Press "Enter" to skip to content

Måned: august 2024

MEDLEMSMØTE PÅ GULLHAUG

STOR FRUSTRASJON OG USIKKERHET BLANT DE ANSATTE

Kommunedirektøren har foreslått å nedlegge både Gullhaug sykehjem og Belset omsorgsboliger. Det vil medføre at ansatte på Gullhaug vil kunne stå uten arbeid fra mai neste år. Da sakene var til politisk behandling sist onsdag, ble de utsatt til 16. oktober.

Fagforeningen hadde dagen etter et medlemsmøte på Gullhaug. Det var stor usikkerhet hos de ansatte som var svært overrasket over det plutselige forslaget om å nedlegge sykehjemmet. De var svært utrygge for fremtiden. De reagerte kraftig på Kommunedirektørens omtale av de ansatte og stilte spørsmål om dette virkelig er slik ansatte skulle behandles av Bærum kommune. Flere av de ansatte arbeidet i kommunen den gang Gullhaug ble privatisert og fortsatte å jobbe på sykehjem med privat arbeidsgiver.  

De var også opprørt over at bygningene på Gullhaug ble omtalt som svært slitt og nesten ubrukelige. De kunne opplyse på møtet at 3 av 4 avdelinger nylig var pusset opp og at det var installert et nytt ventilasjonsanlegg, noe som ikke kom frem i sakens fremlegg. Det er informasjon som politikerne burde bli kjent med før saken kommer til ny behandling.

Fagforeningen informerte om ansattes rettigheter og vil ha nær kontakt med tillitsvalgt og medlemmene frem mot det politiske møtet i hovedutvalget i oktober.   

Comments closed

KOMMUNENS ØKONOMI I FRITT FALL

KOMMUNEDIREKTØR AGA ORIENTERTE FORMANNSKAPET OM KOMMUNENS ØKONOMI

Det var med stort alvor at Formannskapets medlemmer hørte Kommunedirektør Aga orientere om kommunens økonomi. Denne var stikk i strid med hans tale for noen få år siden, hvor økonomien ble friskmeldt. Det skulle vise seg å være altfor tidlig. Nå er kommunens økonomi i krise ifølge Kommunedirektøren.

Aga opplyste at det var betydelig lavere skatteinngang enn budsjettert og et stort overforbruk på årets drift. Et overforbruk som øker dag for dag, samt reduserte statlige overføringer neste år. Han mente at det måtte spareres en milliard neste år, hvor statlige overføringer utgjorde 250 millioner. De resterende 750 millionene var redusert skatteinngang og overforbruk på driften i 2024.

Kommunedirektøren annonserte er rekke strakstiltak som skulle tre i kraft omgående. Det skal blant annet innføres stillingsstopp, innkjøpsstopp, prosjekter settes på vent, og samtidig skal arbeid med omstilling og strukturelle endringer intensiveres.

Andre vesentlige tiltak var å begrense vikarbruk, overtid og ekstravakter og nedbemanne og redusere antall årsverk, samt nedjustere forvaltning, drift og vedlikehold av bygg.

Dette var noen av tiltakene som Kommunedirektør Aga la frem for politikerne. Fagforeningen er overrasket over hvor fort den økonomiske krisen inntraff etter at han så kjekt proklamerte at «the winter is over». Her må det stilles spørsmål om økonomistyringen, eller mangel på sådan.

Les noen av tiltakene her…

Comments closed

BÆRUM FORTSATT BLANT NORGES DÅRLIGSTE KOMMUNER I PLO OG BARNEHAGE

KOMMUNEBAROMETERET VISER INGEN FREMGANG

Kommunebarometeret 2024 viser at Bærum kommune nærmer seg «bånn» plassering på område Pleie- og Omsorg (PLO). I fjor var vi på 197. plass blant Norges 357 kommuner. På årets barometer har Bærum falt helt ned til nr 237. Dette viser at kvaliteten på tjenestene innen PLO bare blir dårligere og dårligere.

Bærum er ikke noe bedre på barnehageområdet. Her er vi plassert som nr 249. Riktignok en fremgang på 26 plasser fra i fjor, men det er ikke mye å skryte av. Det er ikke uten grunn at foreldreoppgjøret i barnehagene har pågått det siste året.

Som en av Norges rikeste kommuner burde Bærum vært på topp både innen PLO og barnehager. Dette er lovpålagte oppgaver for kommunene som dermed må prioriteres fremfor andre aktiviteter. Men gjør politikerne i Bærum det? Vi ser at det bevilges milliard summer til idrettsanlegg, mens planlagt bygging av pleieinstitusjoner som Belset skrinlegges. Fagforeningen bare spør!

Comments closed

POLITIKERNE UTSATTE SAKENE OM NEDLEGGELSE AV GULLHAUG OG BELSET

DET BLIR NY BEHANDLING AV NEDLEGGELSENE I OKTOBER

Det knyttet seg stor spenning til Hovedutvalget for Aldring og Mestring sin behandling av Kommunedirektørens forslag om å nedlegge både Gullhaug sykehjem og Belset omsorgsboliger.

I behandlingen av Gullhaug var AP opptatt av at de ansatte skulle ansettes i Bærum kommune og at kommunen fortsatte driften av sykehjemmet.

Venstre hadde et godt innlegg og savnet en helhetlig vurdering og at det ikke var noen god fremstilling av de ansatte i KDs saksfremlegg. De stilte spørsmål om de ansatte ikke blir verdsatt i Bærum kommune. Venstre var også opptatt av at nedleggelse av disse to institusjonene ville medføre at det ikke ble pleieplasser igjen i den delen av kommunen. De mente at geografi er viktig i disse sakene.

Høyre og Frp ba KD vurdere å flytte både brukere og ansatte til Oksenøya, og ba om at det ble tatt kontakt med Norlandia.

I debatten ble det mye snakk om økonomi og usikkerheten rundt det kommende budsjettforslaget som blir fremlagt i september. På den bakgrunn ble disse to sakene utsatt til hovedutvalgets møte i oktober.

Fagforeningen mener at kommunen bør overta driften av sykehjemmet på Gullhaug og at de ansatte fortsetter i sine nåværende stillinger. Dette er den beste ordningen både for brukere, pårørende og ansatte. Vi mener også at Belset bør fortsette dagens drift og at det bygges en ny omsorgsbolig som planlagt på Belset.

Fagforeningen vil følge opp de ansatte både på Gullhaug og Belset. Der er det nå stor frustrasjon og usikkerhet om fremtiden.

Comments closed

KOMMUNEDIREKTØREN VIL NEDLEGGE GULLHAUG SYKEHJEM

NORLANDIA KASTER KORTENE OG HAR SAGT OPP DRIFTAVTALEN AV GULLHAUG SYKEHJEM

Gullhaug sykehjem ble bygget i 1994 og ble drevet av kommunen frem til 2001, da det ble konkurranseutsatt. Attendo drev først sykehjemmet til 2013. Da ble det utlyst en ny konkurranse som Norlandia vant. Siden har de drevet sykehjemmet på Gullhaug,

Norlandia har nå sagt opp avtalen med Bærum kommune som utløper i mai 2025. De begrunner årsaken til oppsigelsen med at driften ikke er lønnsom.

Dette viser hvor lite forutsigbart det er å sette driften av sykehjem ut til private drivere. Så snart det ikke er penger å tjene, sies avtalen opp. Tilbake er nærmere 60 pleietrengende beboere og over 70 ansatte.

Kommunedirektøren har på grunnlag av oppsigelsen av avtalen anbefalt at driften avvikles i løpet av Norlandias gjennomstående driftsperiode. Det fremkommer i innstillingen til Hovedutvalget for aldring og mestring- saken kommer opp i utvalget 21.august.

Kommunedirektøren skriver i saksfremlegget at «Dersom Bærum kommune overtar driften av Gullhaug sykehjem vil dette i henhold til arbeidsmiljølovens regler medføre en virksomhetsoverdragelse av dagens ansatte på Gullhaug sykehjem til Bærum kommune.»

Dette innebærer, skriver KD videre, at de ansatte da har rett til å bli med over til ny arbeidsgiver med de rettigheter de har i sine arbeidsforhold. Det vil Bærum kommune unngå og derfor anbefaler KD å nedlegge sykehjemmet.

Det er rystende for fagforeningen å lese at Gullhaug sykehjem skal nedlegges fordi kommunen ikke ønsker å overta arbeidsgiveransvaret for de ansatte. Har ikke KD fått med seg at disse ansatte i årevis har gitt våre eldre innbyggere utmerket pleie? Nå er de ikke ønsket lenger.

Fagforeningen anmoder på det sterkeste våre politikere å ikke følge KDs innstilling på avvikling av Gullhaug sykehjem.

Comments closed

KOMMUNEBAROMETERET 2024

NÅ FORELIGGER RESULTATET AV ÅRETS KOMMUNEBAROMETER

Kommunebarometeret er en sammenligning av landets kommuner, basert på til sammen 155 nøkkeltall innen 12 ulike sektorer. Hensikten er å gi en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunene drives.

Helt i toppen på årets barometer finner vi Kongsberg kommune. De toppet også listen i 2021. Det er imponerende av Kongsberg med to topplasseringer i løpet av fire år.

Asker kom på en flott tredjeplass på årets kommunebarometer og ble dermed den beste kommunen i Akershus. Bærum har rykket oppover på tabellen fra tidligere år og ble nr 28, og den femte beste kommunen i Akershus.

Det er hyggelig at Bærum nå krabber oppover på barometeret. Så er det bare å se fremover. Det må være et mål å bli beste kommune i Akershus ved neste korsvei.

Comments closed

JUBILEUMSMARKERINGER FOR ANSATTE I BÆRUM KOMMUNE

KLARE REGLER FOR MARKERINGER AV JUBILANTER

Fagforeninger har i den senere tid fått henvendelser om reglene for markering av jubilanter i kommunen. Det er tjenestestedene som er ansvarlige for å følge opp slike markeringer.

I personalhåndboken er det tydelige regler for markering av de som har vært ansatt i 25, 40 og 50 år i kommunen. For disse skal det lages et arrangement hvor de også får en gave fra kommunen. Det kan være en gavegjenstand eller et gavekort.  Tjenestetiden avgjør gavens størrelse.

For 50- og 60 års jubilanter skal det være en feiring med gave og blomster. Det skal også være en sluttmarkering for de som slutter i kommunen. Her er også gavens størrelse avhengig av tjenestetidens lengde.

Skulle det være uklarheter rundt hvordan jubileumsmarkeringer skal foregå, så er det bare å ta kontakt med fagforeningskontoret.

Comments closed

LOs SOMMERPATRULJE AVDEKKER LOVBRUDD

EN AV TO UNGE OPPLEVER BRUDD PÅ ARBEIDSMILJØLOVEN

LOs sommerpatrulje har også i sommer avdekket mange brudd på AML hos arbeidsgiverne, skriver NTB i en artikkel om årets sommerpatrulje.

Sommerpatruljen har reist Norge rundt og snakket med unge arbeidstakere som har hatt sommerjobb. På denne runden har de hatt samtaler med nærmere 6 000 ungdommer. Resultatet er at rundt halvparten av de unge som ble intervjuet har opplevd en eller annet form for brudd på AML. Likevel ser sommerpatruljen en positiv utvikling på flere områder. Undersøkelsen viser at flere får skriftlig arbeidskontrakt, noe som er svært viktig. Andelen som opplever brudd på vaktlister, har også blitt redusert.

Flere av bruddene går på mangelfull opplæring, kjennskap til verneombudene og opplæring innen helse, miljø og sikkerhet. Sommerpatruljen påpeker at dette er misforståelser som enkelt kan unngås og har registrert at fagorganiserte bedrifter skiller seg positivt ut.

Det er viktig at sommerjobbene gir de unge arbeidstakerne et positivt inntrykk av arbeidslivet. Fagforeningen mener at sommerpatruljen er en viktig kanal for de unge til å gi tilbakemelding på ting de synes ikke fungerer og som det kan være vanskelig for de å ta opp direkte med arbeidsgiver.

Comments closed

SENTRAL POLITIKER MED KRAFTIG ANGREP PÅ KOMMUNEDIREKTØREN

FrPs GRUPPELEDER TORBJØRN ESPELIEN KALLER KOMMUNEDIREKTØR GEIR AGA FEIG.

Det har vel ikke hendt tidligere her i Bærum kommune at en så sentral lokal politiker har gått så kraftig ut mot en sittende Kommunedirektør som det Fremskrittspartiets gruppeleder Torbjørn Espelien gjorde i sitt innlegg på Budstikka nett tidligere denne uken. Espelien er en erfaren politiker som nå er inne i sin fjerde periode i kommunestyret, og han har ledet sektorutvalg BIOM i åtte år, før han sist høst ble leder av utvalg Aldring og mestring.

Espelien kaller Kommunedirektør Geir Aga feig på grunn av tidspunktet han slutter i kommunen, og for hans mangel på engasjement i saken om skatteutjevning. Han har ikke vært ute og kjempet Bærums sak sier Espelien i et intervju med Budstikka og fortsetter – Aga var stille som en østers. Det er ikke så rart, da han åpenbart var i en ansettelsesprosess og var søker til å bli leder for KS. Det ville kanskje vært uklokt å kritisere en mulig ny arbeidsgivers politikk midt i ansettelsesprosessen. 98 prosent av medlemmene til KS er fornøyd med omfordelingen av skatteinngangen som foregår nå.

Samtidig angriper han Agas lederstil som har medført at mange dyktige ledere har sluttet i hans tid som KD. Han trekker her frem høy turnover blant ledere i kommunen som et tegn på dårlig ledelse og viser til at det nesten ikke er noen igjen fra den ledergruppen som var da han tiltrådte. Esepelien hevder også at Bærum kommune under Aga er «blitt et synkende skip». Grunnen er at det har vært altfor lite fokus på økonomi.

Kommunedirektør Aga hadde følgende kommentar til Budstikka om beskyldningene fra Espelien: Det er mange ulike ledelsesfilosofier og former, og enda flere mennesker med meninger om dem. Jeg kan ikke, i rollen som kommunedirektør, kommentere en enkeltpolitiker sitt syn på mitt lederskap.

Dette krasse innlegget kommer fra en av kommunestyrets mest innflytelsesrike politikere som tilhører flertallspartiene. Det blir spennende å høre om han målbærer synspunkter for hele det politiske establishment.

Det er påfallende at ingen sentrale politikere har vært ute i media og beklaget at KD Aga slutter i kommunen, slik det skjedde da Elisabeth Enger plutselig sluttet som Rådmann. Enger fikk da stor honnør og skryt for sitt arbeid fra ordfører, alle gruppelederne og ledende tillitsvalgt. Nå har det vært musestille.

Comments closed

VIKTIGE TIPS VED YRKESSKADE

NÅR OG HVORDAN SKAL SKADE MELDES?

En 2023-rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), basert på undersøkelser de har foretatt, viser at det i 2020 var omtrent 120.000 arbeidsskader blant sysselsatte på norske arbeidsplasser. Her hevdes det også at den offisielle statistikken, som er basert på arbeidsgivers melding til Nav, har betydelig under- og til dels skjev-rapportering. De siste årene har det blitt meldt i overkant av 20.000 skadetilfeller til Nav.

Hva er riktig fremgangsmåte når du har pådratt deg en skade mens du var på jobb?  Det er i utgangspunktet arbeidsgiver som skal sende inn skademelding, men du kan også gjøre det selv i de tilfeller der arbeidsgiver forsømmer sin plikt. Direktør Grete Børsheim, som har ansvar for Nav Klageinstans, har satt opp noen råd som det er viktig å notere seg. Rådene bør leses både av ledere og ansatte. 

Det er viktig at en yrkesskade meldes snarest mulig. Så snart skaden har skjedd, ta kontakt med nærmeste leder, slik at skaden blir meldt. Be om å få en kopi av skademeldingen og påse at opplysningene der er korrekte. Hvis det er behov for bistand, ta kontakt med fagforeningskontoret.

Comments closed