstreiken merkbar for elever, lærere og foreldre. Dermed kan også lærerne ta sommerferie som alle andre og lade opp til en streik som i realiteten vil starte opp medio august.

Så får vi se om forskeren får rett – om at det her er lite å hente for lærerne.

Comments closed

ARBEIDSTIDSORDNINGEN I BARNEHAGENE

Dagens arbeidstidsordning i de kommunale barnehagene videreføres. Dette er noe de ansatte ønsket.

Kommunalsjefen har nå besluttet å videreføre dagens arbeidstidsordning, noe Fagforbundet er svært godt fornøyd med. En medlemsundersøkelse blant våre medlemmer viser at det er nærmest unison oppslutning om dagens ordning.

Fagforeningen er overrasket over Utdanningsforbundets snuoperasjon i denne saken og er svært usikker på om de her har støtte fra sine medlemmer.

Fagforeningslederen har informert de plasstillitsvalgte om beslutningen.

Les informasjonen her …

Comments closed

URAVSTEMNINGEN I KOMMUNEOPPGJØRET

Medlemmene sa ja til lønnsoppgjøret i kommunene.

Av Fagforbundets medlemmer som deltok i uravstemningen, stemte 71 % ja til lønnsoppgjøret.  Dermed er resultatet fra det kommuneoppgjøret godkjent.

Bærum kommune opplyser at ny lønn og etterbetaling kommer i oktober.

Comments closed

DELTIDSANSATTE FÅR NYE RETTIGHETER

Et nytt lovforslag skal sikre at heltid blir hovedregelen, og at deltidsansatte får sterkere fortrinnsrett.

Regjeringens hovedgrep i lovforslaget som er sendt Stortinget er en normgivende bestemmelse i arbeidsmiljøloven som sier at hovedregelen i arbeidslivet skal være ansettelse på heltid. Behov for deltidsansettelse skal dokumenteres av arbeidsgiver. Arbeidstilsynet får samtidig myndighet til å kontrollere at denne dokumentasjonsplikten etterleves.

I tillegg styrkes deltidsansattes fortrinnsrett på to områder. Det første er en presisering om at deltidsansattes rett til utvidet stilling også skal gjelde framfor ny innleie. Det andre er at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter.

Lovforslaget som nå kommer til behandling i Stortinget, må regjeringen søke flertall for det i samarbeid med andre partier.  Forslaget forventes å bli behandlet i høstsesjonen.

Lovforslaget kan leses her…

Comments closed

HER ER ALT DU TRENGER Å VITE OM FERIE

LOs ferielovguide gir svarene.

Lo-advokatene har med bakgrunn i ferieloven utarbeidet LOs ferielovguide som besvarer spørsmål som kan være aktuelle problemstillinger rundt ferie.

Hvem har rett på ferie? Får du lengre ferie med tariffavtale? Hva skjer med ferien om du blir syk? Og mange relevante spørsmål bevares i guiden.

Les LOs ferielovguide her…

Comments closed

PENSJONENE ØKER

Foto: Ole Palmstrøm

Pensjonene øker fra 1. mai 2022. Det betyr at mange får etterbetalt økningen i trygder og pengestøtte.

Det nye grunnbeløpet er fastsatt til 111 477 kroner. Grunnbeløpet var tidligere 106 399 kroner, så økningen er på 5078 kroner eller 4,77 prosent,

Grunnbeløpet er avgjørende for store grupper som uføretrygdede og de som mottar alderspensjon får sine ytelser regulert gjennom grunnbeløpet får fra 1. mai en inntektsøkning på 4,77 prosent. Økningen fra 1. mai blir utbetalt sammen med månedsutbetalingen 20. juni.

Comments closed

FAGFORBUNDET NÅ: 400 000 MEDLEMMER

Fagforbundet har nådd en ny milepæl: Vi er blitt 400 000 medlemmer!

Foto: Lars Helgerud

I en hilsen til fagforeningene sier forbundsleder Mette Nord: Tusen takk for fantastisk innsats fra medlemmer og tillitsvalgte. Det er deres innsats som har gjort Fagforbundet til et større og enda sterkere lag.

Hun fortsetter – Det høye medlemstallet gjør at Fagforbundet kan stille makt bak kravene våre, sikre at vi kan gå i kampen for våre medlemmer. Mer enn noen gang ser vi at vi må stå sammen og drive lagarbeid.

Les mer her…

Comments closed

LO KONGRESSEN AVSLUTTET – SISSEL SKOGHAUG VALGT TIL 1. NESTLEDER

Valgene på LO kongressen ble udramatiske. Valgkomiteens forslag ble enstemmig vedtatt. Fagforbundets nestleder Sissel Skoghaug ble valgt til 1. nestleder etter Roger Heimli som går tilbake til Fagforbundet.

Sissel Skoghaug er bare 50 år og vil således være en aktuell kandidat som LO leder kanskje allerede på neste kongress om tre år.

I debatten på kongressen var frontene om olje og klima steile, men de samlet seg til slutt om et kompromiss som begge fløyene kan leve godt med. Dette er den viktigste delen av vedtaket: «LO vil utvikle, ikke avvikle sektoren. LO mener at de ressursene som bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt.»

I god tradisjon har LO satt seg som mål å påvirke politikk og samfunnsliv. Det lover godt for framtidens utvikling – først og fremst i Norge, men også internasjonalt.

Les de 10 viktigste sakene fra LO kongressen…

Comments closed

SUKSESSFULLT SOMMERMØTE AVHOLDT

Etter to år med pandemi-utsatte møter kunne vi endelig invitere våre medlemmer til en sammenkomst med god mat og drikke, sosialt samvær, fengende underholdning og smittsom latter. Med rekordmange påmeldte kunne vi se frem til en hyggelig aften sammen.

Vår nye fagforeningsleder, Zlata Ljubicic, åpnet møte og ønsket salen velkommen. Hun presenterte seg selv for de som ikke var kjent med hvem hun var, og informerte deretter om de mest sentrale sakene vi har holdt på med i forbundet lokalt den siste tiden. Arbeidet rundt streiken og resultatene av denne ble hovedtema for kvelden. Hun overlot ordet til Bjørn M Johnsen, som la frem resultatene av lønnsforhandlingene og forklarte hvordan tabellene skulle forstås. Da han var ferdig tok Zlata nok en gang ordet for en liten overraskelse – markeringen av årene vi har vært så heldige å ha Bjørn som Fagforbundet Bærum sin leder. Med en kort tale om hvor takknemlige vi er for å ha fått muligheten til å samarbeide med og lære av ham, overrakte hun ham en gravert penn, en blomsterbukett og et kort som alle i salen hadde skrevet under på.

Deretter var det klart for mat, drikke og underholdning.

Store reker, vin og mineralvann, vår egne Elvis – Johnny Reel og en stemning uten like ble måten vi avsluttet dette møtet. Vi er veldig fornøyde med hvor mange som kom og gleder oss til mange flere møter av ulik art etter sommeren. Vi har mye å ta igjen etter pandemien.

Comments closed