Press "Enter" to skip to content

Måned: september 2012

Tvungen lønnsnemd stoppet streiken på Gullhaug

 
Tvungen lønnsnemd stoppet streiken på Gullhaug. Arbeidsminister Bjurstrøm grep inn i streiken ved private sykehjem med tvungen lønnsnemd. Alle de streikende ved Gullhaug vil være tilbake på jobb i morgen tidlig. Streiken på Gullhaug var ikke årsak til tvungen lønnsnemd. Vi hadde innvilget de disposisjons søknader som var nødvendig for ikke å sette liv og helse i fare. Vi takker alle som har bidratt i arbeid før og under streiken.
 

Comments closed

Kamp om pensjoner

 
Streik. Fagforbundet og NHO service kom ikke til enighet om en ny tariffavtale, og derfor er Fagforbundets medlemmer i de private, kommersielle sykehjemmene i streik.

 

 
RAMMES: Fra onsdag blir konflikten ytterligere opptrappet ved at ansatte ved Gullhaug også er tatt ut i streik. Dette er en viktig streik ikke bare for de ansatte, men også for resten av samfunnet, skriver innsenderen
 
ANSATTE VED RISENGA har vært i streik snart en måned, og fra onsdag blir konflikten ytterligere opptrappet ved at ansatte ved Gullhaug også er tatt ut i streik.
Hvorfor streiker vi? Det er for å få de samme pensjonsrettigheter, lønns- og arbeidsvilkår som ansatte i de kommunale og ved de ideelle drevet sykehjem og omsorgssentre har. Disses rettigheter er forankret i tariffavtaler. Det vil ikke NHO akseptere.
I dag har sykepleierne ved de private, kommersielle sykehjemmene den samme pensjonsordningen som det offentlige. Det er det de øvrige ansatte nå også krever å få. De øvrige ansatte det her er tale om er stort sett hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, helsefagarbeidere og pleieassistenter. Det vil si de med de laveste lønningene og de tyngste oppgavene.
Dette er et rettferdig og rimelig krav. Det er en uholdbar situasjon at de som daglig arbeider sammen for å ivareta de eldres ulike behov skal ha helt forskjellige
pensjonsbetingelser. Fagforbundet streiker nå for å få en likebehandling av pensjonsrettighetene for de som er ansatte i samme bedrift og samme bransje.
 
DETTE ER EN VIKTIG streik ikke bare for de ansatte, men også for resten av sam-funnet. Den gruppen som nå er i streik er en helt uunnværlig ressurs ved våre sykehjem i dag. Om noen få år kommer også eldrebølgen til å slå inn med full tyngde med alle de utfordringene det innebærer.
Prognosene viser at det er et økende behov for å utdanne mer helsepersonell. Betydelig flere enn det som gjøres i dag. Spesielt gjelder det helsefagarbeidere. Men det har vist seg å være vanskelig. Altfor få søker seg til en slik utdannelse, og svært mange av dem som faktisk begynner faller fra underveis. Statistikken sier at så mange som 80 prosent ikke fullfører påbegynt helsefagutdanning.
De fleste av oss som har vært innom en pleieinstitusjon, vet at dette er et slitsomt yrke. Skal vi kunne rekruttere ungdommen, må vi gi disse gruppene lønns-og arbeidsvilkår som gjør det attraktivt å pleie gamle og syke.
Det som nå skjer på private sykehjem med hensyn til pensjonsordningen for disse lavlønnede er realiteten en form for sosial dumping som er helt uakseptabelt i vårt samfunn.
 
STREIKEN HAR VÆRT en utfordring for Fagforbundet. Det viser seg at bemanningen ved de private sykehjemmene til daglig er urovekkende lav. Selv med et beskjedent uttak viser det seg at driften ikke kan opprettholdes. For å unngå fare for liv og helse, har Fagforbundet derfor innvilget en mengde dispensasjoner. Bemanningen på disse stedene er en erfaring som vi alle bør ta med oss videre.
De kommunale sykehjemmene, de som er drevet av ideelle organisasjoner og de private kommersielle drives av offentlige midler. Det kan da ikke være riktig at lønns- og arbeidsvilkår skal være konkurransevridende, slik det er i dag. NHO må kunne klare å vise at de faktiskt kan drive bedre med de samme lønns- og arbeidsvillkår. Ellers kan jeg ikke forestille meg at de vil kunne drive sykehjemmene bedre enn det komunnene selv kan. Jeg vil derfor oppfordre komunnene, i dette tilfellet Bærum komunne, om å stille krav om det ansattes rettigheter når de kjøper tjenester av private.
 
SÅ ER DET MITT HÅP at NHO service etter hvert ser nytten av at de ansatte på «gulvet» også får rettferdige lønns- og persjonsvilkår og at streiken dermed kan avsluttes.

 
Innspill
Bjørn M. Johnsen
Leder av Fagforbundet Bærum

 

Budstikka, Tirsdag 18.september 2012. side 3
 

Comments closed

Streik på Gullhaug fra onsdag

Varsel. 12 pleiere på Gullhaug bo- og behandlingssenter i Bærum kan være i streik fra onsdag morgen.

 

Fagforbundet varslet om plassfratredelse for de 12 i et møte med NHO fredag formiddag. Fra før er 19 ansatte ved Risenga bo- og omsorgsdrift i Asker tatt ut i streik i våre to kommuner.

– I første omgang tas det ut 12 på Gullhaug. Det er halvparten av våre medlemmer der oppe. Det er så knapt med folk der at vi er engstelig for å ta ut flere, sier Bjørn M. Johnsen, leder av Fagforbundet i Bærum.

De 12 er hovedsakelig hjelpepleiere, men også noen ufaglærte. Alle jobber innen pleie.

Streiker for pensjon

Streiken blant Fagforbundets medlemmer har vart siden 22. august, etter at forbundet og NHO Service ikke ble enige om pleie- og omsorgsoverenskomsten.

Fagforbundets medlemmer i kommersielle sykehjem streiker for å få de samme pensjonsrettighetene og lønns- og arbeidsvilkår som ansatte i kommunale og andre private, ideelle sykehjem.

– Viktig streik

Gullhaug bo- og behandlingssenter drives av selskapet Attendo Care AS på oppdrag fra Bærum kommune.

– Dette er en viktig streik for arbeidslivet. Det er store penger det er snakk om. En pleier kan tape opptil 1 million kroner i pensjon i løpet av pensjonstiden, sammenlignet med en pleier i kommunalt sykehjem, sier Johnsen.

Før det siste streikeuttaket ble varslet fredag, var 117 av Fagforbundets medlemmer tatt ut i streik i Oslo, Asker og Hordaland. Fredag la 1.461 av forbundets medlemmer i Oslo kommune ned arbeidet i sympati med kollegaene i privat sektor.

Streik på Gullhaug fra onsdag – Nyheter  – Budstikka

 

STREIKEVARSEL: Leder Bjørn Johnsen i Fagforbundet i Bærum forbereder seg på streik på Gullhaug bo- og behandlingssenter fra onsdag av.

FOTO: JOHANNE THORSETH

Comments closed

Fagforbundet Bærum i streik – medlemmer på Gullhaug tatt ut

 
Som kjent ble det brudd i tarifforhandlingene mellom Fagforbundet og NHO den 22. august. Siden har Fagforbundet vært i streik ved private pleieinstitusjoner. Streiken blir nå trappet opp. Fagforbundet Bærum er tatt ut i streik. Det er meldt plassfratredelse for 12 av våre medlemmer ved Gullhaug bo og behandlingshjem fra arbeidstidens begynnelse onsdag 19. september.

Vi hadde i forrige uke et medlemsmøte med medlemmene på Gullhaug, hvor de ble informert om bakgrunnen for den pågående konflikten. Det viktigste kravet er at ansatte med tariffavtale i NHO skal ha de samme pensjonsrettighetene som ansatte i offentlig sektor. Alle er enige om at dette er legitime krav som arbeidsgiver må innfri.

Alle medlemmene ved Gullhaug har i brev blitt informert om den kommende streiken, både de streikende og de som fortsatt skal være i arbeid. De streikende er samtidig innkalt til et informasjonsmøte 19. september kl 10.00.
 

Comments closed

Markering av streiken i privat sektor

 
Det ble i dag 14. september holdt en streikemarkering i Rådhusets borggård i Oslo i regi av Fagforbundet Oslo og Akershus.  Fra Bærum deltok både tillitsvalgte og medlemmer.  Samtidig hadde Fagforbundet Oslo tatt ut sine medlemmer ved flere bydeler i en fire timers politisk streik.  Det var stort fremmøte i borggården som viser at et samlet Fagforbund står bak streiken.
 

Comments closed

Streiken forsetter!

 
Politisk markering i borggården i Oslo fredag 14.9. 2012, kl. 14.00- 15.00.
Fagforbundet Bærum anmoder om at de som har anledninger møter opp.
Vi organiserer transport til Oslo.
Det blir satt opp buss fra Rud kl. 13.00, og fra Sandvika ( bak Rådhuset) kl. 13.15.
Dette er en viktig streik, og møt derfor opp.

 
Plakat politisk markering
 
 

Comments closed

Brev til medlemmer om sympatistreik

 

12.9.12
 

Kjære medlem i Fagforbundet i Akerhus

Fagforbundet er i streik i NHO Service tariff område. Det er den tariffavtalen som ansatte i private sykehjem ligger under.

Fagbevegelsen har oppnådd de goder for oss ansatte som vi nyter godt av den dag i dag på grunn av at arbeidere i over 100 år har stått side om side under konflikter.

De to siste lønnsoppgjørene i kommune sektoren har endt i streik. Da har våre mannlige medlemmer streiket for at kvinner skal få samme lønn som de har. I siste streik har blant annet kontoransatte og ansatte i skoler og barnehager streiket for at ansatte med helge arbeid skal få høyere helgetillegg uten at de nyter godt av dette selv. Dette er solidaritet i praksis.

Denne gang er det våre kollegaer i private sykehjem som trenger hjelp. NHO Service har landets dårligste tariffavtale. Den inneholder ikke avtale om tjenestepensjon og de ansatte har derfor kun den lovbestemte innskuddspensjonen på 2%. Det vil si at arbeidsgiver innbetaler 2%.

I offentlig sektor har vi alltid vært fornøyd med vår pensjonsavtale. Her innbetaler arbeidstakere 2%, men arbeidsgiver innbetaler ca 15%. Dette utgjør en forskjell på minst 30 000,- i årlig utbetaling i pensjon.

Fagforbundet kan ikke lenger se på at våre medlemmer i private sykehjem ikke har en tariffestet tjenestpensjon. Fagforbundet vil ikke lenger godta at våre medlemmers pensjons trygghet blir brukt til utbytte for arbeidsgiver.

De første uttakene i NHO Service området viser at bemanningene i private sykehjem er så lav at det dokumenteres fare for liv og helse selv med et lite uttak. Vi har derfor meldt sympatistreik for kommunalt ansatte.

Dersom du i disse dager mottar brev om at du er tatt ut i streik ber vi deg om å stille deg solidarisk til dette da våre fagforenings kamerater i private sykehjem trenger hjelp av deg.

Vi vil understreke at dette er et informasjonsbrev om mulig uttak i streik. Dersom du blir tatt ut vil du få nærmere beskjed i eget brev.

 
Med solidarisk hilsen
Fagforbundet Akershus.
 

Comments closed