Press "Enter" to skip to content

Måned: august 2022

TIDLIGERE ORDFØRER ODD REINSFELT BLE BISATT I DAG

Bærums lengst sittende ordfører Odd Reinsfelt døde 16. august 80 år gammel, og ble i dag bisatt i Haslum krematorium.

Odd Reinsfelt var ordfører i Bærum fra 1992 til 2011, etter at han hadde vært varaordfører i 12 år. Han var en svært engasjert ordfører som alltid hadde Bærums vel i fokus. Han var sentral i utviklingen av Sandvika vest, hvor han også engasjerte seg i byggingen av Kulturhuset. Han tok også initiativet til at Sandvika skulle få bystatus. Det var en stor utvikling i Bærum under hans periode.

Les vår tidligere fagforeningsleder Bjørn M Johnsens refleksjoner om den tidligere ordføreren her…

Fagforbundet i Bærum og ordfører Reinsfelt hadde mange meningsutvekslinger og diskusjoner. Vi var ikke alltid enige som naturlig var. Men Reinsfelt var en politiker å stole på. Han holdt alltid ord og var opptatt av de ansatte.

Foran kommunevalget i 2003 gikk han i et møte med ansatte ut og proklamerte at ingen sykehjem i Bærum, i kommende fireårsperiode skulle privatiseres. Jeg hadde en lang samtale med han dagen derpå. Da sa han at han samme kveld hadde vært på et partimøte og fått mye kjeft for denne lovnaden, men han sto for det han hadde sagt. Som han sa – Hvorfor skal vi forandre noe som fungerer bra? Det er heller ingen krav fra innbyggerne om noe privatisering. Og slik ble det. Han sto senere frem  i media og forsvarte standpunktet.

Foran kommunevalget i 2007, hans siste, anmodet han Rådmann Enger om å fremlegge et forslag til ny arbeidsgiverpolitikk i løpet av våren og han kom med sine føringer. Rådmannen fulgte anmodningen og i juni loset Reinsfelt forslaget trygt gjennom i Kommunestyret. Bedre arbeidsgiverpolitikk i Bærum har vi ikke hatt hverken før eller senere. Det ble i tillegg vedtatt en seniorordning med en fridag i uken fra 62 år, kompetanseutviklingsordning som gav den enkelte betydelige årlige beløp til egenutvikling, leie av firmahytter for ansatte, for å nevne noen. I den valgkampen husker jeg at fagforeningen var mindre aktiv enn vanlig.

Ordfører Reinsfelt var også svært viktig bakspiller da Bærum kommune avviklet Bærum kommunale bedrifter og førte tjenestene tilbake i linjen. Dermed ble bestiller/utfører ordningen begravd etter et nært samarbeid mellom Rådmann, Fagforbundet og Ordfører. 

Ordfører Reinsfelt vil bli husket som en verdikonservativ politiker som hadde innbyggerne i fokus og som ikke så på privatisering av kommunal tjenesteproduksjon som noen nødvendighet.

Bjørn M Johnsen

Comments closed

SØK PÅ FAGFORBUNDETS LEDERTRENINGSPROGRAM

Ønsker du å videreutvikle deg som leder? Har du behov for faglig påfyll og å utvide ditt faglige nettverk? Da bør du benytte muligheten til å søke på Fagforbundets lederutviklingsprogram.

Fagforbundet er nå i gang med opptak til nytt kurs for ledere med personalansvar.

Programmet er praktisk rettet med trening og øvelser, og handler i stor grad om å bli kjent med seg selv som leder. Du vil få ny kunnskap om temaer knyttet til lederskap og programmet gir deg en unik læringsarena hvor du treffer andre ledere i lignende situasjoner. Vi har som ambisjon at du skal få det påfyllet du trenger for å være rustet til lederoppgavene som ligger foran deg.  

Målgruppen er medlemmer av Fagforbundet som jobber som ledere og har direkte personalansvar for tre eller flere medarbeidere. Ledertreningsprogrammet er et gratis tilbud til våre medlemmer. Det som dekkes er; deltakeravgift, måltider og overnatting. Reiseutgifter dekkes ikke, det må arbeidsgiver eller deltaker betale selv.  Søknadsfrist 1. oktober.

Les mer om opplegget her…

Comments closed

OSLO PÅ TOPP I VERDEN

En studie med bakgrunn i balansen mellom arbeid og privatliv viser at Oslo er verdens  beste byen å bo i.

Oslo er den beste work-balance (arbeid-privatliv) byen i verden viser en studie utført av det amerikanske softwareselskapet Kisi. På de neste plassene kommer Bern i Sveits og Helsingfors. Faktorer som lagt til grunn i studien er: Hvor mange jobber som finnes, antall dager med betalt foreldrepermisjon, sikkerhet, helseforsikring og tilgang på utendørsområder, luftkvalitet og inflasjon. Det er tidsskriftet Kapital som omtaler saken.

De seks første plassene besettes av europeiske byer, foran Canada og Australia. Studien viser at 80 % av de byene i verden hvor det er best balanse mellom jobb og privatliv ligger i Europa. En må helt ned på 32. plass før en finner den beste amerikanske byen som er Seattle.

På bakgrunn i denne studien kan vi fastslå at slik vi har organisert arbeidslivet her i Norge gir innbyggerne et trygt arbeidsliv og et godt privatliv sammenlignet med resten av verden.  

Comments closed

LO ØKER MEST BLANT STUDENTENE

Andelen studentmedlemmer som velger LOs forbund fortsetter å vokse.

LO, Norges største arbeidstakerorganisasjon, opplevde solid vekst blant studenter, også i 2021. Tall fra LOs forbund viser at andelen studentmedlemmer økte med over fem prosent i fjor, som tilsvarer en netto tilvekst på 1 307 nye medlemmer. Stadig flere unge opplever LO som en viktig stemme, også i saker de er opptatt av.

LO jobber for å styrke studenters posisjon og rettigheter på en rekke områder, som økt studiestøtte, en mer rettferdig boligpolitikk for unge boligkjøpere, at studenter skal inkluderes i dagpengeordningen og for å styrke studenters psykiske helsetilbud. Denne økte medlemsveksten styrker LOs posisjon i arbeidet for å styrke rettighetene for norske studenter. 

Desto flere studenter LO representerer, jo sterkere stiller de ved forhandlingsbordet. Det gjelder både utfordringene de møter på eget studiested, på jobben og i samfunnet for øvrig. Dette er viktig for at vi skal sikre fremtidens arbeidstakere det samme trygge arbeidslivet, også i fremtiden.

Comments closed

HER BØR BÆRUM MED

Det søkes nå etter kommuner til et forskningsprosjekt som skal gi bedre eldreomsorg.
Forskningssenteret for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS),  søker etter 30 kommuner som vil delta i et forskningsprosjekt som skal øke kompetansen i hjemmetjenestene. Ett av målene er at de eldre skal kunne bo hjemme og unngå å komme på institusjon, skriver Kommunal Rapport. 

Det er mye snakk om at det blir flere eldre, og at kommunene må jobbe på andre måter. Men vi kan ikke bare prate. Vi må teste og dokumentere, sier overlege og forsker Sverre Bergh ved forskningssenteret.

Fagforeningen mener at dette er et forskningsprosjekt hvor Bærum kommune bør være med. Her kan vi både bidra inn i prosjektet og samtidig høste erfaring. Prosjektet dekker samtidig en 5 % stilling som «medforsker». Et slikt prosjekt vil kunne gi kommunen kunnskap som kan være med å gjøre tjenestene våre bedre.

Comments closed

FORBUNDSLEDER METTE NORD: PRIORITERER PENGER FREMFOR ARBEIDSTID

Når vi må velge mellom arbeidstid og penger, så trumfer pengene, sier Fagforbundets forbundsleder.

Fagforbundslederen tror ikke sekstimersdagen vil toppe lista over prioriterte saker å jobbe med etter landsmøtet til høsten. I et sommerintervju med forbundets eget nettsted sier Nord at hun ser fram til mange interessante debatter på Landsmøtet i oktober, som hun kaller Fagforbundets viktigste politiske verksted. Nord tror pensjon, heltid, styrking av vernet for arbeidstakere og normalarbeidsdagen blir de heteste temaene på landsmøtet.

Det er vel litt typisk at vi er opptatt av sekstimersdagen til landsmøtet. Men så, når vi holder tariffkonferanser i forkant av lønnsoppgjørene og må velge mellom arbeidstid og penger, så trumfer pengene, sier Mette Nord og sier videre at sekstimersdagen er med dem, men ikke på topp.

Et av forslagene som også skal behandles på Landsmøtet er forslaget om redusert kontingent for Fagforbundets medlemmer. Dette nevner ikke Forbundslederen i sommerintervjuet.
Kan det være fordi Landsstyret har delte i synspunktet på dette forslaget? For fagforeningen er dette en viktig sak, hvor vi støtter flertallet som ønsker en kontingentreduksjon.

Comments closed

LEDERLØNNINGENE FORTSETTER Å ØKE MEST

Foto: Morten Hansen

Lederlønningene i selskapene hvor staten er tungt inne på eiersiden har de siste ti årene økt nesten dobbelt så mye som lønningene ellers.

Dagens Næringsliv har gjort en sammenstilling som viser at lønnen til topplederne i 19 statlige og delstatlige bedrifter i gjennomsnitt har økt med 58,9 prosent de siste ti årene. For de børsnoterte og delvis statseide selskapene i utvalget var økningen på 51,8 prosent. Til sammenligning viser tall fra Statistisk sentralbyrå at lønnsøkningen for den øvrige befolkningen var på 35,5 prosent fra 2011 til 2021. Avisen har tatt med lønn, bonuser og andre godtgjørelser til ledere, men har utelatt insentivordninger og pensjon.

Nå har regjeringen kommet på banen. Næringsminister Vestre truer med å kaste flere styrer hvis lederlønningene øker mye og opplyser at han mener alvor om moderasjon. For kort tid siden viste han at han mente alvor, da han kastet nesten hele styret i forvaltningsselskapet Argentum. Det skjedde etter at det var avslørt rause ordninger som hadde gitt topplederen 135 millioner kroner siden 2006. Vanlige arbeidstakere har, gjennom en seriøs fagbevegelse, vist moderasjon ved lønnsoppgjørene år etter år. Da er det uakseptabelt at det samme ikke gjelder for toppledere i både privat og offentlig sektor.

Fagforeningen forventer at næringsminister Vestre, som allerede har bevist at han kan være hard i klypa, fortsetter å gjøre ord til handling. Nå må han klemme til for alvor og stoppe denne lønnsfesten for høytlønnede toppledere.

Comments closed

VERVEKONKURANSEN PÅGÅR FOR FULLT

Årets vervekonkurranse er godt i gang

På vårt årsmøte ble vinnerne av vervekonkurransen 2021 hedret og premiene overlevert til de dyktigste ververne.

Vi fikk to vinnere. Det var Candido Lorenzo, som så mange ganger før, og Kjersti Meidell Kvam som fikk hvert sitt gavekort på kr 4.000. Tredje plass var fjorårets vinner, Anne Mari Sandvoll og Mats Hermann Hansen fikk fjerde plass. Begge mottok et gavekort på kr 2.000. Fagforeningen gratulerte vinnerne med strålende innsats.

Medlemsverving er viktig for at Fagforbundet kan opprettholde vår styrke. Skal vi gjenta bedriften fra 2020, da vi var den fagforeningen i Viken som fikk flest nye medlemmer, har vi alle en jobb å gjøre.

Comments closed