Press "Enter" to skip to content

Måned: desember 2021

KOMMUNENE TRENGER EKSTRA BEMANNING

Pensjonister kan jobbe innen offentlige helsetjenester, skoler og barnehager uten å tape pensjon

Skoler og barnehager trenger ekstra bemanning for å håndtere koronaepidemien.  Arbeidsdepartementet har bestemt at fra 1. januar kan pensjonert personell motta en særskilt fastsatt pensjonistlønn uten at AFP eller alderspensjonen reduseres.  Dette er en tilsvarende ordning som ble bestemt for alle yrkesgrupper innen offentlig helsetjenester for en tid tilbake.

Arbeidsdepartementet har i brevet opplyst at det fastsettes unntak for avkortning av pensjonen ved forskrift i perioden frem 1. juli 2022.  Fagforbundet og de andre forbundene i KS-området er enige med KS om at ordningen gjelder slik departementet foreslår.

Dermed kan pensjonistene jobbe ekstra i Bærum kommune på denne særskilte pensjonistlønnssatsen, uten å få redusert sin pensjon. Så får vi håpe at dette øker muligheten for å skaffe vikarer, noe som har vært svært vanskelig i den siste tiden.

Les KS sin omtale av saken her…

Les brevet fra Arbeidsdepartementet her…

Comments closed

MOT NYE SMITTEVERNSREGLER

Fagforbundet er imot de nye smittevernreglene i barnehage, SFO og skole.

Foto: Birgit Dannenberg

Vi har fått svært sterke reaksjoner på regjeringas nye smittevernregler fra våre medlemmer i barnehage, SFO og skole, sier Fagforbundets leder, Mette Nord.

Regjeringen legger opp til at ansatte i skoler, SFO og barnehager får unntak fra smittekarantene i arbeidstiden. Ansatte som har vært i nærkontakt med en smittet, kan gå på jobb, men må være i karantene i fritiden. Fagforbundet mener de nye smittevernreglene er uheldige, og mener de ansatte i barnehage og skole bør ha de samme karantenereglene som befolkninga forøvrig.  Fagforeningen støtter fullt ut forbundslederens synspunkter i denne saken.

Les Mette Nords uttalelse om de nye smittevernreglene her…

Les VG sin omtale av saken her…

Comments closed

JULEHILSEN TIL VARMESTUA OG FLYKTNINGENE

Fagforeningen fulgte opp tradisjonen med å bringe over marsipankaker og konfektesker til Varmestuas juletilstelling for brukerne og ønsket god jul.

Samtidig fikk flyktningkontoret som tidligere år overført 15.000 kroner til en julesammenkomst/julehilsen til flyktningene. Styret bevilget også 15.000 kroner til fylkeskretsens flyktningarbeid i Hellas i samarbeid med «Dråpen i havet».

Comments closed

NY AVTALE – MER OVERTID OG HØYERE BETALING

Avtale om økte koronatillegg for kommuneansatte 

Fagforbundet og KS har forhandlet fram en ny avtale om økte koronatillegg. Avtalen dobler tilleggene for overtid, men gir også anledning for arbeidsgiver til å pålegge mer overtid. Målet er å kunne sikre bemanning og forsvarlige tjenester i kommunene.

Økende smittetall og ny nedstenging betyr høyt arbeidspress i hele kommunal sektor. Derfor har partene funnet det nødvendig å akseptere mer overtid, mot vesentlig høyere overtidsbetaling.  Avtalen er nå godjent av Fagforbundet og Bærum kommune, og gjelder frem til 31.03.22.

Les hele avtalen her…

Les mer om avtalen her…

Comments closed

FAGFORBUNDET STØTTER UNGDOMSRÅDETS TILTAK

Ungdomsrådet samler inn julegaver til ungdom som er alene.  Dette er en fortsettelse av fjorårets prosjekt «Tanken som teller».  Ungdommene har i flere dager stått med et lite bord foran Rådhuset og tatt imot gaver fra innbyggerne. Bærum ungdomsråd er et råd oppnevnt av kommunestyret som representerer ungdommens interesser.

Gavene er til ungdommer i bofellesskap, hvor alle er enslige flyktninger, som mest av alt ønsker å være som alle andre ungdommer. Julaften feirer de som ønsker norsk jul sammen i bofelleskapene.  I år samler ungdomsrådet også inn gaver til 40 barn og unge fra lavinntektsfamilier gjennom Home Start.

Dette er et flott tiltak som Fagforbundet Bærum støtter med gaveposer med toalettsaker og konfektesker. All honnør til ungdommene for et slikt flott tiltak

Comments closed

UHOLDBAR ARBEIDSSITUASJON FOR BARNEHAGEANSATTE

Fagforbundet tok ansattes arbeidssituasjon opp i medbestemmelsesmøte med Kommunedirektøren i dag, hvor også Kommunaldirektøren var tilstede. Samtidig har vi sendt dem et brev, hvor vi skriftlig gjentar våre synspunkter om forholdene.   

I brevet skriver fagforeningen at arbeidssituasjonen for de ansatte nå er så uholdbar at det er nærmest uforsvarlig. Det er stort sykefravær og mange er i karantene. Det er nesten umulig å få vikarer, noe som gjør arbeidsdagen svært vanskelig både for barna og de ansatte. Dette har medført at de ansatte er utslitte og trenger en pause. Slik forholdene nå er i barnehagene, kan ikke fortsette. Arbeidsgiver må sette inn tiltak både på kort og lang sikt.  Fagforbundet mener også at barnehagene må sidestilles med skole og SFO.

Fagforbundet avslutter brevet med at barnehagene må stenges i romjulen og jule- og nyttårsaften, for alle andre enn barn av foresatte med samfunnskritisk personell og ekstra sårbare barn.  Som en kompensasjon for arbeidet under pandemien gis ansatte disse dagene fri med lønn. Det er flere grupper som har fått kompensasjon og er det noen som har fortjent det, så er det de barnehageansatte, avsluttet fagforeningen sitt brev til toppledelsen.

Les hele brevet her…

Comments closed

FØLGER IKKE KOMMUNEN AML?

«Er loven om arbeidsmiljø satt til side?» spør Fagforbundets Zlata Ljubicic og Utdanningsforbundets Bjørn Sigurd Hetland i et innlegg i Budstikka i dag.

Både Utdanningsforbundet, Fagforbundet og vernetjenesten i Bærum kommune har mottatt mange bekymringsmeldinger om arbeidsmiljøet fra ansatte i skoler og barnehager de siste 21 månedene.  I høst har antallet økt og bekymringene er entydige: «vi mangler folk, vi er for få og vi er utslitte».

De henviser til arbeidsmiljølovens paragraf 1–1 a, hvor lovens formål er:
a) å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet.  
De spør i innlegget om selve formålet med loven blir fulgt for ansatte i skoler og barnehager.

I realiteten betyr dette at ansatte jobber litt ekstra og dekker for de som er borte etter beste evne. Vi har heldigvis vikarer, men vi har ikke nok vikarer, og det gjør at arbeidstrykket blir desto høyere på de som er igjen.

Fagforeningen har gjentatte ganger foreslått at det må opprettes vikarpooler i kommunen med faste stillinger.  Dagens situasjon viser nødvendigheten av slike pooler.

Les hele innlegget i Budstikka her…

Comments closed

PÅ`N IGJEN

Nye pandemitiltak for ansatte i Bærum kommune fra 9/12.

Kommunedirektøren har besluttet nye pandemitiltak som skal gjelde fremover.

Det blir nye smittevernsregler som gjelder ved sykdom, sammenkomster, møter og seminarer. Rådhuset og andre kontorer stenges for besøkende og det blir hjemmekontor for alle som ikke må være på kontoret. Det blir ikke fysiske møter, som betyr at de da nok en gang blir avholdt på Teams. Ordføreren har også besluttet at alle politiske møter skal på Teams. Karantenereglene skjerpes.

Fagforeningens kontor er derfor også stengt for besøkende, men kontoret er betjent. Kontakten blir som tidligere på telefon, e-post og på Teams. Det er også satt opp en postkasse utenfor ytterdøren.

Les de nye reglene her…

Comments closed

HØYESTERETT AVVISER ANKEN FRA STENDI

Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

Høyesterett har avvist omsorgsselskapet Stendis anke over dommen der 22 omsorgsarbeidere fikk tilkjent over 24 millioner kroner i etterbetaling. Dermed blir det millionerstatning på omsorgsarbeiderne.

Det var veldig deilig å knuse dem på denne måten, sier Oskar Wilhelmsen, som er blant dem som gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Det var Fagforbundet som førte saken for de 22 medlemmene.

Lagmannsretten ga disse 22 omsorgsarbeiderne i Stendi medhold i at de hele tiden har vært arbeidstakere, til tross for at de har blitt behandlet som oppdragstakere eller selvstendig næringsdrivende. Stendi ble videre dømt til å betale omsorgsarbeiderne om lag 24,1 millioner kroner pluss betydelige forsinkelsesrenter og til å betale sakskostnader på rundt 17,5 millioner kroner.

Fagforeningen er svært godt fornøyd med at dommen er blitt stadfestet. Det betyr at private drivere nå må forandre praksis og ansatte medarbeiderne.

Comments closed

GRATIS ALMANAKK 2022

Nå kan alle medlemmer selv bestille Fagforbundets almanakk i nettbutikken.

Almanakken vil bli sendt i posten til de som bestiller. Den er gratis for medlemmene, forbundet betaler også porto.

Det er også mulig å bestille på telefon
21 07 25 93.

Comments closed