Press "Enter" to skip to content

Måned: november 2021

HVO FØLGER OPP PROBLEMENE VED VAKSINESENTERET

Det var møte i arbeidsmiljøutvalget i Helse- og sosial i går, mandag, hvor fagforeningen også var tilstede. I møtet la Kommunalsjefen frem en presentasjon om arbeidet ved Vaksinesenteret.

I etterkant av møtet har Hovedverneombud Baarli sett nærmere på presentasjonen som ble fremlagt og stilt flere oppfølgingsspørsmål til Kommunalsjef Syrdal. Det gjelder både kapasiteten ved senteret, arbeidsmiljøet for ansatte og fasilitetene for brukerne. HVO etterlyser tiltak. Det anmodes også om en grovkartlegging av arbeidsmiljøforholdene som vil gi innblikk i de ulike jobbfunksjonene.

Fagforbundet er enig med HVO at det er viktig å få klarhet i disse spørsmålene og forutsetter at Kommunalsjefen svarer på vernetjenestens problemstillinger.

Les HVO sine problemstillinger her…

Comments closed

TID FOR JULEKALENDER

Meld deg på Fagforbundets julekalender

Fra 1. desember kan du delta i forbundets julekalender. Hver dag åpnes det en luke med et enkelt spørsmål å svare på, og svarer du rett har du muligheten til å vinne flotte Fagforbundet-premier.

Meld deg på nå og du vil motta påminnelse og daglige luker på e-post når kalenderen starter.

Fagforbundet ønsker deg en fin førjulstid!

Meld deg på her!

Comments closed

VAKSINESENTERET FUNGERER IKKE

Fagforbundets HTV Zlata Ljubicic varslet tirsdag i medbestemmelsesmøte med Kommunedirektør Aga og Kommunaldirektør Herdlevær om alle problemene som er på Vaksinesenteret. Der ble det også sitert fra henvendelser fra ansatte som var fortvilet over arbeidsforholdene både for ansatte og brukernes fasiliteter.

Dette etter at Hovedverneombudet Anne Kari Baarli i flere uker hadde varslet Kommunalsjef Syrdal om den uholdbare tilstanden på Vaksinesenteret. Saken var også diskutert i arbeidsmiljøutvalget i Helse og sosial. Siden forholdene fremdeles var av uakseptabel standard valgte Fagforbundet å ta saken direkte opp med Kommunedirektøren.
Ansatte fant arbeidsforholdene så dårlige at Arbeidstilsynet er blitt varslet.

Lørdag hadde kommunestyrerepresentant Molland fra Sp et innlegg i Budstikka hvor han beskrev forholdene ved Vaksinesenteret, under tittelen «Standard som en flyktningeleir».

Både HVO og HTV vil følge opp saken videre.

Les innlegget til Molland her…

Comments closed

NHO-SJEFEN «TVANG» KONA TIL Å MELDE SEG INN I LO

Arbeidstakerne bør melde seg inn i LO er oppfordringen fra administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid. Bedre kunne vi i fagforeningen ikke sagt det selv.

Foto: Leif Martin Kirknes

Det var på en konferanse i Elverum at NHO direktøren komme med denne uttalelsen:  «Jeg «tvang» kona mi til å melde seg inn i LO. Hun meldte seg inn med glede. Det er viktig å være organisert. Vi sparte forsikringspenger med en gang,» humret Almlid overfor forsamlingen, ifølge Østlendingen som først omtalte saken.

Almlid snakket til en forsamling, som i hovedsak besto av næringslivsledere og fortsatte: Organiser dere i NHO. Arbeidstakerne bør melde seg inn i LO. Sammen er vi sterke. NHO og LO samarbeider allerede på en rekke områder for å sikre kompetanse og utvikle nye arbeidsplasser, var Almlids budskap.

Les mer om saken her…

Comments closed

INFORMASJON TIL DE PRIVATE BARNEHAGENE

Førstkommende onsdag oppfordrer Private Barnehagers Landsforening (PBL) at private barnehager skal stenge to timer tidligere enn normalt. Dette gjør de i protest mot forslaget om å redusere pensjonsoverføringene til de private barnehagene. Det er problematisk at PBL dytter barn og foreldre foran seg i en budsjettkamp på denne måten, i et forsøk på å protestere mot myndighetene.

PBL hevder at myndighetenes pensjonsforslag vil ramme de private barnehagene. Sannheten er at de private barnehagene har fått langt større pensjonsoverføringer enn hva de har hatt i faktiske utgifter til pensjon. For regnskapsåret 2019 har revisorselskapet BDO og Telemarksforskning funnet at private barnehager totalt sett har fått en milliard mer i tilskudd enn de skulle hatt. Fagforbundet mener at pensjonsoverføringer skal gå til pensjon og ikke til å berike eierne av store kommersielle barnehagekjeder.

Det er viktig å informere om at ansatte i barnehagen ikke kan pålegges å ta ut avspasering og dere skal heller ikke under noen omstendigheter trekkes i lønn, da dette er en eieraksjon. Det er heller ikke mulig for barnehagene å pålegge foreldre å hente barna før normal stengetid. Det er barnehageeier som har ansvaret for å svare ut henvendelser som kommer fra foreldre, journalister og andre.

Les brev til medlemmene her…

Comments closed

HJEMMEKONTOR MÅ VÆRE FRIVILLIG

For LO er det viktig at hjemmekontor er basert på frivillighet, understreker Julie Lødrup, som har ansvar for hjemmekontor i LOs ledelse.

Mange av LOs tillitsvalgte tror det kan bli populært med hjemmekontor av og til framover, også etter pandemien. I mars i fjor stengte kontorene på ubestemt tid og svært mange ble sendt på hjemmekontor. Mange satte rekord i kjapp læring av digitale løsninger som Teams og Zoom. 

Flere har opplevd press fra arbeidsgiver om å jobbe hjemmefra. Det må være frivillig og folk skal kunne ha en arbeidsplass å gå til, og ikke bli pålagt hjemmekontor i en normalsituasjon, sier  Julie Lødrup.  

Fagforeningen er enig i at hjemmekontor trolig vil bli mer utbredt når pandemien er over og da er det viktig at det er klare regler.  

LOs tillitsvalgtpanel har i år svart på spørsmål om bruk, erfaringer og synspunkter på hjemmekontor, resultatene er publisert av Fafo og kan leses her.

Les LO Norges artikkel om hjemmekontor her

Les artikkel i LO Aktuelt her…

Comments closed

REGJERINGEN LEVERER

Fagforeningsfradraget foreslås doblet. På to år vil regjeringen doble fagforeningsfradraget fra 3.850 til 7.700 kroner.

«Det er viktig for å øke organisasjonsgraden i arbeidslivet og for at flere arbeidsfolk skal få et fellesskap rundt seg. Ikke minst betyr det bedre arbeidsforhold over hele landet,» sier den nye arbeidsministeren Hadia Tajik.  Det nye fagforeningsfradraget innebærer at dersom du betaler kontingent til fagforeningen, kan du trekke inntil 7.700 kroner av det på skattemeldingen slik at du slipper å skatte av det.

Erna Solbergs regjering hadde som politikk å anerkjenne at mange arbeidstakere velger å være uorganisert. Det er derfor på høy tid at fradraget blir økt, for summen har stått stille under åtte år med borgerlig styre.

Fagforeningen mener at en høy grad av organisering, blant både arbeidsgivere og arbeidstakere, er en forutsetning for at den norske samfunnsmodellen skal virke etter hensikten. Vi er derfor svært godt fornøyd med at fagforeningsfradraget nå økes.

Comments closed

RØDT STØTTET ALLE FAGFORBUNDETS BUDSJETTFORSLAG

Høyrepartiene og Arbeiderpartiet stemte mot fagforeningenes viktigste forslag.

De viktigste av budsjettforslagene som fagforeningene foreslo i Utvalg for Samarbeid fikk ikke flertall. Det var Fagforbundets to forslag om bevilgninger til etter- og videreutdanning for ansatte både i PLO og i Barnehagene som bare ble støttet av Fagforbundet, UNIO og Rødt og fikk totalt 4 stemmer. Forklaringen var at de i utvalget ikke ville stemme på andres pengeforslag, men se på det senere.

I sin tid foreslo Høyrepartiene at kravet for å bli tatt opp som lærling skulle være minimum 3 i norsk fra ungdomskolen. Et krav som er spesielt for Bærum. Det kan jo være en av grunnene til at det er så få lærlinger her i kommunen. Fagforbundet foreslo at dette kravet skulle sløyfes. Forslaget fikk ikke flertall, da H, FrP, V og AP stemte imot. Både Rødt og UNIO støttet fagforeningen, men vi manglet en stemme for å få flertall.  UNIOs to forslag fikk heller ikke støtte av Høyrepartiene og Ap og ble ikke vedtatt.

For noen uker siden gikk Arbeiderpartiet til valg på at det skal utdannes flere fagarbeidere/lærlinger. Har partiet allerede glemt valgløftet?  «ALLE SKAL MED» (men først når du har 3 i norsk).

Comments closed

FAGFORENINGENS FORSLAG TIL KDs BUDSJETT for 2022-25.

I dag var fristen for å sende inn budsjettforslag til politisk behandling. Fagforeningen har sendt inn to pengeforslag og fire verbalforslag som blir behandlet i Utvalg for Samarbeid f.k tirsdag.

Representasjonen i utvalget er Høyre 2, FrP 1, V 1, SV 1, Ap 1, foruten 2 fra Fagforbundet og 1 fra Utdanningsforbundet. Fagforbundet er representert med Zlata Ljubicic og Anne Kari Baarli.

Fagforbundets forslag er å øke bevilgningene til etterutdanning. De foreslår også å opprette ressurspooler i PLO og i Barnehagene, med samtidig krav om å øke bemanningen.

Les fagforeningens innspill til budsjettforslaget her...

Comments closed

FYSISK TILLITSVALGTSOPPLÆRING I GANG IGJEN

Fagforeningen har avholdt sin første fysiske tillitsvalgtsopplæring i Kunnskapssenteret på nærmere to år.


Trettifem nyvalgte plasstillitsvalgte var i dag på plass for å få sin første grunnopplæring i hovedtariffavtalen og fagforeningens vedtekter. I spissen for opplæringen sto vår egen nestleder Zlata Ljubicic. Dette var  første dag i en tredagers opplæring og er en viktig skolering for våre nyvalgte PTV i deres arbeid for å ivareta medlemmene på arbeidsplassen.

Comments closed

AVSKJED MED KOMMUNALSJEFEN I PLO

Før kommunalsjef Morten Svarverud forlot sin stilling 29. oktober hadde fagforeningen invitert til en avskjedskaffe.

Svarverud har vært kommunalsjef i 7 år og seksjonsleder i 4 år, etter at han i flere år hadde vært tjenesteleder. Det er således en leder med svært lang fartstid som nå forlater Bærum kommune.

Pleie- og omsorg er det området hvor fagforeningen har flest medlemmer. Det har derfor vært stor kontakt mellom våre HTV og Svarverud gjennom alle disse årene.

Vår erfaring med Svarverud har vært svært god. Han har vært tilgjengelig til enhver tid og har tatt på alvor de saker og problemstillinger vi har brakt inn til diskusjon. Våre samtaler viste at han lyttet til tilbakemeldinger og personlig engasjerte seg i disse sakene som ofte gjaldt ansattes arbeidsforhold. 

Comments closed